Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 sama z dw贸jk膮

Samotne mamy jak sobie radzicie? Tylko szczerze

Polecane posty

Go艣膰 sama z dw贸jk膮

Jaki艣 czas temu podj臋艂am odwa偶n膮 decyzje i odesz艂am od m臋偶a. Mamy dzieci w wieku2,5 roku i 7 lat. Odchodz膮c mia艂am swoje od艂o偶one pieni膮dze, wi臋c wynaj臋艂am mieszkanie, za艂atwi艂am wszelkie formalno艣ci finansowe. Obecnie dostaj臋 1000z艂 (po 500 plus) na dzieci, rozw贸d i alimenty uzyska艂am w miar臋 szybko. By艂y m膮偶 p艂aci kolejny tysi膮c na dzieci. M艂odsze w tym roku dopiero p贸jdzie do przedszkola, ja nie mam pracy obecnie, nie mam rodziny, nikogo do pomocy. Wynajmuj臋 mieszkanie za 1200z艂 plus op艂aty, wi臋c cz臋sto wychodzi 1400-1500z艂 i zostaje nam malitko na 偶ycie. Zacz臋艂am dorabia膰 w domu, ale niewielkie s膮 z tego pieni膮dze. Gdy m艂odze p贸jdzie do przedszkola wiem, 偶e stan臋 na nogi i zaczn臋 normalnie pracowa膰, dorabiam te偶 jako niania u jednej rodziny, kt贸rej nie przeszkadza to, 偶e przychodz臋 z dzieckiem, ale u nich jestem tylko 3 razy w tygodniu. Nie mam pomys艂u jak dalej przetrwa膰, w domu zaj臋艂am si臋 krawiectwem (nie mam wykszta艂cenia w tym kierunku, ale mia艂am swoj膮 maszyn臋 i jakie艣 tam poprawki umiem zrobi膰), ale niestety konkurencja jest ogromna, ja nie mam swojej pracowni, szyldu itp. wi臋c ci臋偶ko mi pozyskiwa膰 klient贸w. Mam oczywi艣cie jakie艣 grono sta艂ych, kt贸rzy mnie polec膮, ale to kropla w morzu, a wydatki s膮 nie ma艂e, je艣膰 te偶 co艣 trzeba. Powiem szczerze, ze czasami odchodz臋 od zmys艂贸w co przyniesie nastepny dzie艅, czy co艣 zarobi臋 czy nie, czy dam rad臋 w og贸le. I nie odbierajcie mnie 藕le, nie narzekam na co dzie艅, jestem osob膮 wr臋cz pogodn膮, u艣miechni臋t膮, bo musz臋 taka by膰 dla innych ludzi i swoich dzieci. Tylko tutaj chcia艂am ponarzeka膰 i popisa膰 mo偶e z osobami w takiej sytuacji jak moja.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Gosc

Spr贸buj w opiece, nie tylko聽 500+聽 jest mo偶liwe,聽 s膮 dodatki mieszkaniowe, zasi艂ki celowe, zasi艂ki dla bezrobotnych( nie kuroniowka) , no r贸偶ne opcje s膮 , poczytaj na ten temat i z艂贸偶 wnioski, a noz si臋 uda

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gosc

Moja kuzynka jest samotn膮 matk膮. Og贸lnie to zawsze by艂a bardzo siln膮 i zaradn膮 kobiet膮, bardzo dobrze zarabia艂a. Razem z m臋偶em to ju偶 w og贸le tworzyli zamo偶n膮 rodzin臋, zacz臋li si臋 budowa膰 blisko du偶ego miasta. Niestety nie uda艂o im si臋. Gdyby nie jej mama i brat to pewnie by艂oby bardzo ci臋偶ko, bo ma艂偶e艅stwo si臋 rozsypa艂o szybko, gdy聽synek mia艂 zaledwie rok. Jej mama pomaga艂a jej finansowo gdy syn by艂 ma艂y. Teraz gdy poszed艂 ju偶 do przedszkola jest 艂atwiej, bo mog艂a ju偶 w ko艅cu normalnie zacz膮膰 pracowa膰. Teraz ju偶 radzi sobie dobrze, wynajmuje mieszkanie dla ich dw贸jki. Najgorzej by艂o na pocz膮tku, gdy musia艂a si臋 zajmowa膰 brzd膮cem i wypad艂a z obiegu je艣li chodzi o prac臋. Mia艂a w艂asn膮 dzia艂alno艣膰 i ci臋偶ko jej by艂o rozkr臋ca膰 wszystko na nowo, szczeg贸le w takich warunkach, gdzie by艂y facet utrudnia 偶ycie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nie ty jedna

Tak 偶yj臋 ju偶 kilka聽 lat, te偶 mam 2 tys. dochodu na nas dwoje bo mam jedno dziecko, nie dostaj臋 500 plus bo dla cholernych ma艂p贸w pisowskich jestem bogaczem

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Go艣膰

Teraz dostaniesz to b臋dziesz ich po ty艂kach ca艂owa膰!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Go艣膰

Koniecznie dowiedz si臋 w mops. Zadulek wyhowawczy na mlodsze dziecko, zasi艂ek rodzinny, jakies celowe, jak dofinansowanie do mieszkania. Kole偶anka pracuje w s膮dzie,聽 gdzie ma do czynienia z dokumentami finansowymi samotnych matek i naprawd臋 ogromna kas臋 dostaj膮.聽

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Omg

Samotne matki dostaj膮 ogromn膮 kas臋? Co za k艂amstwo. Samotna pracuj膮ca matka nie dostanie nic! Nawet aliment贸w od pa艅stwa gdy ojciec nie p艂aci. Teraz mo偶e dostanie 500 plus. Sama wychowuje syna, zarabiam niewiele ponad najni偶sza krajowa i nic si臋 nie nale偶y.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Gosc
9 minut temu, Go艣膰 Omg napisa艂:

Samotne matki dostaj膮 ogromn膮 kas臋? Co za k艂amstwo. Samotna pracuj膮ca matka nie dostanie nic! Nawet aliment贸w od pa艅stwa gdy ojciec nie p艂aci. Teraz mo偶e dostanie 500 plus. Sama wychowuje syna, zarabiam niewiele ponad najni偶sza krajowa i nic si臋 nie nale偶y.

Samotna matka musi sobie radzi膰, zacz膮膰 trzeba od tego 偶eby pracowa膰 na czarno , wtedy wszystko si臋 nale偶y,聽 tylko trzeba nauczy膰 si臋 kombinowa膰 a nie udawa膰 swietoszke.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰

Z tego co obserwuj臋 to przewa偶nie takie kobiety mieszkaj膮 z rodzicami kombinuj膮 z prac膮 na czarno.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Goosc

Hej ja przez 8 kat by艂am samotna matka 2ki dzieci jeszcze mniejszych ni偶 Twoje, nie napisze nic oryginalnego - sny stan膮膰 na nogi potrzebna jest praca i stale 藕r贸d艂o dochodu. Ja mam 500+, 1600 z艂 aliment贸w plus wyp艂ata a i alimenty na siebie 500 z艂 (rozw贸d z winy by艂ego) i czasem ci臋偶ko by艂o, bo opa艂 bo kolonie, ca艂y rok odk艂ada艂am aby m贸c pojecha膰 na wakacje z dzie膰mi czy wys艂a膰 je na kolonie kiedy sama nie mog艂am wyjecha膰. Jeszcze studia robi艂am jak m艂odsze mia艂o rok. P贸藕niej pozna艂am obecnego m臋偶a, z by艂ym tylko cywilny. Jestem szcz臋艣liwa czego i Tobie 偶ycz臋.聽

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Go艣膰

Ja z pieni臋dzmi dawalam sobie rad臋聽 ale najgorzej z opieka nad dzieckiem by艂o. Mieszkam sama w miejscowo艣ci gdzie ani rodziny, ani nikogo do pomocy. Zdarza艂y si臋 dni, 偶e musia艂am si臋 mocno nakombinowac by odebra膰 dziecko z przedszkola. No i zakupy zawsze z m艂oda, bo nie by艂o opcji, 偶e na szybko wyskoczy i za艂atwi臋.聽

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Gghhuyh

A czemu rozeszlas sie z mezem?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gosc 1

Na pocz膮tku by艂o bardzo ci臋偶ko. I trwa艂o to d艂ugo. Nie mia艂am pracy (przymusowa przeprowadzka), mia艂am straszne d艂ugi po ma艂偶e艅stwie, nie mia艂am aliment贸w. Chorowa艂am na depresj臋. Utrzymywa艂a nas moja rodzina a ja kombinowa艂am jak mog艂am, troch臋 na czarno, troch臋 sprzedaj膮c wszystko, co posiadam. To by艂 straszny czas i przychodzi艂y mi z tej desperacji straszne pomys艂y do g艂owy.

Potem dosta艂am prac臋 za 艣miesznie ma艂e pieni膮dze i zaraz po tym mocno si臋 rozchorowa艂am. Mia艂am trzy operacje, prawie jedna po drugiej. Z pracy mnie wywalili. Szybko znalaz艂am drug膮 ale z takim mobbingiem, 偶e czu艂am jak mi depresja wraca. Sama si臋 zwolni艂am po okresie pr贸bnym. Mo偶esz si臋 domy艣la膰 jak na to zareagowa艂a rodzina. W trzeciej pracy, te偶 za 艣mieszn膮 kas臋, po roku zacz臋li masowo zwalnia膰. Mnie te偶 zwolnili. Czu艂am si臋 fatalnie. Nie do艣膰, 偶e pracowa艂am grubo poni偶ej kwalifikacji, robi膮c co艣 co w zasadzie ka偶dy potrafi, to jeszcze mnie wywalaj膮. Moje poczucie w艂asnej warto艣ci by艂o gdzie艣 w okolicach zera.

Teraz min臋艂o prawie 5 lat. Mam dobr膮 prac臋, samoch贸d, posp艂aca艂am wszystkie d艂ugi. Kasy starcza mi na wszystkie potrzebne rzeczy, plus jakie艣 ma艂e extra. na przyjemno艣ci czy na inne wydatki. Dalej jest ci臋偶ko. W opiece nad dzieckiem pomagaj膮 mi rodzice ale zostaje jeszcze milion innych rzeczy, w kt贸rych mi nikt nie pomaga. Sprawy s膮dowe z by艂ym dalej si臋 ci膮gn膮. Adwokaci kosztuj膮 nie ma艂e pieni膮dze. Ci膮gle kombinuj臋 jak troch臋 dorobi膰. Nauczy艂am si臋 naprawia膰 w domu wiele rzeczy, 偶eby nie wzywa膰 fachowc贸w.

Og贸lnie nie jest 藕le, ale decyduj膮c si臋 na rozw贸d my艣la艂am, 偶e zniknie z mojego 偶ycia m贸j by艂y, a znikn臋艂o wszystko poza nim. On dalej jest i co chwil臋 szykuje mi nowe atrakcje.

Bardzo sie zmieni艂am przez te lata, nie ma ju偶 we mnie zaufania do ludzi, otwarto艣ci, nie ma naiwno艣ci. Nieustannie brakuje mi poczucia bezpiecze艅stwa. Ci膮gle czekam na nowe nieszcz臋艣cia. Nie wierz臋, 偶e co艣 mnie jeszcze pozytywnego spotka. Wszystko co robi臋, robi臋 z my艣l膮 o dziecku. Chce je odchowa膰 a potem to ju偶 mi wszystko jedno co b臋dzie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Fghg
12 godzin temu, Go艣膰 Gosc napisa艂:

Samotna matka musi sobie radzi膰, zacz膮膰 trzeba od tego 偶eby pracowa膰 na czarno , wtedy wszystko si臋 nale偶y,聽 tylko trzeba nauczy膰 si臋 kombinowa膰 a nie udawa膰 swietoszke.

W moim zawodzie nie da si臋 pracowa膰 na czarno. Co potem z emerytura? Co z ubezpieczeniem? Dla tych paru groszy z socjalu nie b臋d臋 偶y艂a jak menel.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Go艣膰

Zosta艂am sama z c贸rk膮 jak mia艂a 3 lata. Okaza艂o si臋 ze pracodawca m臋偶a go nie zg艂osi艂 i m膮偶 pracowa艂 przez 8 lat na czarno. To by艂y lata 90te i trudniej by艂o pewne sprawy zweryfikowa膰, nie by艂o systemu Ewus. Zreszt膮 m膮偶 nie chorowa艂, zmar艂 nagle-zawal w wieku 35 lat. C贸rce nie nale偶a艂a si臋 renta, mi nie nale偶a艂y si臋 alimenty, 500plus nie by艂o. Zreszt膮 ja pracowa艂am wi臋c 偶adne socjale si臋 nie nale偶a艂y. Na rodzic贸w nie mia艂am co liczy膰 bo sami ledwo wiazali koniec z ko艅cem, te艣ciowa mnie winila za 艣mier膰 jedynego syna. Pomoc mia艂am jedynie ze strony przyjaci贸艂ki. Za艂atwi艂a mi u siebie w firmie lepiej platna prac臋, kry艂a jak si臋 spoznialam. Pomaga艂a w opiece nad c贸rk膮. Teraz c贸rka jest ju偶 doros艂a, ma swoj膮 rodzin臋, a ja przez to co przesz艂am wygladam na 10lat wi臋cej. Nigdy te偶 nie u艂o偶y艂am sobie 偶ycia.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gosc 1

WI臋kszo艣膰 kobiet, kt贸re znam, a kt贸re zosta艂y same z dzie膰mi, nie u艂o偶y艂o sobie 偶ycia. Nieliczne zrobi艂y to, ale za cen臋 ogromnych kompromis贸w

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Go艣膰

By艂am samotna matka 5 lat. Urodzi艂am syna w liceum. Pommagali mi rodzice. Na studiach pozna艂am m臋偶a. Stworzyli艣my rodzin臋.聽

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Darek

Ale dlaczego samotne matki? Ojcowie dzieci na ogol 偶yj膮, czemu nie macie naprzemiennej opieki?聽

Zauwa偶y艂em 偶e wi臋kszo艣膰 samotnych matek na si艂臋 ogranicza opiek臋 ojcu a potem p艂acz臋 ze im ci臋偶ko.聽

Nie wierz臋 偶e przy ka偶dym rozwodzie ojciec od razu rezygnuje z dzieci zwlaszcza jak wcze艣niej by艂 dobrym ojcem.聽

Jestem facetem po rozwodzie i to jak moja by艂a utrudnia mi widzenia z dzie膰mi to poezja. I te偶 p艂acze po rodzinie 偶e ona biedna porzucona i zm臋czona. A ja jej m贸wi臋, wezm臋 dzieci na weekend, na wiecz贸r, jak znajdziesz prac臋 to pogodzimy opiek臋.聽

Nie, nie, ona nie chce. Kas臋 chce, ale najlepiej by mnie nie by艂o. Jakby dzieci by艂y jej w艂asno艣ci膮, a ona m艣ci si臋 na mnie zabieraj膮c je. I odgrywa rol臋 skrzywdzonej przed ca艂ym 艣wiatem. Bo co ludzie powiedz膮. W Polsce jest jaki艣 smutny obraz koniecznie umeczonej matki polki i ojca lessera.聽

Nie wierz臋 偶e ka偶da z was wybra艂a na ojca faceta kt贸ry po rozwodzie ola艂 z automatu w艂asne dzieci. Jasne 偶e jest du偶o takich facet贸w niestety, ale u ka偶dej kobiety s艂yszy si臋 tylko ta jedna wersj臋. A je艣li nawet to dalyscie sobie zrobi膰 wi臋cej ni偶 jedno dziecko?聽

Kurcze, rozumiem jak jest przemoc czy co艣, ale czy po normalnym rozwodzie nie mo偶na si臋 dogada膰? Ja z by艂a 偶ona by艂em 10 lat i mimo 偶e jej nie kocham ju偶, to sentyment mam i zawsze jej pomog臋. W ko艅cu kiedys byli艣my sobie najbli偶si.聽

Ale cz臋sto wida膰 偶e kobiety ju偶 na wst臋pie wybieraj膮 z艂ych partner贸w. Cz臋sto widz臋 m膮dra zaradna kobiet臋 z prymitywem i tam jak na d艂oni wida膰 偶e za jaki艣 czas to je...nie. I tak potem nast臋puje, a one wielce zdziwione.

Pozdrawian wszystkie normalne zaradne kobietki.聽

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
14 godzin temu, Go艣膰 Omg napisa艂:

To nie k艂amstwo, to prawda. Warunkiem jest niski doch贸d, lub brak dochodu. Ty jeste艣 z tych "bogatych". Masz par臋 z艂otych powy偶ej 800z艂 na osob臋 , to jeste艣 bogata. Tak to dzia艂a. Nie wiem, czy to 1028z艂 kryterium na pomoc 偶ywno艣ciow膮, to brutto, czy netto, ale jakby by艂o netto, to przys艂ugiwa艂oby ci jedzenie warto艣ci ok 100z艂. Z twoim dochodem mo偶na bez problemu uzyska膰 dodatek mieszkaniowy. Jak si臋 wie o co si臋 stara膰, to jest szansa dosta膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰

Widzisz Darku, problem w tym, 偶e zdecydowana wi臋kszo艣膰 rozwod贸w jest z powodu alkoholu m臋skiej po艂贸wki i przemocy domowej. Facet贸w, kt贸rzy chc膮 si臋 opiekowa膰 swoimi dzie膰mi i walcz膮 o opiek臋 naprzemienn膮, jest naprawd臋 ma艂o. I to nie dlatego, 偶e nie kochaj膮 tych dzieci, ale dlatego, 偶e facet to istota bardzo wygodna, wi臋c tak mu jest lepiej widzie膰 dzieciaki raz na dwa tygodnie, albo jego nowa pani sobie tego np nie 偶yczy, bo jest teraz nowe dziecko. To po co ma walczy膰, jak tak jest mu dobrze? Do tego wiele tatusi贸w robi na z艂o艣膰 matce swoich dzieci, buntuj膮c te dzieci przeciwko matce. A potem jest licytacja, bo matka musi si臋 jako艣 broni膰. Piszesz, 偶e matka kombinuje ogranicza膰 wizyty, a ja znam taka par臋, gdzie on kombinuje nie widzie膰 swojego dziecka, to by艂a 偶ona przyprowadza je w dni wyznaczone. I to 偶adna patologia tak na dobra spraw臋. Jak to wszystko zbierzesz do kupy, to si臋 nie dziw, 偶e taki jest obraz. Skrzywdzona matka i ojciec leser. Niestety, ale samotny ojciec to ewenement, ale tylko i wy艂膮cznie jak zostaje wdowcem, albo matka jest na dnie jakiego艣 na艂ogu, wi臋c tak naprawd臋 nie ma wyj艣cia. Odpowiedz sobie sam na pytanie, czy ty da艂by艣 rad臋 by膰 samotnym ojcem? Da艂by艣 rad臋 pracowa膰 jak wi臋kszo艣膰 tych matek i jednocze艣nie sam opiekowa膰 si臋 dzie膰mi? Nie dzieli膰 si臋 opiek膮 z matk膮, kiedy ona pracuje, ale mie膰 te dzieci w domu 24godziny na dob臋. W膮tpi臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gosc 1

Ojciec dziecka 偶yje i ma si臋 dobrze. Zabiera je cz臋sto do siebie. Co drugi weekend sp臋dzaj膮 razem i wyznaczone dni w tygodniu. Aliment贸w nie dostaj臋. Za to dostaj臋 艣rednio raz w tygodniu smsy o tym jak zaniedbuj臋 swoje obowi膮zki. A to z艂e buty kupi艂am, albo z艂膮 kurtk臋. A to siniak po jezdzie na rolkach, albo kaszla艂o znowu czy przygryza warg臋. Wstyd mi ju偶 chodzi膰 do lekarzy z wymy艣lonymi schorzeniami. A ubrania i buty kupuj臋 mu lepsze ni偶 sobie. Ja nie mam kurtki za 4 st贸wki z serii professional. Dziecko ma. Ostatnio si臋 dowiedzia艂am, 偶e rzeczy ze znanej dzieci臋cej sieci贸wki na liter臋 S s膮 s艂abej jako艣ci. I 偶e wizyta u okulisty raz w roku, kiedy z oczami jest wszystko ok, to za ma艂o.A lekarze, do kt贸rych je zabieram s膮 konowa艂ami. Zapisuj膮c dziecko na nauk臋 p艂ywania jestem niepowa偶na bo na basenie mo偶na dosta膰 grzybicy a zaj臋cia z ta艅ca do niczego nie s膮 potrzebne.

I nie, nie daje mi na to wszystko pieni臋dzy. Zwyczajnie sprawia mu przyjemno艣膰 nieustanne krytykowanie mnie, r贸wnie偶 w obecno艣ci dziecka, kt贸re p贸藕niej mnie pyta np o to dlaczego zabieram je do s艂abego lekarza albo czemu nie odbieram jak tata dzwoni (codziennie, czasem po kilka razy). Przyje偶d偶a po nie nabuzowany i zaczyna 'rozmow臋' a ja robi臋 co mog臋, aby nie da膰 si臋 sprowokowa膰.

I wiem 偶e lubi opowiada膰 o tym jak膮 jestem j臋dz膮 i jak mu ci臋偶ko.

Tak偶e ja osobi艣cie wola艂abym kas臋 i 偶eby znikn膮艂.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Darek
1 godzin臋 temu, Go艣膰 go艣膰 napisa艂:

Widzisz Darku, problem w tym, 偶e zdecydowana wi臋kszo艣膰 rozwod贸w jest z powodu alkoholu m臋skiej po艂贸wki i przemocy domowej. Facet贸w, kt贸rzy chc膮 si臋 opiekowa膰 swoimi dzie膰mi i walcz膮 o opiek臋 naprzemienn膮, jest naprawd臋 ma艂o. I to nie dlatego, 偶e nie kochaj膮 tych dzieci, ale dlatego, 偶e facet to istota bardzo wygodna, wi臋c tak mu jest lepiej widzie膰 dzieciaki raz na dwa tygodnie, albo jego nowa pani sobie tego np nie 偶yczy, bo jest teraz nowe dziecko. To po co ma walczy膰, jak tak jest mu dobrze? Do tego wiele tatusi贸w robi na z艂o艣膰 matce swoich dzieci, buntuj膮c te dzieci przeciwko matce. A potem jest licytacja, bo matka musi si臋 jako艣 broni膰. Piszesz, 偶e matka kombinuje ogranicza膰 wizyty, a ja znam taka par臋, gdzie on kombinuje nie widzie膰 swojego dziecka, to by艂a 偶ona przyprowadza je w dni wyznaczone. I to 偶adna patologia tak na dobra spraw臋. Jak to wszystko zbierzesz do kupy, to si臋 nie dziw, 偶e taki jest obraz. Skrzywdzona matka i ojciec leser. Niestety, ale samotny ojciec to ewenement, ale tylko i wy艂膮cznie jak zostaje wdowcem, albo matka jest na dnie jakiego艣 na艂ogu, wi臋c tak naprawd臋 nie ma wyj艣cia. Odpowiedz sobie sam na pytanie, czy ty da艂by艣 rad臋 by膰 samotnym ojcem? Da艂by艣 rad臋 pracowa膰 jak wi臋kszo艣膰 tych matek i jednocze艣nie sam opiekowa膰 si臋 dzie膰mi? Nie dzieli膰 si臋 opiek膮 z matk膮, kiedy ona pracuje, ale mie膰 te dzieci w domu 24godziny na dob臋. W膮tpi臋.

Ale czemu zak艂adasz 偶e nie da艂bym rady? Czemu kobiety uwa偶aj膮 偶e opieka nad dzieckiem jest mo偶liwa tylko przez kobiete? Czemu si臋 lubicie tak samobiczowac?聽

To tak jakbym Ci napisa艂 偶e prowadzenie auta jest tylko dla facet贸w. Nie by艂aby艣 z艂a?聽

Podczas trwania ma艂偶e艅stwa nie raz siedzia艂em z dzie膰mi sam po kilka tygodni (偶ona mia艂a prac臋 wtedy delegacyjna). Ale mnie rodzice dobrze wychowali, umiem gotowa膰, sprz膮ta膰, prac, jestem za partnerstwie w zwiazku . Kobiety z wychowania dzieci robi膮 wielkie tabu, ale gdy facet mocniej w to wejdzie, to okazuje si臋, 偶e to nie takie straszne jak opisujecie.聽

Niestety zauwa偶y艂em w艣r贸d znajomucj 偶e wi臋kszo艣膰 kobiet sama robi z mezeow niedojdow i wr臋cza przy wszystkim. A potem narzekaj膮 偶e m膮偶 nie umie tego czy tamtego. Wi臋kszo艣膰 kobiet chcia艂aby nie pracowa膰, i siedzie膰 tylko w domu. Ale facet ma pracowa膰 i robi膰 w domu. Troch臋 nie fair.聽

BTW corsz wi臋cej jest stowarzysze艅 walcz膮cych o prawa ojca. Bo to 偶e s膮dy s膮 stronnicze to fakt. Zobacz na spraw臋 ch艂opca Kacperka bitego przez matk臋 gdzie ojciec maj膮c nagrania zosta艂 odes艂any bo matka to matka. I takie dzia艂ania was utwierdzaja 偶e matka to 艣wi臋to艣膰.聽 A fakt jest taki 偶e na zachodzie opieka naprzemienna jest ok, a tylko polscy m臋偶czy藕ni s膮 tacy zli i porzucaja dzieci?聽

Przypominam 偶e same tych m臋偶czyzn na ojc贸w wybieracie. A jak widzicie 偶e co艣 jest 藕le to nie reagujecie. Jestem przera偶ony ile tu jest temat贸w typu m膮偶 pije, bije ale nie odejd臋 bo... Milion powod贸w. Mam wra偶enie 偶e wi臋kszo艣膰 kobiet robi dziecko z pierwszym lepszym i potem s膮 tragedie.聽

Nie m贸wi臋 偶e wszystkie. Jest du偶o dzielnych kobiet i du偶o skrzywdzonych. Ale kobiety s膮 msciwe. Popatrzcie nawet na celebryt贸w. Przy ka偶dym rozwodzie kobieta walczy o ca艂kowita opiek臋 chc膮 ojca odciac. Wi臋kszo艣膰 kobiet my艣li 偶e jak urodzi艂y to dziecko to ich w艂asno艣膰.聽

Inna sprawa 偶e wi臋kszo艣膰 samotnych matek to m艂ode niewykszta艂cone kobiety. Jak maj膮 sobie same poradzi膰? Czy rodzenie 艣wiadomie dziecka w wieku np 21 lat jest odpowiedzialne? Przecie偶 jest tu mn贸stwo temat贸w gdzie kobieta nie pracuje jest na utrzymaniu i si臋 jeszcze z tego cieszy.聽

Mamy 21 wiek a nie 艣redniowiecze. Posiadanie dziecka nie jest obowi膮zkowe. Uwa偶am 偶e decyduj膮c si臋 na dziecko trzeba bra膰 pod uwag臋 wszystko. Ja siedzia艂em 偶e np jakby si臋 co艣 sta艂o 偶onie to sobie sam poradz臋. Jestem wykszta艂cony mam dobr膮 prac臋, oszcz臋dno艣ci etc. A nie ze w momencie rozwodu panika co robi膰.聽

Pozdrawiam i wybaczcie jesli urazilem normalne kobiety. Mo偶e mam z艂e do艣wiadczenia.聽

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Alicja
8 minut temu, Go艣膰 Darek napisa艂:

Ale czemu zak艂adasz 偶e nie da艂bym rady? Czemu kobiety uwa偶aj膮 偶e opieka nad dzieckiem jest mo偶liwa tylko przez kobiete? Czemu si臋 lubicie tak samobiczowac?聽

To tak jakbym Ci napisa艂 偶e prowadzenie auta jest tylko dla facet贸w. Nie by艂aby艣 z艂a?聽

Podczas trwania ma艂偶e艅stwa nie raz siedzia艂em z dzie膰mi sam po kilka tygodni (偶ona mia艂a prac臋 wtedy delegacyjna). Ale mnie rodzice dobrze wychowali, umiem gotowa膰, sprz膮ta膰, prac, jestem za partnerstwie w zwiazku . Kobiety z wychowania dzieci robi膮 wielkie tabu, ale gdy facet mocniej w to wejdzie, to okazuje si臋, 偶e to nie takie straszne jak opisujecie.聽

Niestety zauwa偶y艂em w艣r贸d znajomucj 偶e wi臋kszo艣膰 kobiet sama robi z mezeow niedojdow i wr臋cza przy wszystkim. A potem narzekaj膮 偶e m膮偶 nie umie tego czy tamtego. Wi臋kszo艣膰 kobiet chcia艂aby nie pracowa膰, i siedzie膰 tylko w domu. Ale facet ma pracowa膰 i robi膰 w domu. Troch臋 nie fair.聽

BTW corsz wi臋cej jest stowarzysze艅 walcz膮cych o prawa ojca. Bo to 偶e s膮dy s膮 stronnicze to fakt. Zobacz na spraw臋 ch艂opca Kacperka bitego przez matk臋 gdzie ojciec maj膮c nagrania zosta艂 odes艂any bo matka to matka. I takie dzia艂ania was utwierdzaja 偶e matka to 艣wi臋to艣膰.聽 A fakt jest taki 偶e na zachodzie opieka naprzemienna jest ok, a tylko polscy m臋偶czy藕ni s膮 tacy zli i porzucaja dzieci?聽

Przypominam 偶e same tych m臋偶czyzn na ojc贸w wybieracie. A jak widzicie 偶e co艣 jest 藕le to nie reagujecie. Jestem przera偶ony ile tu jest temat贸w typu m膮偶 pije, bije ale nie odejd臋 bo... Milion powod贸w. Mam wra偶enie 偶e wi臋kszo艣膰 kobiet robi dziecko z pierwszym lepszym i potem s膮 tragedie.聽

Nie m贸wi臋 偶e wszystkie. Jest du偶o dzielnych kobiet i du偶o skrzywdzonych. Ale kobiety s膮 msciwe. Popatrzcie nawet na celebryt贸w. Przy ka偶dym rozwodzie kobieta walczy o ca艂kowita opiek臋 chc膮 ojca odciac. Wi臋kszo艣膰 kobiet my艣li 偶e jak urodzi艂y to dziecko to ich w艂asno艣膰.聽

Inna sprawa 偶e wi臋kszo艣膰 samotnych matek to m艂ode niewykszta艂cone kobiety. Jak maj膮 sobie same poradzi膰? Czy rodzenie 艣wiadomie dziecka w wieku np 21 lat jest odpowiedzialne? Przecie偶 jest tu mn贸stwo temat贸w gdzie kobieta nie pracuje jest na utrzymaniu i si臋 jeszcze z tego cieszy.聽

Mamy 21 wiek a nie 艣redniowiecze. Posiadanie dziecka nie jest obowi膮zkowe. Uwa偶am 偶e decyduj膮c si臋 na dziecko trzeba bra膰 pod uwag臋 wszystko. Ja siedzia艂em 偶e np jakby si臋 co艣 sta艂o 偶onie to sobie sam poradz臋. Jestem wykszta艂cony mam dobr膮 prac臋, oszcz臋dno艣ci etc. A nie ze w momencie rozwodu panika co robi膰.聽

Pozdrawiam i wybaczcie jesli urazilem normalne kobiety. Mo偶e mam z艂e do艣wiadczenia.聽

Masz sporo racji, ale czasem wykszta艂cenie, mieszkanie i oszcz臋dno艣ci to nie wszystko, cho膰 znacznie i zasadniczo 聽u艂atwiaj膮 spraw臋 i mnie np. to pomglo 聽.Mia艂am te偶 m臋偶a dopu艣ci艂 si臋 zdrady(kryzys w zwi膮zku wina dw贸ch stron, ale lepiej chyba odej艣膰 od razu ni偶 zdradza膰, szuka膰 wyj艣cia z impasu ? ) 聽z dzieckiem si臋 widuje nie mam problemu z tym, z jego nowa rodzina r贸wnie偶 . Ale zdrady w stanie wybaczy膰 nie by艂am. A min臋艂o par臋 lat. Mog臋 liczy膰 na dorywcza pomoc babci. Mieszkamy same. Ale prac臋 mam byle jaka godzinowo dopasowana pod dziecko i fakt 偶e cz臋sto choruje te偶 nie u艂atwia znalezienia dobrej,wymarzonej kierunkowej. Jak mo偶esz na kogo艣 liczy膰 jest inaczej. Eks cho膰 dziecko widuje to za艂o偶y艂 nowa rodzin臋 i nie ma mo偶liwo艣ci by w takich sytuacjach pomaga艂. Tak wi臋c czekam a偶 dziecko b臋dzie starsze i bardziej samodzielne. Wtedy zawodowo mo偶e b臋dzie te偶 lepiej. Og贸lnie nie jest 藕le zarabiam mamy mieszkanie, samoch贸d, starcza 聽i zgodze si臋 z Tob膮 偶e odpowiedzialny ojciec r贸wnie dobrze jest w stanie sprawowa膰 opiek臋 a czasem ma wi臋ksze predyspozycje ni偶 matka.聽

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Alicja
5 minut temu, Go艣膰 Alicja napisa艂:

Masz sporo racji, ale czasem wykszta艂cenie, mieszkanie i oszcz臋dno艣ci to nie wszystko, cho膰 znacznie i zasadniczo 聽u艂atwiaj膮 spraw臋 i mnie np. to pomglo 聽.Mia艂am te偶 m臋偶a dopu艣ci艂 si臋 zdrady(kryzys w zwi膮zku wina dw贸ch stron, ale lepiej chyba odej艣膰 od razu ni偶 zdradza膰, szuka膰 wyj艣cia z impasu ? ) 聽z dzieckiem si臋 widuje nie mam problemu z tym, z jego nowa rodzina r贸wnie偶 . Ale zdrady w stanie wybaczy膰 nie by艂am. A min臋艂o par臋 lat. Mog臋 liczy膰 na dorywcza pomoc babci. Mieszkamy same. Ale prac臋 mam byle jaka godzinowo dopasowana pod dziecko i fakt 偶e cz臋sto choruje te偶 nie u艂atwia znalezienia dobrej,wymarzonej kierunkowej. Jak mo偶esz na kogo艣 liczy膰 jest inaczej. Eks cho膰 dziecko widuje to za艂o偶y艂 nowa rodzin臋 i nie ma mo偶liwo艣ci by w takich sytuacjach pomaga艂. Tak wi臋c czekam a偶 dziecko b臋dzie starsze i bardziej samodzielne. Wtedy zawodowo mo偶e b臋dzie te偶 lepiej. Og贸lnie nie jest 藕le zarabiam mamy mieszkanie, samoch贸d, starcza 聽i zgodze si臋 z Tob膮 偶e odpowiedzialny ojciec r贸wnie dobrze jest w stanie sprawowa膰 opiek臋 a czasem ma wi臋ksze predyspozycje ni偶 matka.聽

I dodam 聽m贸j m膮偶 nie by艂 alkoholikiem, imprezowiczem, przemocowcem, bo kto si臋 z tak膮 osob膮 wi膮偶e p zdrowych zmyslach. Wydawa艂 si臋 ok i do rzczy. W kryzysie wysz艂o jaka ma Jeszce twarz a zdrada by艂a dla mnie szokiem ogromnym. Niekt贸re rzeczy potrafi膮 wyj艣膰 po wielu latach.聽

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Zzz

Samotne matki, kt贸rych ojciec dzieci 偶yje nie maj膮 藕le. Co maj膮 powiedzie膰 wdowy, kt贸rych m臋偶owie nie zd膮偶yli przepracowa膰 tyle lat aby si臋 nale偶a艂a renta ich dzieciom? One s膮 pozostawione same sobie. Ja jestem c贸rk膮 takiej wdowy. Mama pracowa艂a po 10 h jako szwaczka a i tak czasem na chleb nie by艂o. Nie przys艂ugiwa艂 jej 偶aden zasi艂ek, bo pr贸g dochodowy przekracza艂. A wy macie alimenty, 500+, rodzinne, zasi艂ki celowe, okresowe聽聽i jeszcze m贸wicie, 偶e wam ci臋偶ko.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ojej
2 minuty temu, Go艣膰 Zzz napisa艂:

Samotne matki, kt贸rych ojciec dzieci 偶yje nie maj膮 藕le. Co maj膮 powiedzie膰 wdowy, kt贸rych m臋偶owie nie zd膮偶yli przepracowa膰 tyle lat aby si臋 nale偶a艂a renta ich dzieciom? One s膮 pozostawione same sobie. Ja jestem c贸rk膮 takiej wdowy. Mama pracowa艂a po 10 h jako szwaczka a i tak czasem na chleb nie by艂o. Nie przys艂ugiwa艂 jej 偶aden zasi艂ek, bo pr贸g dochodowy przekracza艂. A wy macie alimenty, 500+, rodzinne, zasi艂ki celowe, okresowe聽聽i jeszcze m贸wicie, 偶e wam ci臋偶ko.

500+to chyba jak taka samotna ma wi臋cej ni偶 jedno dziecko a alimenty to r贸偶nie. Pozosta艂e zasilki te偶 zale偶ne od wyp艂aty.聽

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gosc
31 minut temu, Go艣膰 Zzz napisa艂:

Nie mam aliment贸w, ani zasi艂k贸w, ani 500plus. Nic. Nawet dodatkowych punkt贸w za samotne macierzynstwo przy przyjmowaniu do przedszkola. A tyle o tym s艂ysza艂am, 偶e mysla艂am, 偶e to pewne. Mam za to nieko艅cz膮ce si臋 sprawy w s膮dzie, bo ojciec na nic nie wyra偶a zgody, a wsz臋dzie jego zgoda jest potrzebna.

Na szcz臋艣cie jestem zaradna i pomys艂owa. Zaraz po tym jak zosta艂am sama, zmieni艂am zaw贸d i zamiast robi膰 to, co lubi臋 zacz臋艂am si臋 uczyc tego, co przynosi pieni膮dze. Przed 40stk膮 zaczyna艂am z lud偶mi prawie 20 lat m艂odszymi. Do艣膰 upokarzaj膮ce do艣wiadczenie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gosc

Acha, m贸j byly m膮偶 te偶 nie by艂 alkoholikiem czy imprezowiczem. By艂 powa偶nym cz艂owiekiem z dobr膮 prac膮. Po latach okaza艂o si臋, 偶e tak偶e manipulantem, przemocowcem i prawdopodobnie psychopat膮. I tak, by艂y wcze艣niej sygna艂y, ale je bagatelizowa艂am, nie chcia艂am wierzy膰 w to, co si臋 dzieje, bo przecie偶 inteligentny, na stanowisku, z odpowiedzialn膮 prac膮. Mo偶e si臋 stresuje, mo偶e czym艣 martwi i nie chce powiedzie膰. A kiedy przyszed艂 punkt kulminacyjny, to w zasadzie nie by艂am nawet zdziwiona. Posk艂ada艂am sobie wszystko i dotar艂o do mnie, 偶e mog艂am si臋 tego spodziewa膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Musica
18 minut temu, Go艣膰 gosc napisa艂:

Nie mam aliment贸w, ani zasi艂k贸w, ani 500plus. Nic. Nawet dodatkowych punkt贸w za samotne macierzynstwo przy przyjmowaniu do przedszkola. A tyle o tym s艂ysza艂am, 偶e mysla艂am, 偶e to pewne. Mam za to nieko艅cz膮ce si臋 sprawy w s膮dzie, bo ojciec na nic nie wyra偶a zgody, a wsz臋dzie jego zgoda jest potrzebna.

Na szcz臋艣cie jestem zaradna i pomys艂owa. Zaraz po tym jak zosta艂am sama, zmieni艂am zaw贸d i zamiast robi膰 to, co lubi臋 zacz臋艂am si臋 uczyc tego, co przynosi pieni膮dze. Przed 40stk膮 zaczyna艂am z lud偶mi prawie 20 lat m艂odszymi. Do艣膰 upokarzaj膮ce do艣wiadczenie.

Wow podziwiam. A zdradzisz sw贸j nowy zaw贸d? Pytam bo mam 35 lat i zaczynam nied艂ugo drugie studia.聽

7 minut temu, Go艣膰 gosc napisa艂:

Acha, m贸j byly m膮偶 te偶 nie by艂 alkoholikiem czy imprezowiczem. By艂 powa偶nym cz艂owiekiem z dobr膮 prac膮. Po latach okaza艂o si臋, 偶e tak偶e manipulantem, przemocowcem i prawdopodobnie psychopat膮. I tak, by艂y wcze艣niej sygna艂y, ale je bagatelizowa艂am, nie chcia艂am wierzy膰 w to, co si臋 dzieje, bo przecie偶 inteligentny, na stanowisku, z odpowiedzialn膮 prac膮. Mo偶e si臋 stresuje, mo偶e czym艣 martwi i nie chce powiedzie膰. A kiedy przyszed艂 punkt kulminacyjny, to w zasadzie nie by艂am nawet zdziwiona. Posk艂ada艂am sobie wszystko i dotar艂o do mnie, 偶e mog艂am si臋 tego spodziewa膰.

Kochana nie obwiniaj sie ze to ignorowalas sygna艂y. To normalne ze skoro kogo艣 kochamy to mu ufamy i nie spodziewamy si臋 najgorszego.聽

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gosc

Dzi臋ki Musica za mi艂e s艂owa :)

Zosta艂am spedytorem. Z premi膮 za wyniki mo偶na ca艂kiem nie藕le zarobi膰. Dodatkowo w tym zawodzie ma znaczenie do艣wiadczenie i uk艂ady z lud藕mi z bran偶y. Im d艂u偶ej pracujesz, tym cenniejszym jeste艣 pracownikiem i nie powinno Ci grozi膰 bezrobocie po 50tce.

Udost臋pnij ten post