Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aga_1a

trudne relacje z siostrą

Polecane posty

Gość Aga_1a

Mam 3 lata starszą siostrę. w sumie odkąd pamiętam nie miałyśmy super relacji, ale to juz myślę wina rodziców, którzy nie dbali aby wytworzyć w nas tych mocny więzi. nie miałysmy kontaktu przez ostatnich parę lat przez jej rozkazywanie i złośliwości.. ostatnio wyszła z inicjatywą na świeta Bożego Narodzenia, i sie pogodziłyśmy, była rozmowa neutaralna o zdrowiu jakis ...ach. Niby wszystko ok - tzn. nie kłócimy się, ale za każdym razem kiedy sie odzywa to pyta o to czy o tamto w moim zyciu, o czym jej wspomnialam, ale kiedy ja pytam co u niej, odpisuje za każdym razem ze u niej wszystko ok, a wiem od brata, że ma też jak każdy człowiek okresami jakieś kłopoty. Nie rozumiem, po co utrzymuje ze mną te kontakty, skoro to jest jednostronne, już nawet nie chcę mówić o swoich sprawach jako punkt zaczepienia, bo widzę, że to nic nie daje jej do myślenia, żeby też zaczęłao sobie . właśnie o to chodzi-że głównie gadamy o mnie, mimo że tak naprawdę tego nie potrzebuję, wysłu...ę jej rad z grzeczności, zeby jej nie urazić i nie zaognić. ona sama niczym ani sie nie chwali, ani nie chce moich porad. wprost o swoich przemysleniach nie chce mówić- bo jak pisałam wyżej nie mamy szczerzy relacji między sobą, i boje sie jakiejś  kłotni. Mam wrażenie, że siostra  chce mieć poczucie, że mamy pozornie dobry kontakt. Co wy myślicie? Ktoś miał podobną - beznadziejną relacje z siostrą?

Gość Brat

Wyliz jej cipsko 

No ja mam 12 lat starszą.  ona nigdy nie traktowała mnie jak siostry tylko jak kogoś pod opieką. Zawsze na mnie skarżyła rodzicom. Do końca technikum i matury interesowała się tym czy się uczę, ile, jakie mam oceny. A sama ma już dziecko,Moralizowanie no to była codzienność, że jestem leniwa itp. Może to dlatego, ze rodzice jak byli   w pracy no to mówili jej żeby sprawdziła czy mam odrobione lekcje itp. Czasami też chodziła na zebrania. Jakaś poprawa to była ja chciała żebym została chrzestną jej córki.

Gość fdsd

widocznie takie są starsze siostry, że lubia mieć kogoś pod kontrolą

Przed chwilą, Gość fdsd napisał:

widocznie takie są starsze siostry, że lubia mieć kogoś pod kontrolą

No ale jaka apodyktyczna i upierdliwa