Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bartek

PRZEMEK I TOMEK PRZYJACIELE ZRÓBCIE SOBIE WINO DOMOWE PATRZTA

Polecane posty

Gość Bartek

na początku filmiku obok stoi butla z już zrobionym winem jabłkowym z naturalnie mętnego tłoczonego soku jabłkowego, a teraz robie wino z nektaru porzeczkowego i dosypałem do tego 4 łyżki cukru i ze 20 rodzynek. Na rodzynkach są naturalne drożdże i zobaczcie jak ładnie pracuje, zastawione 4 dni temu, jeszcze dobry tydzień i można zlewać i pić ;) balon jest przekłuty szpilką, podczas fermentacji produkowany jest dwutlenek węgla chodzi o to by go odprowadzić, ale by jednocześnie powietrze (zwłaszcza chodzi o tlen) nie dostawało się do środka bo wtedy wino mogłoby sie zepsuć, zrobiłby się ocet. Ogólnie mam rurkę fermentacyjną ale pod duże baniaki a tu tak sobie tylko na bieżąco robie winko w litrowej butelce, dlatego zastosowałem balon. To porzeczkowe to będzie cudo coś czuje jeee, zróbta se też chłopaki

http://sendvid.com/7nzwd3qx

Gość sweet but psycho

Ja tam za winem nigdy se nie przepadam. Ale plus za własnoręczną robociznę

Gość gosc
7 minut temu, Piwоsz_93 napisał:

PIOTREK A  UMIESZ ZROBIĆ WINO Z RYŻU?

no ba, ile razy już robiłe z ryżu i rodzynek właśnie

na 10l baniak to szło tak:

1kg ryżu

250-300g rodzynek

i chyba z 1,5kg cukru

można dodać laskę cynamonu w całości dla smaku, a z części cukru można zrobić przepalanke, karmel żeby wino miało ładny kolor

Gość gosc

ale najsmaczniejsze które robiłem to było wino śliwkowe z suszonych śliwek, super smak

Gość max kut
3 minuty temu, Gość gosc napisał:

no ba, ile razy już robiłe z ryżu i rodzynek właśnie

na 10l baniak to szło tak:

1kg ryżu

250-300g rodzynek

i chyba z 1,5kg cukru

można dodać laskę cynamonu w całości dla smaku, a z części cukru można zrobić przepalanke, karmel żeby wino miało ładny kolor

A z gówna?

Gość gosc
Przed chwilą, Gość max kut napisał:

A z gówna?

z gówna to ty przemuś sobie robisz plasteline do zabawy albo smażysz z cebulką i udajesz że to kaszanka, zamknij ryło lepiej jak nie masz nic mądrego do powiedzenia

Gość gosc
10 minut temu, Gość gosc napisał:

z gówna to ty przemuś sobie robisz plasteline do zabawy albo smażysz z cebulką i udajesz że to kaszanka, zamknij ryło lepiej jak nie masz nic mądrego do powiedzenia

Haha xD

Gość Gość
9 godzin temu, Piwоsz_93 napisał:

A DROŻDŻE DODAJESZ?

Można dodać drożdże winiarskie, do ryżu najlepsze drożdże typu tokay, ale ogólnie same rodzynki wystarcza bo one mają w sobie naturalne drożdże

Gość gosc

ja zawsze używam płynnych drożdży z biowiniu

https://sklep.swiatkwiatow.pl/drozdze-winiarskie-tokaj-20-ml.html?gclid=EAIaIQobChMI8aCbwI6B4QIVAcKyCh2lbAO3EAQYBSABEgIMUvD_BwE