Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gosc

Dlaczego wiek ma być skorelowany z dojrzałością?

Polecane posty

Gość Gosc

Przeciez dojrzalosc nie wynika z wieku tylko z doswiadczen. Mozna dluzej zyc ale mniej doswiadczyc np z powodu jakichs zahamowan, lęków i wtedy nie jest się dojrzalym

Gość Gość
4 minuty temu, Gość Gosc napisał:

Przeciez dojrzalosc nie wynika z wieku tylko z doswiadczen. Mozna dluzej zyc ale mniej doswiadczyc np z powodu jakichs zahamowan, lęków i wtedy nie jest się dojrzalym

Dojrzałość nie wynika z doświadczeń a z refleksji nad życiem, doświadczeniami nie tylko swoimi ale i innych. Można bardzo dużo przeżyć nie wyciągając żadnych wniosków z tego, skutkiem czego będzie brak dojrzałości.

4 minuty temu, Gość Gosc napisał:

Gość Gość
2 minuty temu, Gość Gość napisał:

Dojrzałość nie wynika z doświadczeń a z refleksji nad życiem, doświadczeniami nie tylko swoimi ale i innych. Można bardzo dużo przeżyć nie wyciągając żadnych wniosków z tego, skutkiem czego będzie brak dojrzałości.

Zgadzam się, ale nadal żeby dojrzeć potrzebne są doświadczenia, bo na czym mają być oparte nasze refleksje? Na wyobraźni i przeświadczeniach?

Gość Gość
5 minut temu, Gość Gość napisał:

Zgadzam się, ale nadal żeby dojrzeć potrzebne są doświadczenia, bo na czym mają być oparte nasze refleksje? Na wyobraźni i przeświadczeniach?

Żeby wiedzieć,  że ogień parzy włożyłaś rękę do pieca/w ognisko? Czy skorzystałaś z doświadczeń innych?

Gość Gość
1 minutę temu, Gość Gość napisał:

Żeby wiedzieć,  że ogień parzy włożyłaś rękę do pieca/w ognisko? Czy skorzystałaś z doświadczeń innych?

Nie jestem kobietą. Za dzieciaka wsadziłem gdzieś palec gdzie nie powinienem i dostałem naukę, którą zapamiętałem do końca życia. 

Gość qwint

teoria jest że ktoś starszy "powinien" mieć więcej doświadczeń, miał więcej czasu na refleksje i rozmyślanie, dochodzenia do wniosków, więc "powinien" mieć z racji tego więcej dojrzałości, ale to nie jest regułą bo każdy jest inny i to wszystko schodzi na poziom indywidualnego osobnika.... więc może być też stary i głupi, jest takich sporo