Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

dokad jechac

Dokąd emigrować dla spokojniejszego życia?

Polecane posty

Gość Mietek

Wiecie co? Jedziecie po kolesiu, a sami sobą i swoimi komentarzami pokazujecie na jakim dnie jesteście jak chodzi o kulture i pomoc innym

Gość kasia
4 minuty temu, Gość Mietek napisał:

Wiecie co? Jedziecie po kolesiu, a sami sobą i swoimi komentarzami pokazujecie na jakim dnie jesteście jak chodzi o kulture i pomoc innym

pyta o coś i zaraz zaczyna obrażać forumowiczów to czego się spodziewa? :classic_biggrin:

Gość Kuba Rozpruwacz
3 minuty temu, Maciej Fiut napisał:

PRZEPROWADŹ SIĘ DO BAWARII

PO CHUUJ DO DANII ZNASZ JĘZYK DUŃSKI?

A co to za problem nauczyc się języka? Z tego co wiem każdy Duńczyk zna j. angielski 😉 więc na początek duński nie jest niezbędny.

Gość Jakubiak
10 minut temu, Gość kasia napisał:

pyta o coś i zaraz zaczyna obrażać forumowiczów to czego się spodziewa? :classic_biggrin:

Obraża bo podał 2 kraje a wy mu podajecie USA, marsa i Bóg wie co jeszcze. Więc ciężko się nie wkur**ć jak liczysz na pomoc a dostajesz w zamian głupawe teksty 😏

Gość Jakubiak
1 minutę temu, Maciej Fiut napisał:

POWODZENIA W NAUCE DUŃSKIEGO

NO I CO Z TEGO ŻE ZNA JAK DO WIĘKSZOŚCI ROBÓT WYMAGAJĄ DUŃSKIEGO POZATYM JAK NIE ZNA SIĘ LOKALNEGO JĘZYKA TO ZAWSZE BĘDĄ TRAKTOWAĆ ICH GORZEJ NAWET JAK BĘDĄ POROZUMIEWAĆ SIĘ  W J ANGIELSKIM

Mieszkasz w Dk?

Gość Jakubiak
Przed chwilą, Maciej Fiut napisał:

ja nie ale moja siostra tam mieszka 

I znała duński w stopniu biegłym jak wyjeżdżała? Bo być może nie znam wszystkich przypadków, ale niestety większość przyjezdnych uczy się tego języka dopiero na miejscu 🤔

Gość GOŚĆ
Przed chwilą, Gość Jakubiak napisał:

I znała duński w stopniu biegłym jak wyjeżdżała? Bo być może nie znam wszystkich przypadków, ale niestety większość przyjezdnych uczy się tego języka dopiero na miejscu 🤔

POKAŻ JAJKA

Gość Jakubiak
Przed chwilą, Gość GOŚĆ napisał:

POKAŻ JAJKA

Pokaż mózg 🧠

Gość Mietek
Przed chwilą, Gość Jakubiak napisał:

Pokaż mózg 🧠

Najpierw trzeba go mieć 😂

Gość gosc
1 minutę temu, Maciej Fiut napisał:

nie znała, ma męża duńczyka i dlatego tam mieszka

co ty kłamiesz przemo, twoja siostra ma męża zwykłego polaka robaka i mieszka w Polsce :D nie słuchaj tego pajaca, to najwiekszy troll i mitoman na tym forum, siedzi tu od 12 lat dzień w dzień

Gość Jakubiak
Przed chwilą, Maciej Fiut napisał:

nie znała, ma męża duńczyka i dlatego tam mieszka

No to skoro nie znała języka, a poznała Duńczyka, wzieli ślub i wyemigrowała do jego kraju to chyba nie traktowali jej tam tak źle 😉

Gość Hmm.

Autorze podales zbyt malo danych by Ci doradzic. Tj jakie jezyki znacie i jak dobrze, czy macie prawo jazdy, czy macie oszczednosci jakies, kim jestescie z zawodu. Mieszkalam w kilku krajach europejskic, wiec cos doradzic moge. Odradzam Niemcy w ogole, znam biegle niemiecki, dorastalam tam troche u rodziny ktora jest po czesci niemiecka w kazde wakacje, ferie i czasy przedszkolne by pobyc z kuzynostwem. Czasem tam bywam i jest tragedia dla mnie, Niemcy upadaja. Jesli jestescie z zawodu w dziedzinie informatyki to polecam Finlandie, wystarczy jezyk ang, to samo tyczy sie kierunkow medycznych, Finlandia. Szkoly maja wysoki poziom, itd. Moze planujecie wlasny biznes, to tez roznica, jesli chcesz jakies info, podaj szczegoly o ktore pytalam wyzej.

4 minuty temu, Gość Hmm. napisał:

Autorze podales zbyt malo danych by Ci doradzic. Tj jakie jezyki znacie i jak dobrze, czy macie prawo jazdy, czy macie oszczednosci jakies, kim jestescie z zawodu. Mieszkalam w kilku krajach europejskic, wiec cos doradzic moge. Odradzam Niemcy w ogole, znam biegle niemiecki, dorastalam tam troche u rodziny ktora jest po czesci niemiecka w kazde wakacje, ferie i czasy przedszkolne by pobyc z kuzynostwem. Czasem tam bywam i jest tragedia dla mnie, Niemcy upadaja. Jesli jestescie z zawodu w dziedzinie informatyki to polecam Finlandie, wystarczy jezyk ang, to samo tyczy sie kierunkow medycznych, Finlandia. Szkoly maja wysoki poziom, itd. Moze planujecie wlasny biznes, to tez roznica, jesli chcesz jakies info, podaj szczegoly o ktore pytalam wyzej.

znamy jezyk niemiecki i angielski w stopniu biegłym. Ja z zawodu jestem spawaczem a zona ergoterapeuta.Oszczednisci swoje oczywiscie ze mamy tyle zeby moc wyjechac,wynajac mieszkanie i utrzymac sie przez minimum 4/5 miesiecy.

O Niemczech juz cos wiemy a mozesz powiedziec cos o Danii i Skandynawii? 

Gość Jakubiak
4 minuty temu, Maciej Fiut napisał:

źle jej nie traktowali bo ona miała o tyle ławniej że weszła do tej społeczności duńskiej przez małżeństwo z duńczykiem i nie miała jakiegoś poczucia niższości że jest polką 

ale duńczycy są raczej zamkniętym narodem i nie lubią innych narodowości  

Ciekawość w takim razie nie pozwala mi nie zapytać jakżesz ona poznała tego zamkniętego Duńczyka.....i gdzie....🤔

Gość gość
2 minuty temu, dokad jechac napisał:

znamy jezyk niemiecki i angielski w stopniu biegłym. Ja z zawodu jestem spawaczem a zona ergoterapeuta.Oszczednisci swoje oczywiscie ze mamy tyle zeby moc wyjechac,wynajac mieszkanie i utrzymac sie przez minimum 4/5 miesiecy.

sorry ale co to za zawód energoterapeuta? przecież to jest kpina.

Gość Rudek

I co? Nie głupio wam że nie tylko autor pytania ma jakieś watpliwości co do dobrobytu i życia w Niemczech?

40 minut temu, Maciej Fiut napisał:

PRZEPROWADŹ SIĘ DO BAWARII

PO CHUUJ DO DANII ZNASZ JĘZYK DUŃSKI? BO JAK NIE TO TAM BĘDZIE JESZCZE GORZEJ 

Po ... to sie w rzece stoi. Kultury troche i czytaj pojego posta ze zrozumieniem

Gość Ewka
3 minuty temu, Gość gość napisał:

Uuuu widac ze odezwal sie polaczek ktory nie wysciubil noska ze swojej wiochy😂😂😂

No wiec pora cie kolego doksztalcic w polandii zwie sie to terapeuta zajeciowy ale pewnie i tak nic ci to nie mowi 😂😂😂

Aaaaa no tak naucz sie czytac ERGOTERAPEUTA  a nie Energoterapeuta 😂😂😂😂

Gość Jakubiak
6 minut temu, Gość gość napisał:

Ergoterapeuta...a jak nie wiesz co to, to google nie gryzą 🤬

Gość goś„
2 minuty temu, Gość Ewka napisał:

Uuuu widac ze odezwal sie polaczek ktory nie wysciubil noska ze swojej wiochy😂😂😂

No wiec pora cie kolego doksztalcic w polandii zwie sie to terapeuta zajeciowy ale pewnie i tak nic ci to nie mowi 😂😂😂

Aaaaa no tak naucz sie czytac ERGOTERAPEUTA  a nie Energoterapeuta 😂😂😂😂

o chol... przepraszam, a co do Danii, Duńczycy są zamknięci i chyba jest jedna cecha którą cenią u ludzi to znajomość ich języka 😕 może spróbujcie w Szwecji? chociaż na południu Danii dużo mówi po niemicku, ale nie wiem czy tam jest dużo miejsc pracy.

Gość Jola

Dania kraj piękny, ale z pracą bez języka może być krucho.No i to prawda, że dość hermetyczne ludziska.

Ale życie w Niemczech też bym odradzała więc się nie dziwię, że myślicie o wyjeździe

Gość Gosc

Niemcy teraz to skupisko uchodźcow i chamstwa. Coraz wiecej samych Niemców ucieka więc co się dziwić, że i wy o tym myślicie

Gość Kamil

Dajcie spokój z tym jechaniem po Niemcach land landowi nie równy więc mogą spróbować gdzie indziej. Sam mieszkałem w 3 landach więc wiem o jakich różnicach mówię.

Gość Hmm.
1 godzinę temu, dokad jechac napisał:

Dania kiepska, zarobki kiepskie, traktuja nieswoich jak gorszych, jest niebezpiecznie, a edukacja upada, to kraj, ktory razem z Szwecja chce wprowadzic trzecia plec by dziecko nie musialo wybierac.W szwecji zarobisz, szczeg. W szpitalu, gdzies indziej lipa. Nie dopuszcza Cie.Niebezpiecznie, Szwedzi to bufony majacy Polakow ja wieskow ze wschodu. Jesli chodzi o Skandynawie polecam Finlandie pod kazfym wzgledem. Jezyk jest trudny, ale oferuja kursy i angielski jest dobra opcja na poczatek. Nie wiem jaki spawacz, ale dobrze platne prace sa w elektrowniach, zachod Finlandii.lub jakies koncerny duze.  Finowie sa zamknieci, ale szanuja kazdego, cisi i spokojni. Honorowi i waza slowa, czesto pomysla zanim cos powiedza. Mozesz puscic cv po miejscach tam i zlapac kontakt. Ceny spoko, ale czuje sie, ze to kraj oderwany od chaosu europejskiego. Spokoj i finskosc dookola.

3 godziny temu, dokad jechac napisał:

przeczytaj odpowiedzi na moj post i sama powiedz czy warto? nie musze tam wracać żeby odczuć chamskie podejście do drugiego człowieka

Nie słuchaj tych sfrustrowanych ludzi. Nie rozumię po co piszą te swoje bzdury na portalach. Takie komentarze niewnosząca nic do tematu powinny być natychmaiast kasowane. Ludzie zakładają wątki żeby coś podpytać, poznać zdanie innych. A tu wiecznie wyzwiska i dołowanie innych. Normalni ludzie, którzy mają coś do powiedzenia boją się cokolwiek napisać żebyś zaraz nie zostać zwyzywanym. Przykre to wszystko. Chciałabym dożyć czasów żeby Polacy nie musieli wyjeżdżać do innych krajów za lepszym życiem. Sama jestem w takiej sytuacji. 

Gość Maciej

Ja zdecydowanie polecam Niemcy ale nie te bliskie polskiej granicy bo tam tak na prawdę mieszka się biednie. Jak pojedziecie bliżej Belgii,Holandii lub na północ na prawde odczujecie ogromną różnice. 

Gość Czesiek
16 godzin temu, dokad jechac napisał:

Witam wszystkich, jestesmz 4 osobowa Rodziną. Mieszkamy w Niemczech w Sachsen. Tutejsza mentalność ludzi jest nie do zniesienia. Podzielcie się proszę Waszymi opiniami. Bierzemy pod uwagę wyjazd do północnych Niemiec, region Schleswig Holstein  i calkowity wyjazd z tego kraju do Danii. Gdzie waszym zdaniem, bedzie nam lepiej. Szukamy spokoju, pewnej pracy, sąsiedztwa które nie bedzie ingerować w nasze życie i szkoły dla dzieci która jest im przyjazną , tolerującą dzieci obcokrajowców oraz szkoły która nie bedzie chciała z dzieciaków robić w 4 klasie szkoły podstawowej przyszłych pracownikow fizycznych ze względu na ich pochodzenie. Oczywiście ważna jest też mentalność i tolerancja dla nas obcokrajowców. Z góry dziękujemy za wszystkie odpowiedzi.

Niemcy ale Saksonia to najgorszy z możliwych regionów jakie mogliście wybrać. Sam mieszkałem przez 5 lat w Magdeburgu aktualnie mieszkamy w Kiel i nie ma nawet co porównywać

21 godzin temu, Gość eee napisał:

ale po co masz z polski emigrowac co ci to da jak tam nikogo nie masz postawioengo w firme zeby cie zatrudnili na stale bylo sie nie klocic z ludzmi to by bylo lepiej 

czytaj ze zrozumieniem mieszkamy w  Niemczech

6 godzin temu, Gość Czesiek napisał:

Niemcy ale Saksonia to najgorszy z możliwych regionów jakie mogliście wybrać. Sam mieszkałem przez 5 lat w Magdeburgu aktualnie mieszkamy w Kiel i nie ma nawet co porównywać

Dziekuje za odpowiedz. a jak jest z praca tam na północy? slyszelismy ze jest jej więcej niz tu w Sachsen?

18 godzin temu, Marta11111 napisał:

Nie słuchaj tych sfrustrowanych ludzi. Nie rozumię po co piszą te swoje bzdury na portalach. Takie komentarze niewnosząca nic do tematu powinny być natychmaiast kasowane. Ludzie zakładają wątki żeby coś podpytać, poznać zdanie innych. A tu wiecznie wyzwiska i dołowanie innych. Normalni ludzie, którzy mają coś do powiedzenia boją się cokolwiek napisać żebyś zaraz nie zostać zwyzywanym. Przykre to wszystko. Chciałabym dożyć czasów żeby Polacy nie musieli wyjeżdżać do innych krajów za lepszym życiem. Sama jestem w takiej sytuacji. 

Dzieki za wsparcie ale te komentarze nas nie dołują, wręcz przeciwnie pokazują że dobrze zrobiliśmy wyjeżdżając z tego ciemnogrodu jakim jest Polska nie obrażając oczywiscie normalnych ludzi którzy też tam mieszkają