Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Rambo

Jak sobie radzić z zapaleniem dziąsła?

Polecane posty

Gość Rambo

Mam zapalenie dziąsła. Pewnego dnia spuchło mi dziąsło, co nakłoniło mnie do wizyty u stomatologa. Zdiagnozował problem, dostałem antybiotyk. Jednak dolegliwości bólowe są dość mocno nasilone. Jak mógłbym ulżyć sobie domowymi sposobami i skąd w ogóle bierze się zapalenie dziąsła?

Gość Kuba

Zapalenie dziąsła to oczywiście bakterie, a to oznacza niewłaściwą higienę. Czyścisz zęby regularnie?

Gość Rambo

Oczywiście, staram się czyścić zęby co najmniej raz dziennie, ale mimo to zapalenie się pojawiło.

Gość Kuba

Raz to za mało, minimum to dwa razy. Dostałeś antybiotyk, więc dolegliwości powinny ustąpić. Próbowałeś zastosować maści albo żele typu sachol?

Gość Zzspec

Takie żele są rzeczywiście bardzo skuteczne, bo przyjemnie chłodzą, a do tego mają działanie przeciwbólowe, więc warto spróbować. 

Gość Dajana

Domowym sposobem na zapalenie dziąsła czy każdą inną dolegliwość w obrębie jamy ustnej jest stosowanie rumianku lub szałwii do płukania ust.

Gość Unia

Czemu nie zapytałeś stomatologa, jak możesz sobie pomóc? Tak czy inaczej, jeśli dostałeś antybiotyk i został on właściwie dobrany, to z pewnością dolegliwości niedługo miną.

Gość Junia

Pamiętaj przede wszystkim o codziennej higienie, bo to bakterie odpowiadają za powstawanie takich dolegliwości.

Gość Fafikk

Samo szczotkowanie nie wystarczy. Musisz stosować również nić dentystyczną, wtedy dopiero jama ustna zostanie naprawdę oczyszczona.