Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nevermind

Nie chcę karmić piersią.

Polecane posty

Gość Ola

Ja rodziłam na Ujastku.polecam.dzieeczyna z sali,notabene matka trójki dzieci od razu powiedziała pielęgniarce po CC że nie chce karmić piersią.zadnych wykładów nie miala

Gość Never

Dziękuję za polecone szpitale i odnosząc się do wcześniejszego komentarza, nie mam zamiaru rozpętać burzy. To będzie moje pierwsze dziecko, podjęłam decyzję, że nie chcę karmić piersią i chciałam się dowiedzieć jak wygląda w szpitali stosunek do matek, które wybierają od urodzenia mm. 

Gość nana

Goście

Zgłoś post

Napisano 20 minut temu

Dziękuję za polecone szpitale i odnosząc się do wcześniejszego komentarza, nie mam zamiaru rozpętać burzy. To będzie moje pierwsze dziecko, podjęłam decyzję, że nie chcę karmić piersią i chciałam się dowiedzieć jak wygląda w szpitali stosunek do matek, które wybierają od urodzenia mm. 

x

Masz być matką, odpowiedzialnym człowiekiem,  wiec mnie dziwi, ze na logikę nie potrafisz sama odpowiedzieć na takie pytanie. Już ci napisano,, ze szpital ma obowiązek zachęcać do karmienia i tak jest generalnie, wiec na to się nastaw. Ale szpitali są setki a w nich różne położne , tu się dowiesz raptem  o kilku przypadkach, możesz trafić na kompletnie inny.

Gość Never

Oczywiście, że mogę sobie sama odpowiedzieć na to pytanie, ale czy to coś złego i nieodpowiedzialnego zapytać i usłyszeć jak było u innych? Na wiele pytań można sobie odpowiedzieć samemu, a mimo to wiele osób pyta, żeby dowiedzieć się jak to było w praktyce u innych. Nie rodziłam wcześniej, jest to dla mnie nowa sytuacja, więc chyba nie ma w tym nic złego, że pytam jaki był stosunek do mam, które zdecydowały się na nie karmienie piersią. 

Gość uuu
23 godziny temu, Gość Never napisał:

Tak, wiem, dziecko nie patrzy na kształt sutków, dziecko je całą piersią, a nie sutkiem, tak mój mąż to akceptuje, ale ja tego nie akceptuje i bardzo dużo czasu zabrało mi to, żeby się przy nim swobodnie czuć z moim kompleksem. Nie wstydzę się dziecka. Moje piersi są jakie są, wiem, że jest to do przeskoczenia, ale ja nie czuję karmienia i właśnie takich samych komentarzy obawiam się w szpitalu, że nikt nie przyjmie do świadomości, że ja nie chcę, nie czuję tego, do tego mam kompleksy i nikt nie jest w moje skórze i nie rozumie, że mam barierę i nie chcę karmić. 

Przepraszam, nie chciałam Cię urazić. Po prostu myślałam, że jeśli tylko wygląd piersi stanowi problem to bez sensu rezygnować z kp. Ale to Twoje ciało, Twoja decyzja. Do mnie kp jest bezkonkurencyjne i dlatego z calej sily próbowałam je utrzymać.

Gość smutnamama

A ja chciałabym karmić piersią i jest to moje wielkie marzenie, ale od samego początku mam takie problemy z laktacją, że nie wiem, czy nie przerzucić się na mm:(czy któraś z Was też miała takie wahania laktacji?:(

Gość Gość
1 minutę temu, Gość smutnamama napisał:

A ja chciałabym karmić piersią i jest to moje wielkie marzenie, ale od samego początku mam takie problemy z laktacją, że nie wiem, czy nie przerzucić się na mm:(czy któraś z Was też miała takie wahania laktacji?:(

Tak, ja. Ale ja na początku miałam bardzo dużo pokarmu i żadnych problemów oprócz docierają się z synem w pierwszych dwóch, trzech dniach. Problemy zaczęły się nagle na początku drugiego miesiąca. Pierwszy kryzys przetrwałam i pokarm wrócił. Przez chwilę była sielanka a potem przyszedł drugi i już pokarm prawie zanikł. Piłam dużo wody plus preparaty na laktację, przystawiałam syna często i nic. Młody płakał z głodu a ja płakałam przez laktację. W końcu powiedziałam dość i syn jest już na butli. Najedzony i spokojniejszy. Z tym, że ja nie zamierzałam długo karmić więc może dlatego łatwiej mi się było z tym pogodzić. Dąż do celu ale nie po trupach 😉

Gość Dodoni
1 minutę temu, Gość smutnamama napisał:

Miałam podobnie. Nie wyobrażałam sobie że nie będę karmić piersią. Obczytalam się wielu publikacji że każda kobieta może karmić i wszystko zależy od jej determinacji. Los jednak chciał inaczej. Ciężki poród przez cc tego nie ułatwił. Zanim pojawiło się mleko namęczyliśmy się straszliwie. Płaskie brodawki dodały swoje. Mały straszliwie płakał i tracił na wadze. Odciąganie zdało egzamin na bardzo krótki czas gdyż mleka było jak kot napłakał i maluszek się tym nie najadła. Mimo ze symulowałem piersi mleka było coraz mniej aż zniknęło . Małego karmiłam mieszanką od samego początku. Nawet lekarze w szpitalu zadecydowali ze trzeba mu podać. Moje mleko przez 1 msc było takim dodatkiem bo nigdy w życiu bąbel by się tym nie najadł. Miałam wyrzuty sumienia ze nie zrobiłam więcej i szybko się poddałam. Ale dzięki mieszance mały przybierał na wadze a to w tamtym momencie było najważniejsze. Uważam ze podjęłam właściwa decyzje. Jeżeli laktacja jest byle jaka to nie ma co się męczyć . 

Gość smutnamama

u mnie to jest istna karuzela - raz jest cudownie i mogłabym wykarmić kilkoro dzieci, a następne dnia, ani łyżeczki:/dziewczyny dziękuję za odpowiedzi - bardzo mi pomogły:)w poniedziałek wybiorę się do położnej i zobaczymy, co mi powie. Może przestawimy się na mm, a może jeszcze jednak jest jakaś szansa na lepszą laktację:/

Gość jutroponiedzialek

to dobry wybór - położna może pomóc, pewnie nieraz spotykała się z takimi przypadkami, jak Twój. Jak już wrócisz od niej, to daj znać:) może komuś przydadzą się jej rady:)

Gość smutnamama

jutroponiedzialek i miałaś rację, moja położna pomagała o wiele gorszym przypadkom. I przede wszystkim mam się tak nie stresować, odpocząć, przystawiać dziecko do piersi jak najczęściej i sięgnąć po środki na laktację. Coś wspominała o słodzie jęczmiennym, ale już za dobrze nie pamiętam:/ ale cóż, od jutra wdrażam w życie rady mojej położnej.

Gość jutroponiedzialek

to dobrze, że dostałaś rady od położonej na laktację:)i w jakiej postaci zamierzasz przyjmować słód jęczmienny? Podobno także niektóre ziółka, np. pokrzywa doskonale wpływa na laktację....

Gość smutnamama

jeszcze nie wiem, działałam dziś z laktatorem, ale to tak średnio:(a o pokrzywie nie słyszałam, zresztą do tej pory też nie wiedziałam o słodzie jęczmiennym.... a może coś mi polecisz?

Gość jutroponiedzialek

smutnamama wybierz się do apteki, teraz jest tyle środków ze słodem jęczmiennym, że na pewno sobie coś wybierzesz:)ewentualnie czysty słód, ale nie wiem, jak się go powinno brać...

Gość smutnamama

jutroponiedzialek byłam w aptece i pani farmaceutka poleciła mi właśnie kilka różnych środków. Zaczynam od prolaktanu, a później jak nie pomoże, to mam sięgnąć po inne:/ ale mam nadzieje, że mi pomoże:)