Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość małgorzata

praca w kancelarii - rzeczywistość

Polecane posty

Gość małgorzata

Witajcie, potrzebuję się wygadać, być może ktoś był w podobnej sytuacji, wybrał podobną ścieżkę kariery i będzie w stanie mi coś podpowiedzieć. Skończyłam dwa kierunki studiów, w tym - prawo. Od kilku lat pracuję w kancelarii prawnej. Zaczynałam pracę w trakcie studiów prawniczych na stanowisku asystenckim. Niestety po kilku lat pracy w tej kancelarii nie awansowałam, tym bardziej po uzyskaniu tytułu magistra. W tym momencie przygotowuję się do egzaminu wstępnego na aplikację, a niestety moje obowiązki są czysto administracyjne. Zajmuję się bardzo niewielkim odsetkiem spraw merytorycznych. Pomimo długoletniej pracy w kancelarii prawnej nie przygotowałam nigdy nawet projektu pozwu. Jestem osobą ambitną i ta sytuacja zaczęła mi bardzo przeszkadzać, mam wrażenie, że stoję w miejscu i jestem listonoszem (właściwie codziennie chodzę na pocztę), kurierem, sekretarką, sprzątaczką i kelnerkę. Ponadto jestem traktowana "z góry" przez aplikantów i wykorzystywana przez nich... Co prawda mam osobę do pomocy, student przychodzi kilka razy w tygodniu, niemniej jednak te osoby właściwie co miesiąc się zmieniają i tak naprawdę cały czas muszę szkolić i wdrażać nową osobą, pilnować jej pracy, a ja sama niczego nowego się nie uczę. Pracodawca zapewniał mi ścieżkę kariery, natomiast nic się w mojej sytuacji nie zmieniło i nie zmienia. Ostatnia rozmowa na ten temat była przeprowadzona w zeszłym roku... Miało być pięknie, a wyszło jak zwykle. Boję się także tego, że nawet jako aplikant nie za wiele zwojuję na rynku pracy, nie mając doświadczenia chociażby w pisaniu pozwów... :(

Gość Małgorzata

up

Gość Psikus

Adwokaci to chooje. Prędzej zjedzą swoje goowno, niż dadzą podwyżkę.

Gość Ewelina

Powiem ci z innej perspektywy. Od zawsze pracowałam w sdministracji, mimo iż robiłam studia prawnicze i w międzyczasie zostałam mama. Prawo administracyjne to coś co uwielbiam. Pracowałam głównie w spółkach, w związku z tym oprócz stricte wykonywania administracji, sporządziłam umowy, uchwały zarządu etc. Po skończeniu studiów założyłam swoją działalność, w międzyczasie robiłam staże w sądzie, zostałam mediatorem i powiek ci, ze żadna kancelaria nie da ci żadnej możliwości rozwoju i awansu. Żadna! Przerobiłam dwie, oczywiście na zasadzie współpracy z uwagi na fakt działalności. Oczywiście piszesz wszystko to co z prawem związane ale ma yo być sporządzone i zinterpretowane tak jak chce szef mecenas lub wspólnicy! Nawet jezeli się z draftem pozwu nie zgadzasz lub zrobisz uzasadnienie według Twojej najlepszej wiedzy i doświadczenia to oni zrobią wszystko by ci tego typu rzeczy wybić z głowy- zniżając Cię do parteru. W dodatku dostajesz psie pieniądze. A bajki w stylu, ze możesz zostać wspólnikiem wsadź sobie między książki- no way. Aplikantów wykopują zaraz po zdanym egzaminie, a większość z nich jest tak przeorana praca dla kogoś i z tak niska wiara w swoją wiedzę i umiejętności, ze boi się założyć coś własnego. Ja mam swoich klientów i olałam jakakolwiek prace dla kancelarii. Idź na aplikacje, a patton i tak będzie ci tylko papier podpisywał, bo nie ma obowiązku cię zatrudniać. Chyba, ze chcesz tyrać za darmo albo 2000 od 8-20 codziennie i w weekendy. Chyba, ze trafisz ba młodego i ambitnego prawnika. Starzy wyjadacze robią wszystko by wydoić kasę od klientów i znaleść tania sile robocza do ..., którymi nie chcą się zajmować. Proszę chciałaś szczera prawde. W życiu nie pracowało mi się tak dobrze, jaj na indywidualnym stanowisku w spółkach. Kanca to zamknięta bańka. Oceniają cię po wszystkim a cześć ludzi nie powie Ci nawet dzień dobry w pracy.