Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość katecheta

Katecheza wielkopostna co oznacza 1 przykazanie

Polecane posty

Gość katecheta

Dzisiejsza katecheza wyjaśni czy korzystanie z rozrywek jest grzechem czy oddawanie pokłonu rozrywce jest grzechem czy siedzenie cały czas przy telefonie jest grzechem. Wielu z was zastanawia sie nad tym dlaczego oddajemy hołd tym co walczyli o Polskę przecież mamy Tylko Boga czcić tyle że czy Bóg nam zabronił dziękowania komuś kto nas uratował itp. wielu z was też nie rozumie dlaczego czcimy Maryję? dlaczego czcimy michałą archanioła, dlaczego czcimy i wychwalamy anioła stróża, o co chodzi? Odpowiadam wyjaśnienie czy nie każdemu kto zrobi  coś dla nas dobrego mamy nie być mu wdzięczni? Tutaj chodiz o coś innego żeby Bogam mieć za osobę najważniejszą i wiedzieć że istnieje 1 Bóg, zauważcie że przy każdej litanni jest wymieniana trójca sœ a dopiero później Maryja a później sie mówi do świętych. Kilka dni temu nauczałem was że rozrywce należy oddać pokłon ale czy kazałem wam palić żółte kościelne świece lub białe koscielne świece, czy kazałem wam kupować takie dzwonki jakie mają ministranci? ( kazałem zęby były dzwonki ale inne od tych co są w kościele czyli zwykłę dzownki nawet jako zabawka dla dziecka) czyli zauważcie że inaczej oddaje sie pokłon Bogu a inaczej oddaje sie pokłon rozrywce. Mówiłem o różowych świecach a różowe swiece symbolizują ziemską radość, ziemskiej radości też należy oddawać pokłon ponieważ rozrywka to coś co sprawia nam szczęście więć dlaczego mielibysmy jej nie uczcić i nie oddać jej pokłonu? Kolejną rzeczą jest to że wiele osób myśli błędnie że medytacje są grzechem bo uzdrawiają, czy coś co nas leczy może być grzechem skoro medytacje są grzechem to moze niepowinniśmy chodizć do lekarza tylko czekać aż przyjdzie Jezus i nas uzdrowi. Od dawna ludize używali ziół i nikt o to afery nie robił tylko ludzie sie leczyli ziołami i nikomu to nie przeszkadzało. Nawet magia lecznicza czasami może nie byc grzechem ale jeśli ktos wierzy że w białej magii jest Bóg i przychodzi specjalnie tylko po to żeby leczyć to łamie nie tylko 1 przykazanie ale róœnież drugie a jakby tego było mało to popełnia wielki grzech myśląć w ten sposób, poniewaz to nie ma nic wspólnego z Bogiem z tym że zioą leczą wiele chorób. Medytacje to też nie ejst to boska natura tylko leczenie za pomocą dźwięku to działanie można naukowo wyjaśnić. Nawet korzystanie z medytacjii Buddyjskich nie stanowi żadnego zagrozenia. Czy ktos kto siedzi cały czas przy telefonie popełnia grzech? - Zdecydowanie nie ale pod warunkiem że odmawia pacierz, chodzi do kościoła i nie korzysta z telefonu w czasie mszy. Ciągłe siedzenie przy telefonie nie jest grzechem, jest taką samą rozrywka co jeżdżenie na nartach, czy nawet taki sam uczynek co jazda na rowerze. My jesteśmy ludźmi wolnymi i mamy prawo spełdzać wolny czas na czym chcemy, nie ważne czy spedizmy swoje zycie siedząc cały czas przy telefonie czy jeżdżąc cały czas rowerem korzystanie z rozrywki nigdy nei ejst grzechem nawet takiej co jest dla nas dziwna ze ktos nie odrywa sie od telefonu. Ja kiedys w szkole miałem koleżankę która nie odstepowałą od swojego telefonu nawet na minutę tylko cały czas pisałą sms-y nauczyciele przyzwyczaili sie do jej zachowania i traktowali to jako rzecz zupełnie normalną bo wiedizeli ze niczego złęgo nei robi jak siedzi cały czas przy telefonie, nawet nauczyciel wychowania fizycznego był dla niej wyrozumiały i pozwalał jej siedzieć ciągle przy telefonie i aby zdawała rzeczy na zaliczenie.

Więć teraz przeanalizujemy co łąmie 1 przykazanie a co nie.

co łąmie 1 przykazanie:

- zaniedbywanie mszy świętej

- zaniedbywanie pacierza

- nie odmawianie żadnej modlitwy

- siedzenie przy telefonie w czasie mszy lub nabożeństw

- robienie Bożków

- pakt z Diabłem

Co nie łąmie 1 przykazania

- siedzenie cały czas przy telefonie

- medytacje

- afirmacje

- korzsytanie z rozrywki