Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chmurka27

Jak dbacie o skórę twarzy?

Polecane posty

Gość chmurka27

Mam 27 lat i od dawna stosowałam do mycia zwykły żel pod prysznic, a jak czułam, że skora jest sucha, to nakładałam krem Nivea lub Bambino biały, no i mleczko do demakijażu wcześniej. Ostatnio zaczęły robić mi się zmarszki, wyglądam poważnie, koleżanka z tego samego rocznika wyglada jak nastolatka, ale mówiła, że po zmyciu makijażu stosuje z 8 różnych kosmetyków, jakieś esencje, olejki, sera, kremy pod oczy... Nie łapie się w tym wszystkim, wydaje mi się to strasznie skomplikowane i przesadzone, jak najlepiej zadbać o twarz? Co polecacie?

Gość Gość

Płyn micelarny potem tonik a potem krem-ale żaden tluscioch tylko krem nawilżający.

Gość Ola

Sama kupuję kolagenowy zestaw biodermic. Naturalne kosmetyki i dobrze ujędrniają, sama możesz spróbować 🙂

Gość Aneta

Ja używam do codziennej pielęgnacji twarzy żeli micelarnego do mycia twarzy z sokiem z ananasa. Dobrze oczyszcza i rozświetla skórę. Daje skórze takiego świeżego młodzieńczego looku ;)

Gość gość

Rano: przemywam twarz hydrolatem +  serum z witaminą C + kwas hialuronowy ( do dostania w sklepach z półproduktami);

Demakijaż: olejek + pianka do mycia twarzy;

Wieczorem: żel  do mycia twarzy (naturalny lub apteczny) + jakiś podstawowy krem nawilżający (naturalny lub apteczny);

Zależnie od potrzeb dorzucam wieczorem serum (naturalne), dodatkowo jesienią/zimą funduję sobie kurację retinoidami lub kwasami (najtaniej marki The Ordinary). Jak gdzieś wychodzę to nakładam filtr na twarz (apteczny lub koreański). Do tego regularnie maseczki - dwa razy w tygodniu (peeling enzymatyczny + maseczka węglowa + maska nawilżająca lub maska z kwasem glikolowym).

Dnia 10.08.2019 o 11:33, Gość chmurka27 napisał:

[...] Ostatnio zaczęły robić mi się zmarszki, wyglądam poważnie, koleżanka z tego samego rocznika wyglada jak nastolatka [...]

Na genetykę nie poradzisz. Głównie ona ma wpływ, jak i dobra dieta, nawodnienie i ogólny zdrowy styl życia. Odpowiednio dobrane kosmetyki pozwalają przede wszystkim cery nie zniszczyć, reszta jest efektem doraźnym, nie wpływającym na procesy starzenia. Doradzam wybrać się do dermatologa, by zyskać wiedzę nt indywidualnych uwarunkowań i pielęgnacji. Ponieważ niekoniecznie zabiegi polecane przez innych okażą się zadowalające, czy nawet nieszkodliwe.

Gość gość
35 minut temu, Nenesh napisał:

Na genetykę nie poradzisz. Głównie ona ma wpływ, jak i dobra dieta, nawodnienie i ogólny zdrowy styl życia. Odpowiednio dobrane kosmetyki pozwalają przede wszystkim cery nie zniszczyć, reszta jest efektem doraźnym, nie wpływającym na procesy starzenia. Doradzam wybrać się do dermatologa, by zyskać wiedzę nt indywidualnych uwarunkowań i pielęgnacji. Ponieważ niekoniecznie zabiegi polecane przez innych okażą się zadowalające, czy nawet nieszkodliwe.

Tak samo jest w przypadku dermatologia, a lekarz mający dostęp do leków na receptę czy inwazyjnych zabiegów może zaszkodzić znacznie bardziej niż koleżanka polecająca jakiś krem z drogerii. Dlatego trzeba mieć swój rozum, zdobyć wiedzę w tym temacie i unikać tego co wydaje nam się nieodpowiednie.

1 godzinę temu, Gość gość napisał:

Tak samo jest w przypadku dermatologia, a lekarz mający dostęp do leków na receptę czy inwazyjnych zabiegów może zaszkodzić znacznie bardziej niż koleżanka polecająca jakiś krem z drogerii. Dlatego trzeba mieć swój rozum, zdobyć wiedzę w tym temacie i unikać tego co wydaje nam się nieodpowiednie.

Mimo wszystko dermatolodzy i lekarze są kompetentni, posiadają wiedzę i potrafią ocenić rodzaj skóry i cery oraz, dzięki temu, z większym prawdopodobieństwem dobrać najodpowiedniejsze środki i sposoby pielęgnacji, niźli koleżanka polecająca środki przez pryzmat subiektywizmów. Oczywiście, że najlepiej samemu poszerzyć wiedzę i poradzić sobie z zagadnieniem, niestety, nie każdy jest w stanie, dlatego bardziej opłacalna od testów w ciemno i robieniem sobie krzywdy jest jednak konsultacja ze specjalistą.

Gość Anka

A malujesz się? Jeśli tak, to czym? Nawet, jak się używa odpowiedniej pielęgnacji, a np. najtańszego podkładu z drogerii, to skóra nie będzie w dobrym stanie. Ogólnie kosmetyki z drogerii nie są zwykle dobre- mają w składzie mnóstwo silikonów i różnej chemii, która zapycha i obciąża. Poczytaj sobie o składach, o tym co szkodzi, a co nie. Dobierz sobie dobry krem na noc i podkład- masz go na skórze cały dzień, więc jeśli będzie miał zły skład, to będzie Ci pogarszał cerę. Ja teraz testuję taki https://www.pierrerene.pl/pl/top-ten/fluid-skin-balance-professional  ma witaminę E więc działa przeciwko starzeniu, jak na razie jest ok. Szukaj podkładów, które mają też składniki odżywcze, a nie tylko chemię i silikony.

Gość Julia

Od czasu do czasu decyduję się na redukcję zmarszczek za pomocą preparatów juvederm. Zabiegi te przeprowadzam w krakowskiej klinice vesuna, w której również chodzę na peelingi medyczne. Oprócz tego stosuje regularnie kremy nawilżające, a także peelingi. Dzięki takiej kompleksowej pielęgnacji, mogę się cieszyć piękną cerą.