Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

blueeyes01

Niemcy a powrot do Polski, pomocy!

Polecane posty

Witam, mam problem z ktorym nie do konca potrafie poradzic sobie sam, dlatego pisze na forum :) Z gory przepraszam, ze pisze bez polskich znakow ale posiadam niemiecka klawiature. A wiec tak, mam 18 lat, od 5 lat wraz z rodzicami mieszkam w Niemczech i aktualnie koncze zawod jako kaufmann im einzelhandel (handel detaliczny). Od jakiegos czasu strasznie tesknie za Polska, z kazdym miesiacem coraz bardziej. Planuje wrocic do Polski do wiekszego miasta (Wroclaw albo Poznan), jedyne na czym mi zalezy to aby skonczyc do konca szkole, podszkolic jezyk angielski i niemiecki, poniewaz planuje kariere powiazana z tymi wlasnie jezykami, oraz odlozyc troche pieniedzy. Zastanawiam sie jeszcze nad matura w Niemczech, a to wiaze sie z dluzszym pobytem w Niemczech (lacznie 4 lata od teraz) co mnie, ze tak powiem doluje. Po prostu nie czuje sie soba w Niemczech, za kazdym razem w´gdy wracam z Polski bardzo to przazywam. 

Moi rodzice ciagle mi powtarzaja zebym zostal bo tu mam przyszlosc pod wzgledem finansowym, a ja z kolei uwazam ze pieniadze to nie wszystko, fakt sa wazne bo bez nich nie ma zycia, ale najwazniejsze aby czuc dobrze sie w miejscu w ktorym sie zyje. Teraz pytanie do was, co zrobilibyscie na moim miejscu? Czy w Polsce naprawde byloby mi ciezko mieszkajac w duzym miescie znajac 2 jezyki obce? Bede wdzieczny za jakiekolwiek opinie czy odpowiedzi :) pozdro

Gość Gość

A Czemu akurat Wrocław? Przecież Wrocław to zaduupie i brzydkie miasto w którym nic nie ma? 

Gość Namysłów wojew opolsk

Autorko a czy wiesz że z Wrocławia do Namysłowa jest tylko 59 km? Jak można mieszkać we Wrocławiu i nie słyszeć o takim mieście jak Namysłów? Przecież Namysłów ma bezpośrednie połączenie kolejowe z Wrocławiem i Namysłów ma Diecezję Wrocławską mimo że jest w województwie Opolskim 

Gość gość

Co tam słychać w psychiatryku

Narazie chodzi mi o sam powrot do Polski, jesli chodzi o miasto sam musze sie dokladnie zorientowac.

Gość mmmm
12 minut temu, blueeyes01 napisał:

Witam, mam problem z ktorym nie do konca potrafie poradzic sobie sam, dlatego pisze na forum 🙂 Z gory przepraszam, ze pisze bez polskich znakow ale posiadam niemiecka klawiature. A wiec tak, mam 18 lat, od 5 lat wraz z rodzicami mieszkam w Niemczech i aktualnie koncze zawod jako kaufmann im einzelhandel (handel detaliczny). Od jakiegos czasu strasznie tesknie za Polska, z kazdym miesiacem coraz bardziej. Planuje wrocic do Polski do wiekszego miasta (Wroclaw albo Poznan), jedyne na czym mi zalezy to aby skonczyc do konca szkole, podszkolic jezyk angielski i niemiecki, poniewaz planuje kariere powiazana z tymi wlasnie jezykami, oraz odlozyc troche pieniedzy. Zastanawiam sie jeszcze nad matura w Niemczech, a to wiaze sie z dluzszym pobytem w Niemczech (lacznie 4 lata od teraz) co mnie, ze tak powiem doluje. Po prostu nie czuje sie soba w Niemczech, za kazdym razem w´gdy wracam z Polski bardzo to przazywam. 

Moi rodzice ciagle mi powtarzaja zebym zostal bo tu mam przyszlosc pod wzgledem finansowym, a ja z kolei uwazam ze pieniadze to nie wszystko, fakt sa wazne bo bez nich nie ma zycia, ale najwazniejsze aby czuc dobrze sie w miejscu w ktorym sie zyje. Teraz pytanie do was, co zrobilibyscie na moim miejscu? Czy w Polsce naprawde byloby mi ciezko mieszkajac w duzym miescie znajac 2 jezyki obce? Bede wdzieczny za jakiekolwiek opinie czy odpowiedzi 🙂 pozdro

Emil Gornaj wrócił z Niemiec do Polski i zarabia ok. 6000-8000 złotych dzięki znajomosci języków. Ty też mozesz, ale to zawsze wszedzie kwestia kontaktów, układów, znajomosci Żeby ktoś dał ci taką pracę.

Gość mmmm

Gornaj mieszka na wsi i nie w metropolii ale ma dobry dojazd pociągiem do pracy w Gdańsku. tam dobrze płącą.

Przed chwilą, smakosz28 napisał:

to możemy się zamienić bo ja bym dał wszystko żeby z tej chorej Polski wyjechać do Niemiec i tam żyć

Uwierz mi. ze tez sie cieszylem gdy wyjechalem. To jest kwestia czasu, Polska to jednak moja kraj w ktorym przezylem praktycznie cale swoje dziecinstwo, tam czuje sie dobrze ;)

3 minuty temu, blueeyes01 napisał:

Narazie chodzi mi o sam powrot do Polski, jesli chodzi o miasto sam musze sie dokladnie zorientowac.

Autorze Słyszałeś o takim mieście jak Namysłów (województwo Opolskie)? Namysłów leży nad rzeką widawą (tą samą co Wrocław) i z Namysłowa do Wrocławia jest tylko 59 km i w Namysłowie jest diecezja Wrocławska 

3 minuty temu, blueeyes01 napisał:

Uwierz mi. ze tez sie cieszylem gdy wyjechalem. To jest kwestia czasu, Polska to jednak moja kraj w ktorym przezylem praktycznie cale swoje dziecinstwo, tam czuje sie dobrze 😉

Autorze ale w 2021 roku płaca minimalna w Polsce ma wynieść 3 tysiące brutto a w 2023 nawet 4 tysiące brutto więc do Polski opłaca się wrócić i w Polsce jest 500 złotych na dziecko i 500 złotych dla niepełnosprawnych i 13-ta emerytura

Gość gosc

Myślę, że mogłoby Ci być ciężko. Szczególnie jeśli chodzi o zarobki i standard życia. W Polsce ludzie nawet po studiach zarabiają psie pieniądze. Może gdybyś znał maturę w Niemczech albo nawet studia byłoby Ci dużo łatwiej o dobre zarobki w Polsce. Wtedy miałbyś szansę na dobrze płatną pracę. Z drugiej strony siedzenie na siłę w miejscu, które Cię męczy też jest straszne. W zasadzie ciężko jest Ci doradzić coś konkretnego. mógłbyś też spróbować przeprowadzić się do Polski na pół roku , rok i gdyby Ci nie wyszło tutaj, wróciłbyś do Niemiec. Jesteś jeszcze młodziutki, więc wszystko przed Tobą. Powodzenia

3 minuty temu, Gość gosc napisał:

Myślę, że mogłoby Ci być ciężko. Szczególnie jeśli chodzi o zarobki i standard życia. W Polsce ludzie nawet po studiach zarabiają psie pieniądze. Może gdybyś znał maturę w Niemczech albo nawet studia byłoby Ci dużo łatwiej o dobre zarobki w Polsce. Wtedy miałbyś szansę na dobrze płatną pracę. Z drugiej strony siedzenie na siłę w miejscu, które Cię męczy też jest straszne. W zasadzie ciężko jest Ci doradzić coś konkretnego. mógłbyś też spróbować przeprowadzić się do Polski na pół roku , rok i gdyby Ci nie wyszło tutaj, wróciłbyś do Niemiec. Jesteś jeszcze młodziutki, więc wszystko przed Tobą. Powodzenia

ale w 2021 roku płaca minimalna w Polsce ma wynieść 3 tysiące brutto a w 2023 nawet 4 tysiące brutto plus jest 500 złotych na dziecko więc tak źle się nie będzie żyć 

Gość gość

Jesteś i leczysz się psychicznie