Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mxyz

Ciąża na umowie próbnej

Polecane posty

Gość Mxyz

Witam. Jestem na umowie próbnej 3-miesiecznej. W momencie końca umowy nie będę w 12tyg ciąży więc umowa nie zostanie automatycznie przedłużona do dnia porodu. Obecnie dostałam zwolnienie lekarskie gdyż w pracy mam dużo wysiłku fizycznego i podnoszenia ciężkich rzeczy co nie jest wskazane w ciąży. Chciałabym się dowiedzieć co należy mi się po skończeniu umowy. Czy nadal będę otrzymywała zasiłek chorobowy po rozwiązaniu umowy tylko, że z zusu?

Gość fasolka2019

up

Gość Ona

Raczej nic już nie dostaniesz. Mogłaś przetrzymać te parę tygodni, ściemniać w pracy trochę i już. Po porodzie kosiniakowe Ci się będzie należało.

Gość Asa

Zasiłek chorobowy dostaniesz ale potem bez macierzyńskiego tylko kosiniakowe.

Gość Goosc

Nie wiem czy l4 się należy kiedy ustanie stosunek pracy ale po porodzie zasiłek z ZUS przez rok dostaniesz. 

Gość Gosc

Po wygaśnięciu umowy jeśli nie zostanie przedłużona nie należy ci się nic. L4 jest dla osób pracujących więc to się wyklucza. Po porodzie kosuniakowe i becikowe.

Gość kkk

Witaj. Do dnia porodu masz zapewnioną kasę, najpierw 33 dni płaci pracodawca w przypadku dużej i średniej firmy, potem ZUS do dnia porodu

Gość Mxyz

Dziękuję za odpowiedzi. Tak właśnie czytałam, że nawet po wygaśnięciu umowy ZUS płaci. Tylko nie bardzo rozumiem na jakiej zasadzie. Czy muszę tam złożyć jakieś dokumenty? 

Gość Zyrafa

Najlepiej zapytaj u zrodla, to jest w ZUS.

Gość Gość

W swoim oddziale ZUS składasz deklarację odnośnie formy wypłaty zasiłku chorobowego po zakończeniu czasu trwania umowy o pracę (chyba to druk Z-10, dostaniesz to na miejscu). Jeśli nabyłaś prawo do L4 w trakcie pracy, a stosunek pracy Ci się kończy w trakcie zwolnienia lekarskiego, to ZUS przejmuje dalsze wypłacanie świadczeń. Przy kolejnych L4 (już jak umowa Ci się skończy), bierzesz zwolnienia na ZUS, a nie na byłego pracodawcę.