Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość katecheta

Katecheza misyjna - mówienie cały czas nie, nie zawsze jest dobre

Polecane posty

Gość katecheta

Dzisiejsza katecheza będzie o tym dlaczego warto niektóre rzeczy czasami przemyśleć. Kiedy dzwonki nieznajomy z propozycją przeważnie odmawiamy co prawda bardzo  rzadko się zdarza żeby nieznajomy przyszedł z dobrą propozycja ale czasami się może zdarzyć. Ja swojemu koledze dawałem same najlepsze propozycje i zawsze odmówił, jakby tego było mało to najgorsze jest to że każdy tak postępuje a obcego traktujemy nie jak zwykłego człowieka ale jak wroga, więc później mamy pretensje do Boga czemu nie udało nam się coś a czasami szczęście było bardzo w pobliżu tyle że je czasami omijamy z powodu tego że nie zwracamy uwagi na to co ktoś nam mówi, albo za bardzo się poddajemy i nie umiemy powiedzieć nie.

Mówienie cały czas tak lub mówienie cały czas nie, nie doprowadzi nas do niczego!!! Czy Jezus powiedział ze nieznajomi ludzie to nasi wrogowie? Co z tego jak nawet przyleci UFO i będzie nas chciało zabrać na Majorkę, na Ibizę, na Karaiby, do Turcji jak my im odmówimy i powiemy nie bo ich nie znamy i w nie nie wierzymy. Przylatuje statek UFO a my zamiast zgodzić sie na wycieczkę na inne kontynenty lub inne planety wolimy im odmówić, kosmici przyniosą złoto a my im mówimy że nie chcemy bo sie ich boimy. Żarty żartami a teraz na poważnie mnie namawiano do propozycji żebym wziął kolejny telefon na umowę ja na początku powiedziałem nie ale później znowu zadzwonili ja postanowiłem ich zbyć i odłożyłem słuchawkę mówiąc ze pogadam później ale sobie pomyślałem i jak zadzwonili to powiedziałem że się zastanowię, kiedy przeczytałem umowę okazało sie ze i tak musiałbym im płacić za darmo co miesiąc 30zł, Rodzice mnie ochrzanili za to ze się zgodziłem na telefon ale później jak mi przysłali okazało się że był świetny i nie żałuję ze przyjąłem ich propozycję. Obawiałem się ze to naciągacze a okazało sie odwrotnie!!! Jak widzicie nie można kierować sie samym odmawianiem czegoś trzeba każdą propozycję spokojnie przemyśleć a nie od razu odmawiać jak robi to prawie każdy.

Jak widzicie mówienie zawsze nie nie jest dobre co nie znaczy że mamy mówić zawsze tak bo mówienie zawsze tak jest jeszcze gorsze.  Mój sąsiad ciągle mnie przekonywał żebym pozostał na windowsie, jak zainstalowałem linuxa okazało się że był 100 razy lepszy od wcześniejszego systemu co miałem. Mówienie zawsze tak do niczego nie prowadzi i mówienie zawsze nie też do ncizego nie prowadzi. Bóg może nam dawać propozycję tyle ze my ją przeważnie odrzucamy. Kiedy modlimy się prosimy Boga o cud a kiedy cud przychodzi nie potrafimy go przyjąć, albo zbyt wcześnie się poddajemy.