Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niezdecydowana

Co myślicie o imieniu Namir?

Polecane posty

Gość Gostka
5 minut temu, Gość niezdecydowana napisał:

Kasandra. Podoba mi się. Mam dobre skojarzenia z piosenką Kaczmarskiego 🙂

Niebanalnie i niewydumanie. Musiałaś być oryginalnym dzieckiem 🙂

Niemierza nawet pamiętam z listy imion słowiańskich. Zupełnie mnie nie przekonał. Tu nie do końca chodzi o podobieństwo do czegokolwiek, tylko o  pewną więź z imieniem. Ciężko to nazwać 🙂

Bylam ciekawym dzieckiem, napewno hihi.  Uwielbialam czytac i wspinac sie po drzewach.  Ja rowniez uznaje Kasandre za niebanalna i i niewydumana.  Jakkiekolwiek imiona znane nam bardzo dobrze nie sa wydumane dla mnie.  Sek w tym, ze w szkole ucza nas mitologi innych narodow, a nie slowianskiej i w ten sposob wlasnie ludzie nie znaja rodzimych imion, nie wspominajac juz o mitologi.

Tak jak mowilam, imie juz wybrane 🙂   Mysle, ze bedzie ok.  Imiona sa zgrane i jezeli jest tylko jedno jedyne ukochane to wlasciwie nie ma wyboru.  Trudno zebyscie zmusili sie do wybrania innego imienia dlatego, ze komus moze sie nie spodobac.

Gość gość
4 minuty temu, Gość Gostka napisał:

Opieram sie na angielskojezycznych zrodlach gdzie wielokrotnie Kasandre nazywano Aleksandra.

Cassandra was the daughter of King Priam and Queen Hecuba, lords of Troy, in Greek mythology. She was also known as Alexandra.

To nie ma żadnego znaczenia, po prostu różne imiona różne wersje mitu odnotowały. Etymologia obu imion jasno pokazuje, że nie są w żaden sposób tożsame. Jeśli Bolesław Głowacki był znany jako Prus to znaczy, że Prus to to samo co Głowacki? ;)

Gość Gostka
2 minuty temu, Gość gość napisał:

Ale to nie oznacza, że to jest to samo imię!  Etymologia jest zupełnie inna, to są różne imiona.

A jednak Kassandra byla przez samych Grekow nazywana Aleksandra.  Takze cokolwiek my o tym nie myslimy to oni najwyrazniej uznawali to za to samo imie.  

Gość gość
9 minut temu, Gość Gostka napisał:

A jednak Kassandra byla przez samych Grekow nazywana Aleksandra.  Takze cokolwiek my o tym nie myslimy to oni najwyrazniej uznawali to za to samo imie.  

O matko, jak ze ślepym o kolorach :D NIE, nie uznawali za to samo imię. Jakby to było to samo imię, to poszczególne człony każdego z tych imion oznaczałyby to samo. A tak nie jest. Tak samo, jak np. Mirosław i Miłosław to nie to samo, choć ktoś zapisując mógłby raz usłyszeć tak raz tak, i podać dwie wersje. To samo jest też spotykane choćby  w mitach katolickich, czyli Ewangeliach.

Gość Gostka
2 minuty temu, Gość gość napisał:

O matko, jak ze ślepym o kolorach 😄 NIE, nie uznawali za to samo imię. Jakby to było to samo imię, to poszczególne człony każdego z tych imion oznaczałyby to samo. A tak nie jest. Tak samo, jak np. Mirosław i Miłosław to nie to samo, choć ktoś zapisując mógłby raz usłyszeć tak raz tak, i podać dwie wersje. To samo jest też spotykane choćby  w mitach katolickich, czyli Ewangeliach.

Dobrze.  Ja wiele razy czytalam, ze to jest to samo imie z tym samym znaczeniem chociaz przeciez widze, ze sa inne czlony.  Uznaje twoje wytlumaczenie tego zjawiska.  

Gość niezdecydowana

Gostka - dla mnie też książki zawsze były na pierwszym miejscu w kategorii rozrywka. Teraz widzę już zaczatki książkoholizmu u córy, a ma dopiero dwa latka... 🙂

Myślę, że masz rację. Zdaje się, że imię wybrane. Pomyślę tylko intensywnie nad zdrobnieniem. Trochę ich wypisałaś, a i tak żadne do mnie nie przemawia. 

Jako, że zbliża się powoli 2 w nocy, życzę Tobie i innym forumowiczom dobrej nocy. 

Dzięki za dyskusję 🙂

Gość Gostka
Przed chwilą, Gość niezdecydowana napisał:

Gostka - dla mnie też książki zawsze były na pierwszym miejscu w kategorii rozrywka. Teraz widzę już zaczatki książkoholizmu u córy, a ma dopiero dwa latka... 🙂

Myślę, że masz rację. Zdaje się, że imię wybrane. Pomyślę tylko intensywnie nad zdrobnieniem. Trochę ich wypisałaś, a i tak żadne do mnie nie przemawia. 

Jako, że zbliża się powoli 2 w nocy, życzę Tobie i innym forumowiczom dobrej nocy. 

Dzięki za dyskusję 🙂

Napewno znajdziesz zdrobnienie jak zobaczysz malucha.  Do mnie te zdrobnienia wymienione rowniez nie przemawialy, ale moze sie to zmienic jak juz synek bedzie na swiecie.  Imiona sa napewno dobrze dobrane i nawet wyjatkowo poniewaz pochadza jednak z troche innych jezykow.  

Ja rowniez jestem padnieta, a Ty w ciazy to nawet nie chce myslec.  Napisz jeszcze kiedys tutaj, a napewno jak synus sie urodzi i jak potoczyly sie losy imienia Namir.

Ja rowniez dziekuje za dyskusje.  Tak rzadko spotyka sie ludzi, ktorzy potrafia myslec indiwidualnie i orginalnie.  Sprawilas mi wielka przyjemnosc propozycja tego imienia nawet jezeli ostatecznie zmienisz zdanie.  Nietuzinkowy wybor podjety po dlugich poszukiwaniach i rozwazaniach.  Podoba mi sie.  Duzo, duzo zdrowka zycze.

Dobranoc

Gość niezdecydowana

Napiszę na pewno. Pewnie po porodzie dopiero, podczas niekończących się sesji karmienia 😉

Dziękuję za Twoje miłe słowa! Tobie i Twej córci również życzę wszystkiego dobrego 🙂

Gość Gostka
Dnia 13.03.2019 o 12:56, Gość niezdecydowana napisał:

Napiszę na pewno. Pewnie po porodzie dopiero, podczas niekończących się sesji karmienia 😉

Dziękuję za Twoje miłe słowa! Tobie i Twej córci również życzę wszystkiego dobrego 🙂

Przegladajac popularnosc imion w Polsce znalazlam dwie dziewczynki o imieniu Namira- takze to imie w Polsce istnieje i najwyrazniej kilka osob je zna ♥

Gość gość

całkiem fajne i pomysłowe, bo w dobie najazdu imigrantów się dziecko całkiem dobrze wpisze w arabski krajobraz :)

Gość Niezdecydowana

A więc od 2 czerwca jestem już podwójną mamą. Synek nazywa się Namir Piotr. Póki co mówimy na niego Naszko. Mąż był długo niezdecydowany, ale w końcu przytaknął. Myśleliśmy jeszcze o imieniu Sambor, ale Namir nam lepiej współgra z nazwiskiem 🙂

Pozdrawiamy! 

Gość gość

arabskie, ładne, wpisuje się w obecne trendy imigracyjne :)

Gość gość
Dnia 21.04.2019 o 02:25, Gość gość napisał:

całkiem fajne i pomysłowe, bo w dobie najazdu imigrantów się dziecko całkiem dobrze wpisze w arabski krajobraz :)

hehe... wielkie umysły... :D

Gość Gostka
3 godziny temu, Gość Niezdecydowana napisał:

A więc od 2 czerwca jestem już podwójną mamą. Synek nazywa się Namir Piotr. Póki co mówimy na niego Naszko. Mąż był długo niezdecydowany, ale w końcu przytaknął. Myśleliśmy jeszcze o imieniu Sambor, ale Namir nam lepiej współgra z nazwiskiem 🙂

Pozdrawiamy! 

Gratulacje dla Ciebie i meza!  Wiesz, oswoilam sie z Naszko i podoba mi sie.  A jak Nadii sie podoba?  Napisz od czasu do czasu jak imie jest odbierane.  Mysle, ze bedzie troche wiecej polskich imion.  W tym roku znalazlam juz Tomiłe (21-wsza w Polsce).  Jeszcze raz gratuluje i duzo zdrowka i sil!

Gość gość
3 godziny temu, Gość Niezdecydowana napisał:

Pozdrawiamy! 

Mąż miał dobre przeczucie, ale cóż, mleko się rozlało...

Gość Gostka
5 godzin temu, Gość Niezdecydowana napisał:

Pozdrawiamy! 

Sambor jest rowniez u mnie na samej gorze listy.  Uwielbiam to imie.

Gość kika

Fajnie, dobrze że są odwazni rodzice i stawiaja na niebanalne imiona, mnie sie podoba np. imię meskie Faro, tez niespotykane ale intrygujace  (Farko, Faronek ) 🙂

Gość Gosc
41 minut temu, Gość kika napisał:

Fajnie, dobrze że są odwazni rodzice i stawiaja na niebanalne imiona, mnie sie podoba np. imię meskie Faro, tez niespotykane ale intrygujace  (Farko, Faronek ) 🙂

Ja rowniez tak uwazam.  Super jest spotkac rodzicow, ktorzy nadaja imie takie jak im sie naprawde podoba nie patrzac na "policje imion" w naszym spoleczenstwie.  Podoba sie Faro to czemu nie.  Troche roznorodnosci w imionach napewno wzbogaci nasz jezyk.

Gość Gosc
2 godziny temu, Gość gość napisał:

Mąż miał dobre przeczucie, ale cóż, mleko się rozlało...

A co? Przeczul, ze spotka ciebie lub twoje dzieci na swojej drodze?

Gość Ndjxn

Namir srednio mi sie podoba, ale zawsze to inaczej, niz kolejny Kubuś czy Oliwerek, więc brawo za inwencję i niekonwencjonalnosc. Kasandra kiedys mi się podobało, ale teraz wydaje mi się nieco w złym guscie i przekombinowane. Poza tym to ciezkie imię ze wzgledu na mitologię z ktorą się glownie kojarzy. Kasandra w mitologii była przeklęta i nikt nie wierzył w jej przepowiednie, co w końcu doprowadzilo do zagłady Troi  oraz pozniej jej samej. Wg Wikipedii "Jej imię stało się synonimem złowróżbnej prorokini, wieszczącej nieszczęście". Z tego wzgledu nie zdecydowalabym się dać corce tak na imię. Zresztą z podobnych względów nie nazwalabym córki Pandora, chociaż imię bardzo mi się podoba, ale niestety kojarzy się w Polsce z kobietą, ktora sprowadziła plagi i nieszczęscia na ludzkość. 😉

Gość Niezdecydowana

Póki co moim znajomym się podoba, męża znajomym się kojarzy arabsko. Mężowi wydaje się baśniowe 🙂 moi rodzice zaakceptowali imię, męża rodzice dowiedzą się jak się skontaktują telefonicznie. Pewnie nie będą zachwyceni...

My też się już przyzwyczailiśmy do zdrobnienia Naszko i nam się podoba 🙂

Nadia mówi że jej się podoba, no ale to dwulatka i przez jakiś czas twierdziła, że braciszek ma na imię Lena, bo tak ma na imię dzidziuś w książce. 

Nie spotkałam się jeszcze z negatywną reakcją obcych osób. 

Gość Gostka

To fajnie.  Ciesze sie, ze maz zdecydowal sie na to imie jezeli kojarzy mu sie basniowo.  Mi wlasnie tak kojarzy sie imie mojej corki.  Czyli jak narazie w porzadku.  Coraz wiecej osob chyba odwaza sie na ulubione imiona.  Swietnie, ze z mezem sie dogadaliscie.  

Masz sliczna parke: Nadia i Namir.  Niech zdrowo rosna! 🙂

Chcialam spytac czy tlumaczysz ludziom, ze to jest imie rodzime?

Gość Gość
5 godzin temu, Gość Niezdecydowana napisał:

Póki co moim znajomym się podoba, męża znajomym się kojarzy arabsko. Mężowi wydaje się baśniowe 🙂 moi rodzice zaakceptowali imię, męża rodzice dowiedzą się jak się skontaktują telefonicznie. Pewnie nie będą zachwyceni...

My też się już przyzwyczailiśmy do zdrobnienia Naszko i nam się podoba 🙂

Nadia mówi że jej się podoba, no ale to dwulatka i przez jakiś czas twierdziła, że braciszek ma na imię Lena, bo tak ma na imię dzidziuś w książce. 

Nie spotkałam się jeszcze z negatywną reakcją obcych osób. 

Mnie tez sie z Arabami kojarzy i w zyciu bym tak dziecku nie dala, nie e obecnych czasach. Niestety, ale jestem pewna ze bedziecie zalowac, i to szybko. Szkoda dziecka...

Gość Niezdecydowana

Czasami tłumaczę, czasami nie. Jak ktoś jest zainteresowany to wyjaśniam 🙂

też jestem zadowolona. Przyznam, że nie wyobrażam sobie, żeby Naszko miał mieć inaczej na imię. Jeśli mu się bardzo nie spodoba i będzie chciał być Piotrem jak podrośnie to trudno, przeboleję. Mam nadzieję jednak, że doceni swoje imię i się z nim zżyje 🙂

Gość Gromosława

dla mnie Namir jest dziwaczny, już Radomir, brzmi bardziej słowiańsko, Sambor kojarzy mi się z Jugosławią. Imiona słowiańskie potrafią być ładne, ogólnie europejskie. Na pewno nie arabskie, hinduskie itd

Gość Gostka
4 godziny temu, Gość Niezdecydowana napisał:

Czasami tłumaczę, czasami nie. Jak ktoś jest zainteresowany to wyjaśniam 🙂

też jestem zadowolona. Przyznam, że nie wyobrażam sobie, żeby Naszko miał mieć inaczej na imię. Jeśli mu się bardzo nie spodoba i będzie chciał być Piotrem jak podrośnie to trudno, przeboleję. Mam nadzieję jednak, że doceni swoje imię i się z nim zżyje 🙂

Przy takich fajnych rodzicach nie wyobrazam sobie, zeby mial problem ze swoim imieniem 🙂

Gość Gostka
3 godziny temu, Gość Gromosława napisał:

dla mnie Namir jest dziwaczny, już Radomir, brzmi bardziej słowiańsko, Sambor kojarzy mi się z Jugosławią. Imiona słowiańskie potrafią być ładne, ogólnie europejskie. Na pewno nie arabskie, hinduskie itd

Napewno.  Imiona takie jakie Dalwin czy Odolan brzmia w ogole jak z wysp brytyjskich.  

Gość Gostka
Dnia 15.06.2019 o 15:30, Gość kika napisał:

Wlasnie zauwazylam, ze ktos nadal na drugie imie Faron 😉

Gość gość
10 minut temu, Gość Gostka napisał:

Wlasnie zauwazylam, ze ktos nadal na drugie imie Faron 😉

szkoda, że nie faraon... :O ludzie już nie wiedzą, jaką durnotę wymyślić...

Gość ratka
2 godziny temu, Gość gość napisał:

szkoda, że nie faraon... 😮 ludzie już nie wiedzą, jaką durnotę wymyślić...

Dlaczego durnote ? Kiedys te wszystkie teraz popularne imiona tez nie byly znane i byly dziwne, kiedys tez byl pierwszy Kubus i pierwsza Julia 😉