Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gość

"wszystkie powinny umrzeć ze wstydu na samą myśl, że są kobietami" (Klemens z Aleksandrii).

Polecane posty

Gość Gość

A trzeba wam wiedzieć że Klemens z Aleksandrii był ojcem założycielem kościoła katolickiego.

Więc bierzcie się do myślenia...

Gość oczywiście

Założycielem Kościoła był Chrystus, a Klemens był jednym z teologów wczesnochrześcijańskich. 

Z jakiego dzieła pochodzi ten cytat? 

Gość Kobiety:)

Ja pozwolę sobie jeszcze troszeczkę pożyć...:) ot takie kobiece fanaberie..;) 

Gość Gość

Chrystus NIE był założycielem kościoła katolickiego.

Cytat pochodzi z dzieła Paedagogus.

Gość Bimba

Na takich twierdzeniach opiera się istota kk!

Nigdy nie mogłam zrozumieć dlaczego kobiety pchają się tam gdzie ich się nieniawidzi i poniża.

To mi przypomina tworzenie na siłę związku z facetem który bije i wyzywa.

To jakiś polski kobiecy gen który je zmusza do życia poniżeniu???

Gość gość

Na szczęcie kobiety nie myślą, a jak myślą to głupio - bo już dawno by wymarły.

Gość oczywiscie

Owszem właśnie Chrystus założył Kościół, są spory w którym momencie to sie stało, jedni twierdzą że w chwili powołania apostołów, inni - że całe jego życie było kładzeniem podwalin pod przyszłą wspólnotę Kościoła, która powstała w Wieczerniku podczas zesłania Ducha Św., ale jest faktem, że Kościół pochodzi właśnie od Chrystusa, a nie od teologów wczesnochrześcijańskich. Nie rozumiesz też o czym piszesz, używając słowa katolicki - od 115 r. Kościół nazywany był katolickim w sensie "powszechny", "cały", "zupełny", a od reformacji określa się go przymiotnikiem "katolicki" dla odróżnienia od Kościołów protestanckich i prawosławnego, chodzi więc o część Kościoła a nie o wszystkich wierzących w Chrystusa. Radzę sie douczyć zanim zaczniesz wypowiadac się o faktach których nie znasz. I nie czerpać wiedzy ze strony racjonalista.pl.

Gość Gość

Zawsze należy ważyć słowa,zwłaszcza, gdy wypowiada się je publicznie,ten z pewnością wstydzi się za nie, nawet w niebie, juz tyle wieków! Z pewnością był gejem i tak manistował swoją orientację,że nawet matki swej jako kobiety, nie uszanowal!

Gość gość

A kto założył kośćiół rzymsko-katolicki? Też Chrystus?? To on sie musiał ostro nabiegać żeby tyle kościołów chrześcijańskich nazakładać 😉

Dla przypomnienia: KAŻDY kościół chrześcijański twierdzi, że to tylko ON jest prawdziwy. I został założony przez Chrystusa.  Co więcej - od wieków wszystkie te "kościoły" wyrzynają swoich wiernych nawzajem. I swoich własnych wiernych też...

Nadal twierdzisz że wszystkie te "kościoły" założył Chrystus???

p.s. I radzę nie czerpać wiedzy z  katechizmu.

Gość Gosc

Pewnie jakas duu/.,pa zlamala mu serce i wymyslal brednie.

Gość gość

Gościu! Napluj sobie na ptaka!!@!

Gość praww

kobieta - egoistyczna, sadystyczna, narcystyczna osobowość oprawiająca sie w miłość i wszelkie wartości, która ośmiesza seksualność mężczyzny, celem wykorzystywania go, by odnosić pełną satysfakcje z bycia pożądaną, seksu fizycznego i innych korzyści.

Gość ghytr
8 minut temu, Gość Gość napisał:

Zawsze należy ważyć słowa,zwłaszcza, gdy wypowiada się je publicznie,ten z pewnością wstydzi się za nie, nawet w niebie, juz tyle wieków! Z pewnością był gejem i tak manistował swoją orientację,że nawet matki swej jako kobiety, nie uszanowal!

4 minuty temu, Gość Gosc napisał:

Pewnie jakas duu/.,pa zlamala mu serce i wymyslal brednie.

Ja tez tak mysle.

Gość gość

Naprawdę? Ty potrafisz myśleć?? No to powiedz nam: czym u ciebie różni się myślenie od srania???

Gość Gość

Gość patoli coś o Klemensie z przed wielu wieków na którego słowa nikt się obecnie nie powołuje, a tu i teraz progresywna neomarksistowska lewica aplikuje Europie radykalny Islam, który zaserwuje nam wszystkim piekło. Z jednej strony pitolą o wolności liberalizmie, a z drugiej nawołują do robienia miejsca "uchodźcom", którzy jak się dostatecznie rozmnożą metodami demokratycznymi przejmą władzę w Europie, najpierw wprowadzą dżizję (opłata za bycie niewiernym), a na końcu stanie Koran będzie oficjalnym prawem państwowym, a za bycie innowiercą będzie kara najwyższa. 

Gość gość

No tak. Ty to sie gościu gościu dopiero zesrasłeś 😉 (nie mylić z myśleniem)

Gość oczywiscie

Właśnie znalazłam w necie "Wychowawcę" (Paedagogos) i w IV rozdziale wypowiedź o równości kobiet i mężczyzn:

„Ta sama cnota dotyczy zarówno męzczyzn jak i kobiet. Wszystko jest w nich podobne, bo jeden Kościół, jedna moralność i wstyd, wspólne pożywanie pokarmów, węzeł małżeński, odpoczynek, wzrok, słuch, wiedza, nadzieja, posłuszeństwo i miłość. (…) W tym zyciu kobieta różni się od mężczyzny, w przyszłym zaś nie. Tam za życie wspólne i świete zostały przygotowane nagrody nie dla mężczyzn i kobiet, ale dla człowieka wyzwolonego od pożądliwości. Istnieje przeto wspólne określenie dla mężczyzn i kobiet: człowiek.” 

Jeśli ktoś z takim szacunkiem wyrażał się o kobietach i nie uważał ich za gorsze od mężczyzn, to jak mógłby napisać tytułowe zdanie wątku? A jeśli to zdanie jednak jest gdzieś w tekście, to podaj chociaż numer rozdziału. Podejrzewam jednak, że ten i inne cytaty poniżające kobiety a przypisywane teologom, zostały wyssane z brudnego palucha jakiegoś wściekłego ateistycznego mizogina. Zresztą zamierzam przeczytać całość, bardzo ciekawa lektura. 

Wiadomości się szuka u źródła, a nie u jakiegoś tępego i uprzedzonego przeżuwacza. Można wskazywać na rzeczywiste błędy Kościoła, ale nie wolno naciagać faktów dla osiągnięcia swoich celów, bo to jest nieuczciwe. 

https://docer.pl/doc/nv8558v

Gość gość

Dlatego należy stosownie ograniczyć wolność kobiet i nałożyć im dyscyplinę wstydliwości, aby przez próżność nie odeszły od prawdy...

Polecam lekturę. Także innych "ojców" kościoła. A w szczególności analizę żywotów papiezy... Oczywiście katolickich!!!

Gość oczywiscie
6 minut temu, Gość gość napisał:

Dlatego należy stosownie ograniczyć wolność kobiet i nałożyć im dyscyplinę wstydliwości, aby przez próżność nie odeszły od prawdy...

Polecam lekturę. Także innych "ojców" kościoła. A w szczególności analizę żywotów papiezy... Oczywiście katolickich!!!

Znowu cytat bez podania źródła... Czyżby z głowy, czyli z niczego? :D  Nie trzeba mi polecać Ojców Kościoła bo sporo ich dzieł przeczytałam. Raczej ty chyba słabo znasz patrystykę skoro wymyślasz takie fragmenty. A historię papiestwa znam, ale nie o tym jest wątek. 

Gość Gość

Jeden z przejawów zelotyzmu, kobietę obwiniano o to, że mężczyzna się podnieca, stąd nienawiść do kobiet, łatwiej znienawidzić było kobietę niż walczyć z pożądaniem. Tak jak w tantryczym seksie moze mężczyzna zapanować na ciałem swoim, tak i może zapanować na reakcja organizmu na kobietę, ale wymaga to większego wysiłku i długiego czasu. Niektórzy z tych obwiniajacych kobiety o swoje podniecenie kastrowali się, chcieli szybko pozbyć się pożądania. Nienawiść i kastracja nie jest droga ascetow.

Stąd teksty z tamtego okresu pełne mizoginizmu. Chcieli być doskonali, tylko kobiety im przeszkadzały,  zapominali w swej nienawiści,  że to Bóg,  któremu tak gorliwie chcieli służyć stworzył kobiety, zapewne nie wiedział co czyni.😉

Gość gość

...j, ...j,...aż znachodzisz...

Czyżbyś rozumiała różnicę między: Panem Bogiem, Biblią, Chrystusem, ojcami kościoła, chrześcijaństwem, kościołem katolickim i papiestwem??

Nie wierzę...😉

Gość oczywiscie
1 minutę temu, Gość gość napisał:

Czyżbyś rozumiała różnicę między: Panem Bogiem, Biblią, Chrystusem, ojcami kościoła, chrześcijaństwem, kościołem katolickim i papiestwem??

Nie wierzę...😉

Tak, rozumiem bardzo dokładnie. Nawet przełozyłam 11 książek poświeconych tej tematyce. Nie wierzysz, bo jesteś idi.otą i nie rozumiesz tych różnic. I nie ma takiego czasownika jak znachodzić. 

Gość gość

Jest. Tylko ty w ograniczeniu swoim kobiecym nie potrafisz dopuścić tego faktu do ograniczonej jaźni swojej...

Przełożyłaś wszystkie 11 książek?? OCZYWIŚCIE  na półce 😉

Gość Gość
1 minutę temu, Gość gość napisał:

Nie wierzę...😉

Nie wiem czy to do mnie, ale odpowiem. KAŻDY widzi różnice między Bogiem o grupą ludzi w Niego wierzących, czym jest Kościół. Jak i pozostałe różnice,  niepotrzebna do tego inteligencja wybitna. Ty nie rozumiesz, że ludzie wierzyli i wierzą w Boga i każdy probuje na swój sposób dążyć do doskonałości, ale tylko mędrcom pełnym pokory udaje się to w mądry sposób. Klemens Aleksandryjski zapewne, bo nie znam jego pism, pisał mądrze w tematach dogmatycznych, był tworca gnozy chrzescijanskiej, ale NIE JEST  Ojcem Kościoła ani świętym, ponieważ głosił błędne nauki odnośnie Eucharystii. Cytat autora wątku świadczy też o tym, że była w nim nienawiść skierowana do kobiet.

Gość gość

Pytanie było takie:  Czyżbyś rozumiała różnicę między: Panem Bogiem, Biblią, Chrystusem, ojcami kościoła, chrześcijaństwem, kościołem katolickim i papiestwem??

Ty odpowiedziałaś tak: "KAŻDY widzi różnice między Bogiem o grupą ludzi w Niego wierzących, czym jest Kościół....."

Czyli -  pytanie  NIE BYŁO  do ciebie (ponieważ go nie rozumiesz). ić do kościółka (od rzecz. kości..) 

Gość oczywiscie
14 minut temu, Gość gość napisał:

Przełożyłaś wszystkie 11 książek?? OCZYWIŚCIE  na półce 😉

Każdy wierzy w to, w co chce wierzyć. Cudze osiagnięcia muszą boleć jak sie nie ma własnych. Tak mi przykro. Jak widać, to nie Ojcowie Kościoła poniżają kobiety, tylko nie-męskie przegrywy z tego forum. 

Gość gosc
4 minuty temu, Gość oczywiscie napisał:

to nie Ojcowie Kościoła poniżają kobiety, tylko nie-męskie przegrywy z tego forum. 

Zranieni przez kobiety.

Gość gość

"Zranieni przez kobiety."

Czyli przez istoty które wszystkie powinny umrzeć ze wstydu na samą myśl, że są kobietami?

Gość oczywiscie
11 minut temu, Gość gosc napisał:

Zranieni przez kobiety.

Może trzeba sie zwrócić do psychiatry zamiast nakręcać kobiety przeciw Kościołowi zmyślonymi cytatami? Nienawiść do kobiet jest w tobie, a nie w starożytnych teologach. Sorry, ale ja już stąd idę. 

Gość gość

Nara. A beretka z mochera uprana?