Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ewe

Drobne i niskie 4 latki

Polecane posty

Gość Ewe

Moja córka ma 95 cm i 13.3 kg. Urodziła się z wagą 2550 g i ok 51 cm. Wygląda na rok młodszą. Endokrynolog każe obserwować już sama nie wiem co robić. Rośnie ale powoli....w marcu zrobiłam badania na własną rękę wit d3 i wyszła poniżej normy. Cały czas teraz bierze 800 j. Niby urosła od marca 3 cm ale martwię się nadal. Ktoś miał takie drobne dziecko? Jak później rosło?

Gość Ewe

4 lata skończy za miesiąc. Jest 1 cm poniżej 3 centyla. 

Gość Renata

Moja córka urodziła się ze wzrostem 51 cm (tak jak Twoja), na bilansie czterolatka miała 98 cm. W przedszkolu wszystkie dziewczynki przewyższają ją o głowę. Też się martwiłam, bo rosła ale bardzo powoli. Do czasu. Od bilansu minął rok, a ona śmignęła aż 7 cm. (aczkolwiek nadal jest najniższa w grupie). Warto jest obserwować, najważniejsze że dziecko rośnie, gdyby przestało to wtedy trzeba działać i zrobić badania. A tak to może śmignąć do góry w każdym momencie. 

Gość ssss

Ja jestem matką chłopca 4 latka 2 miesiące ma 103 cm waga 15,3 kg. Mój ma więcej ale też nie należy do dużych dzieciaków i trochę się martwię, zwłaszcza, że miał dosyć długi przestój na przełomie jesieni i zimy. Z rzeczy które mogą ci poradzić. Pamiętasz jaką miałaś wagę i wzrost w tym wieku i w jaki sposób rosłaś, czy np. miałaś duże skoki wzrostowe lub zaczęłaś rosnąć trochę później. Często dzieci rosną podobnie do swoich rodziców. Inna kwestia jak wygląda jej dieta i apetyt. Dalej jak wygląda dieta dziecka, czy ma apetyt, czy jest to zbilansowana dieta. Kolejna sprawa jakie badania dodatkowe robiłaś? Jak wyszły wyniki krwi? Wszystko w normie? Piszesz tylko o witaminie D. Jaki był wynik? 800 j. to jest nic nie podwyższysz dziecku poziomu jeżeli dajesz mu 800 j i ma braki. Moja pediatra zaleca 2000 j a i tak poziom w ogóle nie idzie do góry i sugeruje podwyższenie dawki. Inne kwestie czy dziecko ma jakieś problemy zdrowotne, np. alergie, wysypkę. Czy często się przeziębia? Czy było kiedyś odrobaczane? Jak śpi i ile śpi? Zahamowanie wzrostu może mieć różne powody, może być też sytuacja, że nie ma czym się martwić.

Gość Emiska 30

Ja swoim dzieciom (3 latek i 4,5 latek) daje vit D 1000, podobno dawniej dzieci od malenkosci doatawaly duzo wiecej niz teraz. Akurat chlopcy sa bardzo duzi (102 cm i 116cm) ale wcale nie oznacza to ze sa zdrowi itd. Jesli rosnie, nie choruje a wyniki ma w normie to uwazam ze nie powinnas sie martwic. No i oczywiscie jesli ma apetyt, jesli tylko troszke skubie to trzeba poszukac jakiegos sposobu na jedzenie