Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ossi

Tabletki antykoncepcyjne - 3 dzień miesiączki

Polecane posty

Witam, może to i głupie pytanie, ale w sumie nie znalazłam nigdzie na to odpowiedzi, a nie chcę popełnić błędu.

Jeżeli miesiączkę dostałam w nocy z 7 na 8, to w takim razie liczyć dzisiejszą noc ( 10.06) jako 2, czy 3 dzień cyklu? Oraz, w takim wypadku od której tabletki zacząć opakowanie? od 1, czy od 2 lub 3?

Zdaję sobie sprawę z tego, że zaczęcie używania tabletek w trakcie 2-5 dnia wymaga użycia jeszcze dodatkowej antykoncepcji, ale jednak wolałabym wiedzieć też, czy nie powinnam odpuścić tych pierwszych tabletek i nie zacząć od kolejnej? Jak to wygląda w przypadku, gdy jest 2/3 dzień cyklu?

Dziękuję i pozdrawiam.

Gość XYZ

Jeśli bierzesz tabletki jednofazowowe dwuskładnikowe to każda tabletka oprócz placebo ma tyle samo substancji czynnej i niezależnie od dnia cyklu zaczynasz blister od pierwszej tabletki 

Gość aneta

Zawsze jak zaczyna się brać tabletki to od pierwszej. Kwestia tylko postępowania czy to jest pierwszy dzień cyklu (wtedy zabezpieczenie działa od pierwszego dnia), czy kolejne 2-5, bo wtedy przez 7 dni trzeba się dodatkowo zabezpieczać. Ja swoją dwuskładnikową belarę zaczynałam w 3 dniu cyklu, więc też się dodatkowo zabezpieczałam i wszystko było w porządku.