Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość eq2weqwe

Słyszeliscie o nowych opłatach za wywóz smieci segregowanych?

Polecane posty

Gość eq2weqwe

Nowe opłaty za wywóz smieci maja wynosic 34 zl od osoby lub 95 zł od domu! Kichane pisuary chyba sobie wynajduja srodki na 500 plus. Opłaty powyzsze będa za smieci segregowane! Przeciez to porąbane, powinno sie płacic od ilosci, a za segregowane to sie powinno jeszcze dostawac pieniadze

Gość TTTTTTTTTTTTTTTTT
1 godzinę temu, Gość eq2weqwe napisał:

a za segregowane to sie powinno jeszcze dostawac pieniadze

...bo...??  jakieś sensowne argymenty?

ja fanką PiS nie jestem;

ale to Twoje domaganie się pieniędzy za segregacje śmieci, która powinna być czymś jak najbardziej naturalnym i oczywistym, to jest ostre przegięcie.  Ja segreguję śmieci na 5 grup od 2007 roku. z własnej woli.

\no i co to jest 96 zł? nie jest to mało ale jakos dużo też nie

Gość Gnida
15 minut temu, Gość TTTTTTTTTTTTTTTTT napisał:

...bo...??  jakieś sensowne argymenty?

ja fanką PiS nie jestem;

ale to Twoje domaganie się pieniędzy za segregacje śmieci, która powinna być czymś jak najbardziej naturalnym i oczywistym, to jest ostre przegięcie.  Ja segreguję śmieci na 5 grup od 2007 roku. z własnej woli.

\no i co to jest 96 zł? nie jest to mało ale jakos dużo też nie

Zgadzam się z tą wypowiedzia. Do autorki natomiast mam pytanie dlaczego twierdzi ze za segregacje odpadów powinni nam jeszcze placic? Segregowac odpady powinien kazdy bo to chodzi o nasze środowisko.

Gość eq2weqwe

Za segregowanie sie powinno dostawac pieniadze, bo takie odpady kosztuja, na zachodzie sa automaty, wrzucasz butelke, dostajesz za np. plastikowa 25 centów, itp. a segregacja jest jak najbardziej rzecza naturalna i oczywista, i nie wiem co ma jedno do drugiego, od zawsze segreguje smieci nawet jak nie było takiego  obowiazku. Co nie oznacza, ze jest logiczne płacenie za to w ogóle, czy tym b az takich pieniedzy.

Dla ciebie moze 96 zl to niemało, ale masa emerytów w Polsce ma np. 1100 zł emerytury, mieszka sama w domu na wsi, po opłatach i lekach im zostaje 300 zł na zycie, bądz bardziej ogarnieta panienko, chyba jestes z tych młodziutkich z psciu w głowie

Gość Gosc

U mnie jest 72 zl. Podwyzka o 100 proc. 

Przyjezdzaja po nie 2 razy w miesiacu. I jeszcze skukinkoty zostawiaja za malo workow. 

Mieszkam pod Krakowem

Gość Gosc

Przyjezdzaja po nie 2 razy w miesiacu. I jeszcze skukinkoty zostawiaja za malo workow. 

Mieszkam pod Krakowem

Gość Gosc

Mieszkam pod Krakowem

Gość Zuzka
48 minut temu, Gość eq2weqwe napisał:

Za segregowanie sie powinno dostawac pieniadze, bo takie odpady kosztuja, na zachodzie sa automaty, wrzucasz butelke, dostajesz za np. plastikowa 25 centów, itp. a segregacja jest jak najbardziej rzecza naturalna i oczywista, i nie wiem co ma jedno do drugiego, od zawsze segreguje smieci nawet jak nie było takiego  obowiazku. Co nie oznacza, ze jest logiczne płacenie za to w ogóle, czy tym b az takich pieniedzy.

Dla ciebie moze 96 zl to niemało, ale masa emerytów w Polsce ma np. 1100 zł emerytury, mieszka sama w domu na wsi, po opłatach i lekach im zostaje 300 zł na zycie, bądz bardziej ogarnieta panienko, chyba jestes z tych młodziutkich z psciu w głowie

Na zachodzie przy kupnie napojow placisz kaucje potem jest ona zwracana przy maszynie. Wiec nic nie dostajesz za darmo a jedynie ci sie to oddaje co na wstepie wkladasz.

Gość eq2weqwe

nie, nie masz racji, jest cos takiego jak kaucja, ale sa tez automaty co sie wkłada i dostaje kase, bo znam ludzi co np. jezdzili na wyprawy, zbierali rózne rzeczy po drodze, wkładali do automatu i dostawali kase. Ale to bez znaczenia, opakowanie ma po prostu wartosc, u nas tez zreszta sa skupy złomu, puszek, butelek. 

Firmy które zbieraja posegregowane odpady od nas, potem je sprzedaja np. szkło do huty, plastik do przetworzenia, maja z tego b duze pieniadze. Rozumiem, ze odbiór tych rzeczy kosztuje bo to transport, ale oni odbieraja od masy ludzi na raz. a przede wszystkim ludzie pisza, ze w innych krajach np,. szkocja, nie płaci sie za wywoz odpadów posegregowanych, jak te formy co to odbieraja maja jeszcze kase ze sprzedazy to na co płacic?

Gość Gość

Ja tam nie chcę, żeby mi ktoś za to płacił, ale jakiś nonsens wyczuwam jeśli segreguję, a płacę więcej. A jeszcze większy bezsens odczuwam jak przyjeżdża śmieciara i wszystko ląduje w jednym miejscu(?)

Gość TTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT
1 godzinę temu, Gość eq2weqwe napisał:

bądz bardziej ogarnieta panienko, chyba jestes z tych młodziutkich z psciu w głowie

.... mam 38 lat  :) i nie jestem panienka, mam męża i dziecko

a 96 zł to NIE  jest dużo ,ale OK, mogłoby ta opłata wynosic np symboliczne 20 zl.  tak byloby lepiej.Ja nie zarabiam wcale dużo (3,460 zl netto/mies.). I jak pisalam, segreguję od dawna, z własnej nierpzymuszonej woli.

Gość eq2weqwe

Dobra, pochwliłas sie, ale z jakiego powodu uwazasz, ze 3500 zl to nieduzo w skali kraju? Bo ci brakuje na ferrari? Ja tez segreguje z własnej nieprzymuszonej woli, i nie wiem co ma to do tematu. Ogarnij sie babo, i troche empatii. Moze jak stracisz prace i   będziesz zarabiac 1800 zł to zrozumiesz, ze 100 zł na wywóz smieci to jednak neimało (prawdziwe srednie zarobki w polsce to jest góra 2500 zł)

Gość TTTTTTTTTTTTTTTT
32 minuty temu, Gość eq2weqwe napisał:

Dobra, pochwliłas sie, ale z jakiego powodu uwazasz, ze 3500 zl to nieduzo w skali kraju? Bo ci brakuje na ferrari? Ja tez segreguje z własnej nieprzymuszonej woli, i nie wiem co ma to do tematu. Ogarnij sie babo, i troche empatii. Moze jak stracisz prace i   będziesz zarabiac 1800 zł to zrozumiesz, ze 100 zł na wywóz smieci to jednak neimało (prawdziwe srednie zarobki w polsce to jest góra 2500 zł)

"pochwaliłam się"  ??  Kobieto droga - znam osoby - w tym kobiety- zarabiające w Polsce 9 tysięcy netto, czy 13 tysięcy netto.  ja to nic.

3 i pół tysięcy netto dla Ciebie to dużo? powaznie?

Gość eq2weqwe

ja tez znam osoby co zarabiaja po kilkanascie czy kilkadziesiat tysiecy, ale wiekszosc ludzi w tym kraju zyje biednie, i nie mozna widziec tylko czubka własnego nosa. Ja sie w tej chwili utrzymuje z dzieckiem za 1600 zł, wiec tak, 3500 zł na jedna osobe to duzo, nawet b duzo. Poza tym niedługo podobno b duza recesja, a emerytury moga byc przerazliwei niskie, wiec nikt nie wie co go czeka.