Linka7 0 Napisano Maj 15, 2019 Chętnie przyjmę Wasze przepisy na obiad na ostro i nie tylko :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
-szczypiorek- 0 Napisano Maj 16, 2019 Wczoraj zrobiłam pyszną i prostą tartę z brokułami i szynką. Moja rodzina bardzo ją lubi, dlatego chętnie ją przygotowuję na obiad. Polecam, jest pyszna. Ciasto: 250 g mąki pszennej, ⅓ łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera, 130 g masła, 1 łyżka oleju, ½ łyżeczki soli, ¼ szklanki wody, masło do wysmarowania formy Nadzienie: 400 g brokuł (same różyczki), 250 g pieczarek, 150 g szynki konserwowej, 250 ml śmietany 18%, 2 jajka Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa 1.Mąkę przesiałam razem z proszkiem. Dodałam zimne masło, sól, olej i posiekałam nożem do uzyskania drobnej kruszonki. Dolałam wodę i zagniotłam na gładkie ciasto. Zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na około 30 minut, aby się schłodziło. 2.Brokuły podzieliłam na małe kawałki, wsypałam do miski i zalałam wrzącą wodą. Pieczarki oczyściłam, pokroiłam na plasterki i poddusiłam na oleju, a kiedy sok odparował, wsypałam szynkę i chwilę razem podsmażyłam. Brokuły wylałam na sito do odsączenia. 3.Formę do tarty o średnicy 26 cm wysmarowałam masłem. Rozwałkowałam ciasto i wyłożyłam nim formę, a następnie nakłułam widelcem i przykryłam papierem do pieczenia, na który wysypałam suchą fasolę. Podpiekłam wstępnie 15 minut w temperaturze 200°C. Po tym czasie zdjęłam papier z fasolą i piekłam jeszcze 10 minut. Ciasto wyjęłam z piekarnika. 4.Pieczarki z szynką doprawiłam solą i pieprzem, podobnie jak brokuły. Farsz nałożyłam na ciasto i wyrównałam łyżką. Śmietanę wymieszałam z jajkami, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i zalałam farsz. Całość ponownie wstawiłam do pieczenia na 30-35 minut w temperaturze 200°C. Przepis pochodzi z bloga panitereska.pl Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
LadyGo 0 Napisano Lipiec 29, 2020 Wołowina z suszonymi pomidorami i pieczarkami to mój hit !!! A ostrość można samemu dobrać. Suszone pomidory cudownie się podpiekają i chrupią. Fajne rzeczy znajduje na Instagramie : @go_gotuje Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Iprra 0 Napisano Listopad 7, 2023 Sezon na dynie, a dynia jest super smaczna. Są pyszne zupy kremy z dynią (najlepszy przepis, który znalazłam był z maslem, ziemniakiem i marchewką - super krem), albo sernik dyniowy - cud, miód i orzeszki, do tego możesz zrobić mus malinowy jeśli masz maliny. Dobre są też wszelkiego rodzaje tarty. Jeśli chodzi o drugie danie - prosty i dobry, jak się dobrze zrobi to i efektowny (wizualnie) jest ratatuj (Rozkoszny ma pyszny ratatuj z fetą). Może coś z bakłażanem? O ile znajdziesz go tanio makarony można zrobić smaczne i efektowne, ale moim zdaniem to trochę przebrzmiałe danie - wolę jak ktoś zrobi jednak coś innego. Z deserów może coś z gruszką? Są na promocji w Lidlu. Może tarta z karmelizowaną gruszką? https://goral.info.pl/artykul/drob-ekologiczny/1197696 Podpowiem, ze dla zdrowia warto jest kupowac drób ekologiczny Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach