Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bartek

PRZEMEK I TOMEK PRZYJACIELE ZRÓBCIE SOBIE WINO DOMOWE PATRZTA

Polecane posty

Gość Bartek

na początku filmiku obok stoi butla z już zrobionym winem jabłkowym z naturalnie mętnego tłoczonego soku jabłkowego, a teraz robie wino z nektaru porzeczkowego i dosypałem do tego 4 łyżki cukru i ze 20 rodzynek. Na rodzynkach są naturalne drożdże i zobaczcie jak ładnie pracuje, zastawione 4 dni temu, jeszcze dobry tydzień i można zlewać i pić ;) balon jest przekłuty szpilką, podczas fermentacji produkowany jest dwutlenek węgla chodzi o to by go odprowadzić, ale by jednocześnie powietrze (zwłaszcza chodzi o tlen) nie dostawało się do środka bo wtedy wino mogłoby sie zepsuć, zrobiłby się ocet. Ogólnie mam rurkę fermentacyjną ale pod duże baniaki a tu tak sobie tylko na bieżąco robie winko w litrowej butelce, dlatego zastosowałem balon. To porzeczkowe to będzie cudo coś czuje jeee, zróbta se też chłopaki

http://sendvid.com/7nzwd3qx

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sweet but psycho

Ja tam za winem nigdy se nie przepadam. Ale plus za własnoręczną robociznę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gosc
7 minut temu, Piwоsz_93 napisał:

PIOTREK A  UMIESZ ZROBIĆ WINO Z RYŻU?

no ba, ile razy już robiłe z ryżu i rodzynek właśnie

na 10l baniak to szło tak:

1kg ryżu

250-300g rodzynek

i chyba z 1,5kg cukru

można dodać laskę cynamonu w całości dla smaku, a z części cukru można zrobić przepalanke, karmel żeby wino miało ładny kolor

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gosc

ale najsmaczniejsze które robiłem to było wino śliwkowe z suszonych śliwek, super smak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość max kut
3 minuty temu, Gość gosc napisał:

no ba, ile razy już robiłe z ryżu i rodzynek właśnie

na 10l baniak to szło tak:

1kg ryżu

250-300g rodzynek

i chyba z 1,5kg cukru

można dodać laskę cynamonu w całości dla smaku, a z części cukru można zrobić przepalanke, karmel żeby wino miało ładny kolor

A z gówna?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gosc
Przed chwilą, Gość max kut napisał:

A z gówna?

z gówna to ty przemuś sobie robisz plasteline do zabawy albo smażysz z cebulką i udajesz że to kaszanka, zamknij ryło lepiej jak nie masz nic mądrego do powiedzenia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gosc
10 minut temu, Gość gosc napisał:

z gówna to ty przemuś sobie robisz plasteline do zabawy albo smażysz z cebulką i udajesz że to kaszanka, zamknij ryło lepiej jak nie masz nic mądrego do powiedzenia

Haha xD

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gość
9 godzin temu, Piwоsz_93 napisał:

A DROŻDŻE DODAJESZ?

Można dodać drożdże winiarskie, do ryżu najlepsze drożdże typu tokay, ale ogólnie same rodzynki wystarcza bo one mają w sobie naturalne drożdże

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gosc

ja zawsze używam płynnych drożdży z biowiniu

https://sklep.swiatkwiatow.pl/drozdze-winiarskie-tokaj-20-ml.html?gclid=EAIaIQobChMI8aCbwI6B4QIVAcKyCh2lbAO3EAQYBSABEgIMUvD_BwE

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×