Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gosicowa

4 latka. Jak oduczyć spania w pampersie?

Polecane posty

Gość Gosicowa

Dziewczyny, doradźcie coś, bo wymiękam. 

Zakładam mojej ponad 4 letniej córce pampersa na noc. W przeciwnym wypadku wszystko jest zasikane, a ona się wcale nie budzi. Nocnik w pokoju, lampka pali się całą noc, prześcieradło nieprzemakalne i wybudzanie nic nie daje. Gdy próbuje ją obudzić krzyczy, wygania mnie i twierdzi, że nie chce siku. Po godzinie przychodzę, a ona śpi cała obsikana. Próbowaliśmy ostatni miesiąc i żadnych efektów poza wyrzuconym, spranym kompletem pościeli i poszewek. 

Ma bardzo twardy sen, a próba wybudzenia jest porównywalna z wybudzaniem wkurzanego niedźwiedzia. Na co dzień jest spokojna, ale przy pobudkach wstępuje w nią diabeł. Odpieluchowana w dzień była późno - 3 latka. Jest opóźniona w rozwoju. 

Nie wiem co robić, przecież to trochę nienormalne, żeby 4 latka spała w pampersie. 

Gość Mali

Idź do lekarza. Mój syn też długo sikal w nocy i wyszła nadreaktywnosc pęcherza.  Był pod opieką nefrologa i urologa.  Co mogę doradzić to  nie podawać na noc żadnych napojów.  

Gość gość

Odpieluchowanie nie polega na tym że rodzic budzi i wysadza na nocnik czy toaletę, tylko na tym że dziecko samo to kontroluje. Nie sika w nocy albo budzi się jeśli potrzebuje. 

Miałam ten problem ze starszym i pediatrzy (bo konsultowałam z roznymi) mówili że do ukończenia 5 r.ż. nie mówi się o moczeniu nocnym. Też dałam się wkręcić w głupie wyrzuty sumienia i w to że to ja muszę dopilnować,  efektem tego były wieczne nocne pobudki, a i tak ciągle zdarzała się zasikana pościel,  piżama. W zimie to bylo nie do wytrzymania bo non stop któryś komplet pościeli i poszewek suszyliśmy w mieszkaniu. W końcu odpuściłam,  spał w pieluchach i wszyscy byli wypoczęci.  Zrobiłam tylko badania moczu, i U nas moczebie było spowodowane przerostem 3 migdała, i kiedy z tym się uporaliśmy,  samo przeszło.  Oczywiście warto poszukać przyczyn, czy to faktycznie fizjologia, czy wady układu moczowego, pasożyty itd

Gość Nvxd

No jak napisałaś że jest opóźniona w rozwoju, no to chyba można się tego spodziewać...

Gość lili

Kontrolowanie pecherza w nocy nie zalezy od treningu i starań dziecka. Kiedy mozg odpowienio dojrzeje zaczyna odbierac sygnał o pełnych pęcherzu i dziecko zaczie sie budzic. Wiem bo nachodziłam sie z synem po lekarzach. Uspokajali i powiedzieli ze u dziewczynek pojawia sie ta umiejetność najpozniej  koło 5 roku zycia a u chłopców nawet  koło 6. iTak tez sie stało- syn jako 6 latek ogarnął dopiero temat a my staralismy sie go nie stresowac.

Gość Gosc
9 godzin temu, Gość Mali napisał:

Idź do lekarza. Mój syn też długo sikal w nocy i wyszła nadreaktywnosc pęcherza.  Był pod opieką nefrologa i urologa.  Co mogę doradzić to  nie podawać na noc żadnych napojów.  

Ja lalam do lozka do chyba 7 roku zycia. Tez mam naderaktyewny pecherz i mecze sie z tym cale zycie bo mam czesto zapalenia drog moczowych ( b.czesto )

Gość specjalista

Zrób najpierw badania somatyczne, skontaktuj się z pediatrą, który da skierowania. Jeśli wyniki będą dobre, badania nie wykażą żadnych anomalii- wybierz się do psychologa- terapeuty moczenia nocnego. Możesz zapytać o niego w najbliższej PPP (jest w każdej dzielnicy większego miasta), jeśli mają takiego i uda ci się zapisać na terapię (kolejki) to jest to bezpłatne, placówka oświatowa. 

Gość specjalista
10 godzin temu, Gość Gosicowa napisał:

Dziewczyny, doradźcie coś, bo wymiękam. 

Zakładam mojej ponad 4 letniej córce pampersa na noc. W przeciwnym wypadku wszystko jest zasikane, a ona się wcale nie budzi. Nocnik w pokoju, lampka pali się całą noc, prześcieradło nieprzemakalne i wybudzanie nic nie daje. Gdy próbuje ją obudzić krzyczy, wygania mnie i twierdzi, że nie chce siku. Po godzinie przychodzę, a ona śpi cała obsikana. Próbowaliśmy ostatni miesiąc i żadnych efektów poza wyrzuconym, spranym kompletem pościeli i poszewek. 

Ma bardzo twardy sen, a próba wybudzenia jest porównywalna z wybudzaniem wkurzanego niedźwiedzia. Na co dzień jest spokojna, ale przy pobudkach wstępuje w nią diabeł. Odpieluchowana w dzień była późno - 3 latka. Jest opóźniona w rozwoju. 

Nie wiem co robić, przecież to trochę nienormalne, żeby 4 latka spała w pampersie. 

Doczytałam. Czy jest pod stałą opieką psychologa (powinna)? Jesli tak, to jemu zgłoś problem. Jeśli nie, doradztwo w PPP jest bezpłatne.

Gość Gość

Moje dzieci zdjęły pieluchę na noc jakoś 2 tygodnie po odpieluchowaniu w dzień, ale wiem, że zdarza się, iż dzieci długo sikają. Moja bratanica szła do zerówki i jeszcze jej się zdarzało w nocy obiskać, a teraz jej brat (3 lata 7 miesięcy) nadal śpi w pampersie. Nie wiem z czego to wynika, ale ja na Twoim miejscu nie dawałabym już nic do picia na godzinę przed snem, no i przed snem obowiązkowo siusiu (kal nie che, to niech popatrzy jak leci woda z kranu). Jak nic nie pomoże, to do lekarza, ale nie spiesz się tak bardzo, 4 lata to jeszcze nie tragedia.