Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pan Jeż

Reformy

Polecane posty

Gość Pan Jeż

Hej wszystkim :)

Pytanie do was. Załóżmy że macie możliwość wprowadzić jakie chcecie reformy w naszym pięknym kraju, jakie by to były?

Ja osobiście myślałem o :

1. Legalizacja lekkich narkotyków ( marihuany ) - dodatkowe wpływy do budżetu, bardziej atrakcyjny kraj dla turystów ( jak pokazują statystyki )

2. Legalizacja prostytucji albo jej całkowity zakaz ( chyba bym zrobił tutaj referendum ), można też karać klientów a nie prostytutki tak jak jest na przykład w krajach skandynawskich.

3. Obniżenie akcyzy - jak historia pokazuje nie tylko u nas ale i zagranica, obniżenie tego podatku skutkuje większymi wpływami do budżetu.

4. Zalegalizowanie małżeństw homoseksualnych - na adopcje w życiu bym się nie zgodził, ale małżeństwa są ok.

5. Dodatnie do zajęć w podstawówce takie przedmioty jak: techniki uczenia się; psychologia ( jak dbać o naszą psychikę ); sztukę dobrego wychowania ( savoir-vivre - wykładanie tego aż do szkoły średniej; na w-f sztuki samoobrony. 

6. Zniesienie lektur, każdy uczeń powinien sam sobie wybierać książkę która go interesuje, i napisać na ocenę do szkoły jakąś pracę na temat tej książki.

7. Obniżenie podatku dla fabryk - dzięki nim powstają miejsca pracy, zachęciło by to zagranicznych inwestorów.

8. Pracę dla skazańców - przymusowe, ( chciałem dopisać że możecie wprowadzić reformy nie patrząc na kartę praw człowieka ) jeżeli skazaniec nie pracuje to dostaje spanie w gorszych warunkach, gorsze jedzenie, czy tez brak dostępu do informacji krajowych i odwiedzin.

9. Zlikwidował bym Senat - naprawdę ciężko mi dostrzec jego pożyteczność dla społeczeństwa.

10. Ze względu na coraz mniej chętnych ludzi do pracy na budowach, uruchomił bym wizę do pracy dla ludzi z np. Wietnamu, czy też Filipin ( pracują tam naprawdę złote rączki i wiele inteligentnych osób lecz ze względu na politykę silniejszych państw każdy widzi jak się im tam żyje) .

A jakie ty byś wprowadził/ła reformy do naszego kraju ?