Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy podczas anemii miałyście krótsze okresy lub bledszą krew ?

Polecane posty

Gość gość

Ostatnio bardzo skrócił mi się okres. Ponad miesiąc temu miałam zaledwie 3-dniowy i bardzo skąpy okres (przez 15 lat miesiączkowania, nigdy wcześniej nie miałam tak krótkiego). 

A ostatni okres trwał zaledwie jeden i pól dnia!!! W dodatku krew była jaśniejsza i jakas taka rozrzedzona, jakby wymieszana z wodą - od razu pomyślałam o anemii. W necie też piszą, że podczas anemii może występowac skrócenie okresu lub zanik, bo organizm oszczędza krew. 

Miałyście skąpsze okresy podczas anemii? 

Anemia może być wynikiem wcześniejszych obfitych miesiączek. Zamiast gdybać czy masz anemię czy nie to zrób po prostu morfologie krwi. Zaburzenia miesiączkowania mogą mieć mnóstwo przyczyn, a więc po prostu się zbadaj. 

Gość gość

Ja robiłam mnóstwo badań i podejrzewam jedynie anemię. 

Gość Ewa

Ja mam 2dni mega obfite jeden dzień przerwy i czwartego dnia jeszcze końcówka też nie wiem dlaczego tak jest od kilku mc,  wczesniej miałam okres 6dni , ale tak mi się zmieniło po odstawieniu tabletek antykoncepcji A nie biorę  już rok, i w ciążę też nie mogę zajść,  a badania są ok

Gość Wiktoria

To może być ciaża

Gość Daniela435

Dziewczyny takie tematy jak ciąża i anemia to można sprawdzić poprzez wyniki krwi... czy test ciążowy, nikt Wam na to pytanie nie odpowie, jak nie macie wyników. Polecam Wam do sprawdzania cyklu (owulacji ) afrodytę, trzeba w płodny czas próbować, to wcale nie takie proste, aby zajść w ciąże, bez odpowiedniego przygotowania. 

Dnia 6.09.2019 o 22:15, Gość gość napisał:

Ja robiłam mnóstwo badań i podejrzewam jedynie anemię. 

Więc skoro robiłaś anemię to poziomkrwinek czerwonych jest poniżej normy. Objętość krwinek może być pomniejszona bądź powiększona. Pomniejszona jest przy niedobrze żelaza i występuje obniżony poziom hemoglobiny. Przy niedoborze witaminy B12 będzie odwrotnie. Skąpe miesiączki mogą występować przy anemii, ale nie muszą! Jeżeli twoja anemia jest potwierdzona to prawdopodobnie jest to przyczyna skąpych miesiączek. Aczkolwiek potwierdź to u dobrego ginekologa i będziesz mieć pewność.