Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Niebieska_Panda

Co jest takiego dziwnego w karmieniu piersią? Może pomożecie?

Polecane posty

Odkąd urodziłam a było to dwa miesiące temu karmię piersią. Nie było problemu z przystawieniem dziecka no i ja też szybko załapałam. Ani razu nie odciągałam mleka (tylko "ręcznie" jak jest za duże ciśnienie i córka sie krztusi) i ani razu nie podałam butelki. 

Każda położna, każdy lekarz jaki nas widział pytał: "Jak karmisz? Butelką? Tak?" ... Ja zawsze kręciłam głową.

Oni oczywiście w szoku że po pierwsze karmię tak dlugo, że mi się udaje, a po drugie że córka na piersi w wieku 2 miesięcy waży 5600kg. 

Mieszkam w Anglii. Czy ktoś wie czemu każdy mi się dziwi? Podobno w Anglii 90% kobiet karmi butelką. Albo po tygodniu karmienia piersią przerzucają się na butelkę. Czemu tak? Jaki jest problem?

Moim zdaniem karmienie piersią nie jest o tyle co zdrowe dla dziecka ale i łatwiejsze: sterylizacja butelek, podgrzewanie mleka....

Co wy sądzicie na ten temat?

Gość Gosc

Sądzę, że każdy robi jak uważa, a Ty właśnie rozpętałaś gownoburzę

Gość gosc

no jaka ty doswiadczona matka jestes 😄 akurat w anglii duzy nacisk klada na karmienie piersia i nie ma w tym nic nadzwyczajnego i nikt z tego powodu nie jest w szoku

Też mieszkam w Anglii i też wszystkie położne i lekarze się dziwią, że karmie tylko piersią, nie odciągam, nie dokarmiam mm. Już 4 miesiące. 

Też słyszałam że praktycznie wszyscy tutaj karmią mm. 

Również uważam, że karmienie piersią jest tańsze, zdrowsze i łatwiejsze 😊

Przed chwilą, Gość Gosc napisał:

Sądzę, że każdy robi jak uważa, a Ty właśnie rozpętałaś gownoburzę

Ja też tak uważam. Nie widzę nic złego w karmieniu butelką. Jednak ja jestem na to za leniwa. I tylko dlatego nie karmię butelka bo szczerze? Czasami mam ochotę bo szukanie miejsca gdzie tu nakarmić dziecko w mieście nie jest najfajniejszą sprawą. 

Gownoburza. Być może. Ale na pewno nie takie miałam zamiary🤨

1 minutę temu, Gość gosc napisał:

no jaka ty doswiadczona matka jestes 😄 akurat w anglii duzy nacisk klada na karmienie piersia i nie ma w tym nic nadzwyczajnego i nikt z tego powodu nie jest w szoku

Tak, kładą duży nacisk na KP, namawiają do tego, pomagają, ale mimo wszystko mało kto nie rezygnuje i nie przechodzi na modyfikowane. 

Gość Gość

Nie spotkałam się z sytuacją, by kogokolwiek dziwiło karmienie piersią.

2 minuty temu, Gość gosc napisał:

Tak. Mnie położna cały czas przekonywała nawet gdy jej powiedziałam że będę karmić piersią. 

I właśnie są w szoku bo w poniedziałek była u mnie health visitor i powiedziała że nie wie czemu ale bardzo duzo (tak jak napisałam 90%) decyduje się na karmienie butelką. I nie mówię tu o obcokrajowcach tylko Angielkach.

Gość Gość
3 minuty temu, Niebieska_Panda napisał:

łatwiejsze: sterylizacja butelek, podgrzewanie mleka....

Z tym się nie zgodzę. Przygotować mleko i nakarmić może mąż. U nas się wymienialiśmy, raz wstawałam ja a raz mój ślubny.

A co do reszty- to super, że tak bezproblemowo kp, ale daj żyć innym i dokonywać im własnych wyborów. Ja na przykład karmić piersią nie chciałam, to mój wybór i moja decyzja.

2 minuty temu, Niebieska_Panda napisał:

Ja też tak uważam. Nie widzę nic złego w karmieniu butelką. Jednak ja jestem na to za leniwa. I tylko dlatego nie karmię butelka bo szczerze? Czasami mam ochotę bo szukanie miejsca gdzie tu nakarmić dziecko w mieście nie jest najfajniejszą sprawą. 

Gownoburza. Być może. Ale na pewno nie takie miałam zamiary🤨

Akurat w Anglii jest masa miejsc tzw. Breastfeeding Welcome scheme gdzie spokojnie można karmić piersią. 

2 minuty temu, Gość Gość napisał:

Nie spotkałam się z sytuacją, by kogokolwiek dziwiło karmienie piersią.

Samo karmienie piersią nie bo to bardziej normalniejsze niż butelka. W sensie dla mnie pierś jest stworzona do tego chociaż ostatnio od mojej koleżanki usłyszałam że karmienie piersią jest dla niej dziwne bo dla niej pierś to raczej "rzecz" erotyczna 😅 padłam 

1 minutę temu, Gość Gość napisał:

Z tym się nie zgodzę. Przygotować mleko i nakarmić może mąż. U nas się wymienialiśmy, raz wstawałam ja a raz mój ślubny.

A co do reszty- to super, że tak bezproblemowo kp, ale daj żyć innym i dokonywać im własnych wyborów. Ja na przykład karmić piersią nie chciałam, to mój wybór i moja decyzja.

Dokładnie, zwłaszcza jak ktoś nie chce siedzieć w domu non stop albo wraca do pracy. Wtedy wygodniej jest, żeby ktoś inny mógł spokojnie nakarmić dziecko, tata, babcia, nie tylko mama

1 minutę temu, Iwna napisał:

Akurat w Anglii jest masa miejsc tzw. Breastfeeding Welcome scheme gdzie spokojnie można karmić piersią. 

Ok. O tym jeszcze nie słyszałam😅 jak ja mało wiem. Wiem że są w centrach handlowych takie miejsca do przewijania dzieci i tam można karmic. 

2 minuty temu, Gość Gość napisał:

Przecież nie mówię innym co mają robić 😅😅 dobrze że nie karmisz piersią. Gorzej jakbyś to robiła przeciwko swojemu zdaniu bo np : "tesciowa tak powiedziała"

Gość gosc
8 godzin temu, Iwna napisał:

Tak, kładą duży nacisk na KP, namawiają do tego, pomagają, ale mimo wszystko mało kto nie rezygnuje i nie przechodzi na modyfikowane. 

do 6 msc wiekszosc karmi

5 minut temu, Gość gosc napisał:

do 6 msc wiekszosc karmi

Zrobiłam szybki przegląd danych na ten temat i 4/10 kobiet to chyba nie jest jednak wiekszosc. 

Gość Gość

W Polsce jeśli nie karmisz piersią to jesteś społecznie wyklęta. Serio. Wszyscy dookoła, począwszy od zaprzyjaznionych psiarzy, przez sąsiadów a na gościu z warzywniaka skończywszy nagle interesują się twoimi cyckami i pytają jak karmisz po czym udzielają ci setek dobrych rad, bo " mleko zcyca to płynne złoto". A ja nie mam ochoty każdemu tłumaczyć, że jestem nienormalna i muszę brać psychotropy bo już sama ciąża ( a raczej przerwa w braniu tabletek) doprowadziła mnie do bycia wrakiem, stanów lękowych, napadów histerii i omamów wzrokowo- słuchowych więc choćby to mlesio z cysia było płynną platyną to i tak bym nie karmiła bo z dwojga złego wolę dać to cholerne mm ale być NORMALNA i zdrowa i nie słyszeć głosów mówiących mi : idź się zabij bo jesteś niczym.

Gość Enej

Wisi mi to czym karmisz bombelka, nie wnikam co robią inni ludzie z własnym ciałem i pieniędzmi

Przed chwilą, Gość Gość napisał:

W Polsce jeśli nie karmisz piersią to jesteś społecznie wyklęta. Serio. Wszyscy dookoła, począwszy od zaprzyjaznionych psiarzy, przez sąsiadów a na gościu z warzywniaka skończywszy nagle interesują się twoimi cyckami i pytają jak karmisz po czym udzielają ci setek dobrych rad, bo " mleko zcyca to płynne złoto". A ja nie mam ochoty każdemu tłumaczyć, że jestem nienormalna i muszę brać psychotropy bo już sama ciąża ( a raczej przerwa w braniu tabletek) doprowadziła mnie do bycia wrakiem, stanów lękowych, napadów histerii i omamów wzrokowo- słuchowych więc choćby to mlesio z cysia było płynną platyną to i tak bym nie karmiła bo z dwojga złego wolę dać to cholerne mm ale być NORMALNA i zdrowa i nie słyszeć głosów mówiących mi : idź się zabij bo jesteś niczym.

Przynajmniej wprost wytłumaczone 😉 dziękuję za odpowiedź. 

4 minuty temu, Gość Gość napisał:

Co komu do tego jak karmisz dziecko, czy z nim spisz czy nie, czy ubierasz ta cholerna czapeczka czy nie... 

To wtrącanie się wszystkich do wszystkiego to jakaś choroba narodowa. 

Gość Gosc
5 minut temu, Iwna napisał:

Co komu do tego jak karmisz dziecko, czy z nim spisz czy nie, czy ubierasz ta cholerna czapeczka czy nie... 

Właśnie dlatego o entym razie wysłuchiwania o tym czy karmię piersią zaczęłam odpowiadać po chamsku: mama mnie nauczyła, że nie rozmawia się o swoich narządach intymnych. I wiecie co? Zadziałało. 

Działa też na ludzi pytających jak urodziłaś ( o tak, po porodzie twoja cipka to temat numer jeden) i  ile trwał poród etc. 

2 minuty temu, Gość Gosc napisał:

Właśnie dlatego o entym razie wysłuchiwania o tym czy karmię piersią zaczęłam odpowiadać po chamsku: mama mnie nauczyła, że nie rozmawia się o swoich narządach intymnych. I wiecie co? Zadziałało. 

Działa też na ludzi pytających jak urodziłaś ( o tak, po porodzie twoja cipka to temat numer jeden) i  ile trwał poród etc. 

Bardzo dobra odpowiedź 😁 

MM - leniwa, CC - leniwa, urlop wychowawczy - leniwa. 

A nawet jeśli, to nic nikomu do tego. 

O porodzie to można jeszcze zacząć opowiadać że szczegółami - łącznie z wyróżnieniem podczas, konsystencji, ilości krwi, wyglodu pęknięć i ilości szwów. Najlepiej jeszcze o konsekwencjach, jak najbardziej obrazowo. Może zdjęcia pokazać? 

Gość oppp

Jestem w UK, karmilam ponad 2 lata, da sie karmic wszedzie, nikt sie nie dziwi ( oczywiscie nie wywalalam piersi, tylko sie osłaniałam).Poniewaz 5 mies po porodzie musiałam wrocic do pracy, albo mi ktos donosil dziecko, albo sama wyskakiwalam. Kiedy nie mogłam, sciagałam i maz, albo kto inny  karmil butelka.Gdy musialam jechac sluzbowo na 10 dni, wczesniej odciagalam mleko na zapas  i zamrazalam ( zdobylam specjalne woreczki). Nie wiem, na ile to wplynelo, ale dziecko ( prawei 3 lata) jeszcze nigdy nie chorowało, mimo, ze chodzi od 2 lat do zlobka.Mialam obcykane wszystkie kawiarnie i inne miejsca z przewijakami. Wg mnie UK jest krajem bardzo pzryjaznym dla matek.,Zawsze spotykam sie z usmiechem, zyczliwoscia, checia pomocy, np bez nerwówki wsiadam do autobusów, mili sa spzredawcy w sklepach. Gdy jestem w Polsce - niekoniecznie. 

Gość Gość

W Polsce też bywa z tym różnie. Przed porodem wszyscy trąbili jakie to ważne karmić piersią blabla. Urodziłam i nagle szok. W szpitalu zaraz mm bez pytania. Pediatra po szczepieniu "niech Pani daje butle wieczorem", pytam czy coś nie tak, to ta, że nie "ale może Pani się wyśpi", dla teściowej w ogóle mm to lek na całe zło, jej tekst na wszystko to było "zrobić jej 90". I nie mówię o karmieniu dwulatka, wszystko było jak córka miała parę miesięcy i prawidłowo przybierała na wadze.