Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mini

Sąsiedzi nauczyli mnie bezsłownego omijania się

Polecane posty

Gość Mini

Hejka,hejka.

Powiem na wstępie,że jestem panną,rok temu wprowadziłam sie do bloku i wynajmuje sama M2.

Przez to,że w sklepie CCC mam zmiany 12 h/ co dwa dni nie mam czasu na głębsze poznawanie tutejszych sąsiadów.

Ale sądziłam,że ludzie mówią tu sobie ,,dzień dobry''.Niestety bardzo sie pomyliłam.

Wracałam do domu z pracy w dodatku z zakupami,mówie starszej babce ,,dzień dobry'' a ta baba mnie obcięła wzrokiem i nie odezwała sie.

Jechałyśmy w windzie bez słowa.Pomyślałam,ok,pewnie starsza pani miała zły dzień i strzeliła focha.

Następnego dnia czekam na winde i obok stoi facet z młodą babką.Ukłoniłam sie im a oni tylko sie uśmiechnęli - nie odpowiedzieli mi.

A na moim piętrze jest 8 mieszkań bo to długi korytarz i tu każdy sąsiad i sąsiadka którzy sie mijają od razu spuszczają głowę i patrzą w podłogę podczas mijania się.

Byłam zszokowana tą obopulną olewką siebie nawzajem.

Pytałam sąsiadke czemu ludzie mijają sie tu bez słowa i nawet nie chcą na siebie spojrzeć a ona mi na to,że to moda z zachodu i sąsiedzi chcą anonimowości.

Więc postanowiłam,że i ja stanę sie anonimowa.

Gdy idzie jakikolwiek sąsiad lub sąsiadka od razu spuszczam głowe i mijam go bez słowa.

Panuje tu taki BLOK CHŁODU ,PUSTKI I OLEWKI I TAJEMNIC 

Gość modra

ej no ale to takie jakieś niekulturalne no bo jak można mieszkać obok siebie i sie omijać bez cześć i bez przysłowiowego pocałuj mnie w d........... to jakieś smutnee

Gość gosc

To gdzie ty mieszkasz pewnie w jakimś dużym mieście? Czym mniejszy miasto tym ludzie normalnie żyją i mówią sobie dzień dobry, ja przez 20 lat mieszkałem w mieście 6000 mieszkańców w bloku właśnie i wszyscy mówili dzień dobry, teraz mieszkam w mieście 40 000 mieszkańców i też wszyscy mówią dzień dobry i są życzliwi fajni

Gość Dagmara

Nie wiem gdzie mieszkasz ale u mnie to nie przeszło by.U nas sie sąsiedzi normalnie witają.Jak jakaś damesa nie odpowie to mam na nią zlewke i potem też mijam jak góxxxxwno.Takie coś jest rzadko ale czasem jest.

Gość Mini
14 minut temu, Gość gosc napisał:

To gdzie ty mieszkasz pewnie w jakimś dużym mieście? Czym mniejszy miasto tym ludzie normalnie żyją i mówią sobie dzień dobry, ja przez 20 lat mieszkałem w mieście 6000 mieszkańców w bloku właśnie i wszyscy mówili dzień dobry, teraz mieszkam w mieście 40 000 mieszkańców i też wszyscy mówią dzień dobry i są życzliwi fajni

Byłam zaskoczona tym tak samo jak Ty.Jak tu zamieszkałam zawsze pierwsza gadałam ludziom dzień dobry ale nikt ale to nikt mi nie odpowiedział.Zaobserwowałam że ludzie tu żyją z dala od siebie (mimo że są sąsiadami).Nikt z nikim nie chce tu gadać (podobno 90% sąsiadów to emerytowane nauczycielki,emerytowani przedsiębiorcy co mieli swoje firmy,emerytka-dyrektorka poczty,kilku studentów,osoby wyznające baptyzm).

Ja jako sprzedawczyni w sklepie CCC należę do tych 10% i podobno tylko ci z pułapu 10% zabiegają o sąsiedzkie relacje międzyludzkie.Natomiast 90% ,,wykształconych'' sąsiadów nie zabiega i nie dba o to by takie relacje mieć i podobno mamy to uszanować.

Sąsiadka powiedziała mi,że wykształceni sąsiedzi żyją  swoimi pasjami,podróżami i spotkaniami z ludźmi z ich świata i oni nie mają zamiaru spoufalać sie z ludźmi mieszkającymi za ścianą.To nie ich bajka.Podobno dzięki temu DYSTANSOWI i ANONIMOWOŚCI każdy z sąsiadów lub nawet sąsiadka może sobie przyprowadzić do mieszkania kochanka/kochanke i nikt nic nie wie dzięki utrzymanemu dystansowi sąsiedzkiemu.

A takkażdy by wszystko wiedział.

Gość wy....e na to mam 

wy....e na to mam 

Gość ZnamTenTemat

Mieszkałam w takiej kamienicy i to samo było.Mi sie wydaje że to nie chodzi o anonimowość tylko tacy ludzie mają wysokie mniemania o sobie.Współczuje mieszkam tam.

Gość Gość

To zaprzyjaźnij się z tymi niewykształconymi 10% i tyle. Ja też mam w dupie moich sąsiadów. Chcę od nich tylko żeby byli cicho i się nie wtrącali.

Gość radek 123

ja też nie mówię sąsiadom dzień dobry bo wstydzę sie odzywać i przez to mają mnie za chama, a ja tylko jestem nieśmiały

Gość Aaa
1 godzinę temu, Gość ZnamTenTemat napisał:

Mieszkałam w takiej kamienicy i to samo było.Mi sie wydaje że to nie chodzi o anonimowość tylko tacy ludzie mają wysokie mniemania o sobie.Współczuje mieszkam tam.

W naszej kamienicy mieszkają właściwie albo profesorowie albo prezesi, i jakoś każdy każdemu mówi dzień dobry i zamieni z grzecznosci parę słów, sporadycznie jakieś sasiedzkie posiadowki też się zdarza. Centrum sporego miasta, jakby kto pytał. 

Gość Mini
1 godzinę temu, Gość Gość napisał:

To zaprzyjaźnij się z tymi niewykształconymi 10% i tyle. Ja też mam w dupie moich sąsiadów. Chcę od nich tylko żeby byli cicho i się nie wtrącal

Raz zagadałam do emerytowanej nauczycielki historii to pinda zaczęła mnie wypytywać o wydarzenia historyczne a ja zielona z historii coś tam strzeliłam i ona mi na to:

,,skoro pani wmawia mi,że stalin przyjaźnił sie  z gomułką to my nie mamy o czym dyskutować i proszę sie douczyć,żegnam panią''.

Co za bezczelne babsko!

Jeśli chodzi o przyjaźnienie sie z tym 10% to ja nie chce - wśród tych ludzi są panie lubiące alkohol hehe

Gość Mini
1 godzinę temu, Gość radek 123 napisał:

ja też nie mówię sąsiadom dzień dobry bo wstydzę sie odzywać i przez to mają mnie za chama, a ja tylko jestem nieśmiały

Radziu!

Robisz tak samo jak ja.Ja też omijam sąsiadów bez słowa.Nauczyłam sie takiej taktyki,że jak widze sąsiada lub sąsiadke na korytarzu to przed minięciem sie patrzę w podłogę by uniknąć kontaktu wzrokowego,bo mi ja nie chce im mówić dzieńdobry (oni mi nie odpowiedzą) i nie chcę aby oni wzrokiem wymuszali na mnie to żebym sie im kłaniała dlatego jakich widzę,spuszczam łeb lub patrzę prosto przed siebie i ich mijam jak góxxwno.

To jest najlepsza metoda na anonimowość i dystans hehe:classic_tongue:

Gość Mini
26 minut temu, Gość Aaa napisał:

W naszej kamienicy mieszkają właściwie albo profesorowie albo prezesi, i jakoś każdy każdemu mówi dzień dobry i zamieni z grzecznosci parę słów, sporadycznie jakieś sasiedzkie posiadowki też się zdarza. Centrum sporego miasta, jakby kto pytał. 

Wiesz.Na początku mieszkania w tym bloku próbowałam kłaniać sie każdemu.

Zależało mi na bliskości z ludźmi.Dopiero jak sie przekonałam,że nikt nie chce nawet odpowiedzieć na moje dzieńdobry to zaprzestałam sie kłaniać komukolwiek.

I wiesz.To jest z jednej strony fajne bo mam spokój i nikomu sie z niczego nie tłumacze.

Z drugiej strony przyzwyczaiłam sie do niemówienia dzieńdobry i teraz wchodze do sklepu lub urzędu i też sie nie kłaniam.Po prostu wchodze bez słowa.

Po prostu zauważyłam że jak przestałam sie witać z sąsiadami to mi to rzuciło sie na to że teraz nie kłaniam sie ani w sklepie ani nigdzie i zrobiłam sie aż zbyt anonimowa hehe

Gość radek 123
12 minut temu, Gość Mini napisał:

Radziu!

Robisz tak samo jak ja.Ja też omijam sąsiadów bez słowa.Nauczyłam sie takiej taktyki,że jak widze sąsiada lub sąsiadke na korytarzu to przed minięciem sie patrzę w podłogę by uniknąć kontaktu wzrokowego,bo mi ja nie chce im mówić dzieńdobry (oni mi nie odpowiedzą) i nie chcę aby oni wzrokiem wymuszali na mnie to żebym sie im kłaniała dlatego jakich widzę,spuszczam łeb lub patrzę prosto przed siebie i ich mijam jak góxxwno.

To jest najlepsza metoda na anonimowość i dystans hehe:classic_tongue:

tylko potem uchodzi się za gbura co nawet się nie przywita, ale jak u Ciebie sąsiedzi ze sobą nie gadają to nie problem, a moi gadają między sobą że ja to taki cham co mija sąsiadów bez słowa 😞

Gość Mini
2 minuty temu, Gość radek 123 napisał:

tylko potem uchodzi się za gbura co nawet się nie przywita, ale jak u Ciebie sąsiedzi ze sobą nie gadają to nie problem, a moi gadają między sobą że ja to taki cham co mija sąsiadów bez słowa 😞

Radziu!

Nie przejmuj sie tym co sąsiedzi sobie myślą.

My nie możemy robić coś wbrew własnej woli tylko po to by zadowolić sąsiadów i się im przypodobać.

Sorki ale sąsiedzi wcale nie dbają o to aby sie nam przypodobać.Sąsiedzi patrzą na to aby im było dobrze a nie żeby nam było dobrze i sąsiedzi mają głęboko w dupppci to co my sobie pomyślimy o nich.

Więc i my nauczmy sie mieć w dupppci to co oni sobie myślą o nas.

Niech każdy sobie myśli co chce a my musimy żyć tak aby nam było dobrze bez robienia sobie ciągłych wyrzutów i bez sztucznego przymilania sie sąsiadom.

Sąsiedzi nigdy nie staną sie naszymi prawdziwymi przyjaciółmi ani nigdy nie staną sie dla nas rodziną.

Oni jedynie wyciągną od nas stek informacji o naszym prywatnym życiu,rozniosą ploty i będą oczekiwali od nas szacunku w postaci codziennego kłaniania im sie w pas.

Ja sie na to nie piszę.

Nie mam najmniejszej ochoty kłaniać sie sąsiadom,zwierzać sie im a tym bardziej kumplować sie z nimi.

Moja mama zawsze mi powtarzała: ,,bądź tajemnicza tam gdzie przebywasz najczęściej czyli w bloku,w szkole,w pracy i w sklepie bo jak ludzie cie zdemaskują i odkryją twoje słabe punkty to potem informacje na twój temat zaczną obracać przeciwko tobie a jak nikt nic nie będzie o tobie wiedział to nikt sie do niczego nie przyczepi a ty będziesz żyła sobie spokojnie wśród ludzi jako tajemnicza osoba''.

Gość radek 123

5 minut temu, Gość Mini napisał:

Radziu!

Nie przejmuj sie tym co sąsiedzi sobie myślą.

My nie możemy robić coś wbrew własnej woli tylko po to by zadowolić sąsiadów i się im przypodobać.

Sorki ale sąsiedzi wcale nie dbają o to aby sie nam przypodobać.Sąsiedzi patrzą na to aby im było dobrze a nie żeby nam było dobrze i sąsiedzi mają głęboko w dupppci to co my sobie pomyślimy o nich.

Więc i my nauczmy sie mieć w dupppci to co oni sobie myślą o nas.

Niech każdy sobie myśli co chce a my musimy żyć tak aby nam było dobrze bez robienia sobie ciągłych wyrzutów i bez sztucznego przymilania sie sąsiadom.

Sąsiedzi nigdy nie staną sie naszymi prawdziwymi przyjaciółmi ani nigdy nie staną sie dla nas rodziną.

Oni jedynie wyciągną od nas stek informacji o naszym prywatnym życiu,rozniosą ploty i będą oczekiwali od nas szacunku w postaci codziennego kłaniania im sie w pas.

Ja sie na to nie piszę.

Nie mam najmniejszej ochoty kłaniać sie sąsiadom,zwierzać sie im a tym bardziej kumplować sie z nimi.

Moja mama zawsze mi powtarzała: ,,bądź tajemnicza tam gdzie przebywasz najczęściej czyli w bloku,w szkole,w pracy i w sklepie bo jak ludzie cie zdemaskują i odkryją twoje słabe punkty to potem informacje na twój temat zaczną obracać przeciwko tobie a jak nikt nic nie będzie o tobie wiedział to nikt sie do niczego nie przyczepi a ty będziesz żyła sobie spokojnie wśród ludzi jako tajemnicza osoba''.

Pełna racja.

Trudno tak się w ogóle nie przejmować co oni tam sobie myślą ale to jedyny sposób

Gość Mini
13 minut temu, Gość radek 123 napisał:

Pełna racja.

Trudno tak się w ogóle nie przejmować co oni tam sobie myślą ale to jedyny sposób

Radziu!

Matka daje mi wiele cennych rad bo ma dużo doświadczenia w relacjach z ludźmi.

Matka opowiadała,że w latach 80tych kiedy mięso było na karki a dżinsy można było dostać jedynie w peweksie każdy sąsiad na siłe przymilał sie do drugiego sąsiada tylko po to by uzyskać od niego akceptacje i żeby mieć w nim znajomego.

Matka opowiadała,że sama kiedyś zmuszała sie do tego aby być miłą dla każdego bo zależało jej na tym żeby wszyscy ją lubili i wszyscy dobrze o niej myśleli.

Matka uważa,że robiła tak dlatego,że moi dziadkowie nauczyli ją kiedyś takiego sztucznego przymilania sie  do sąsiadów i tak jej to zostało w dorosłym życiu.

Teraz matka twierdzi,że czasy sie zmieniły,komfort życia też sie zmienił i ludzie nie muszą już teraz,,udawać''tego,że tak sie o siebie troszczą i nie muszą udawać zatwardziałych katolików którzy modlą sie przed figurą a mają diabła za skórą.

Teraz panuje większy dobrobyt,Europa otworzyła dla nas drzwi (Unia) i obecnie nikt nie musi na siłe udawać że kogoś lubi tylko po to by mieć tego kogoś za znajomego.

Żyjemy w czasach gdzie mieszkać możemy w Warszawie a  znajomych możemy mieć w Krakowie lub w Anglii i to że mamy znajomych daleko od domu nie musi nas zmuszać do tego by zawierać ,,kolejne''nowe znajomości z sąsiadami.

Po prostu teraz nic nie musimy - możemy sobie mieszkać jako SINGIEL z komputerem w mieszkaniu,mieć znajomych tylko w necie i jednocześnie nie musimy zabiegać ani dbać o znajomych wśród sąsiadów.

Ana co to komu potrzebne?

Cieszmy sie wolnością póki możemy bo takie głębsze poznanie sąsiada/sąsiadki może okazać sie strasznym wyborem życiowym.

Gość goscg

Chyba nie są tacy znowu anonimowi skoro znasz ich zawód.

Gość Mini
4 minuty temu, Gość goscg napisał:

Chyba nie są tacy znowu anonimowi skoro znasz ich zawód.

Moja matka radzi mi w nowym mieszkaniu zachować stuprocentową anonimowość,bo w przeciwnym razie pożałuję.

Jak zaczne gadać sąsiadom dzień dobry to potem rozpoczną wypytywać kim jestem i czym sie zajmuje.

Następnie każda sąsiadka będzie żyła moim życiem a gdy przyprowadze sobie kochanka to mogę być pewna że zostanę wyzwana od lafirynd.

A wszystko dlatego że wpuściłabym sąsiadów do swojego życia - dlatego powiedziałam NIE!!!

Gość trzepiegruch

pierdu pierdu będzie wiosna

Gość Mini
1 minutę temu, Gość trzepiegruch napisał:

pierdu pierdu będzie wiosna

Trzepiegruszku!

Jeśli nie postawisz mocnego dystansu wśród swoich obecnych sąsiadów to bądź pewny,że będą wiedzieli nawet to kiedy trzepiesz sobie gruszke pod kołderką.

Sześćdziesięcioletnie szpicle w spódnicy wszędzie wsadzą swojego nosa.

One by Ci włożyły nos nawet do duuupci hehe