Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Molly

Czy używacie w kuchni xylitol??

Polecane posty

Gość Molly

Hej,

mam pytanie do was jako mam, żon i kobiet które są świadome i odżywiają się zdrowo. Kupuje od pewnego czasu xylitol zamiast cukru, fakt tani nie jest ( koszt koło 40 zł- 0,5 kg)

uzywam go tez jako cukier puder( tzn miele drobno)

czytalam dużo na temat jego właściwości i zrezygnowałam na jego rzecz całkiem z cukru. 

Uzywacie tez w swoim domu tego specyfiku czy raczej jesteście zwolenniczkami cukru białego???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Hania

Biedaki z kafe nie znają i nie używają, walą biały cukier wielkimi łyżkami 😛

a ja ksylitolu nie lubię, wolę  jak już to stewię, ale generalnie, używamy bardzo mało cukru. 1 kg cukru  starcza nam na grubo ponad miesiąc - mało piekę a jak już ,to daję cukru połowę tego  co w przepisie, ciasta czasem kupuję, nic nie słodzimy itd.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gość

Używamy xylitolU do ciast i deserów, które i tak robimy rzadko. Kawy czy herbaty nie slodzimy w ogóle. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Molly

Dziękuje za odpowiedzi😊

wiem, ze niestety nie wszystkich stać, ale szczerze wole dać więcej za ten xylitol i mieć zdrowsze żeby, bo nie powoduje próchnicy jak zwykły cukier. Poza tym tez nie słodzimy kawy czy herbaty, używam miodu np do herbaty czy pijemy wodę z cytryna i miodem... 

stewie, tez znam, są także inne zastępniki cukru jak: syrop z agawy, syrop klonowy Czy miod... piszcie co uzywacie w kuchni zamiast cukru😊

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Lol

Ehhh Hania jaka ty pusta jesteś de...ilko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość taka ona

Używam ksylitol do kawy , herbaty , owocowych koktajli  czyli właściwie do wszystkiego do czego używałam cukru 😉 Ciast nie piekę więc tego ksylitolu nie idzie mi dużo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gosc

Ja się zastanawiam nad stewią. Czy da jej się używać do wypieków? Jest dużo slodsza, jak przeliczacie "moc" słodkości do ciast?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gość

Nie, ponieważ cukru zużywam jakieś śladowe ilości i kilogramowapaczka starcza mi na pół roku, więc po cholerę mam sobie zawracać głowę jakimiś zamiennikami. Zęby mam zdrowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gość gość

Nie używam, bo mam psa, a ksyliton jest bardzo trujący dla psów. Nawet nie chcę, aby się znalazł w mojej kuchni, wolę nie kusić losu. A cukru i tak nie używamy wcale. Raz na ruski rok do jakiegoś ciasta.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Takatam

Ja stosuję głównie daktyle i banany. Ksylitol jak się nie da. Czasem syrop klonowy. Ostatnio zakupiłam cukier kokosowy, ale nie testowałam jeszcze ;) 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość

Nie, używamy (czego?) xylitolu. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość

Nie, raczej stewii.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
3 godziny temu, Gość Molly napisał:

uzywam go tez jako cukier puder( tzn miele drobno)

jako cukrU pudrU

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość

Cukru używamy tylko do ciast i wtedy kupuję zwykły.

Lubię klasyczne ciasta ale robię je na tyle rzadko, że nie chce mi się kombinować z zamiennikami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
1 godzinę temu, Gość Molly napisał:

Poza tym tez nie słodzimy kawy czy herbaty, używam miodu np do herbaty czy pijemy wodę z cytryna i miodem... 

Mało kto dziś słodzi gorące napoje. Wodę z miodem (a latem także z miętą ogrodową) tylko rano, odstaną - jako energetyk. Dzieci piją po prostu wodę, zimą herbaty owocowe (teina i kofeina w czarnej nie są dla nich).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
1 godzinę temu, Gość Molly napisał:

Dziękuje za odpowiedzi😊

wiem, ze niestety nie wszystkich stać, ale szczerze wole dać więcej za ten xylitol i mieć zdrowsze żeby, bo nie powoduje próchnicy jak zwykły cukier. Poza tym tez nie słodzimy kawy czy herbaty, używam miodu np do herbaty czy pijemy wodę z cytryna i miodem... 

stewie, tez znam, są także inne zastępniki cukru jak: syrop z agawy, syrop klonowy Czy miod... piszcie co uzywacie w kuchni zamiast cukru😊

Czytałam, że syrop z agawy jest przereklamowany. Generalnie taki jest problem z tymi "zdrowszymi" produktami. Mamy bum, jakiś produkt jest reklamowany jako super zdrowy, winduje się jego cenę, a później pojawiają się badania, że to ściema. Patrz syrop z agawy - fruktoza, kambucha - wpływ na zęby, olej kokosowy - nasycone kwasy tłuszczowe itd.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość taka ona

To jest właśnie to , nigdy nie wiadomo kiedy tzw zdrowe produkty staną się niezdrowe . Jestem zwolenniczką ksylitolu ale jak mamy przykład z olejem kokosowym może się nagle okazać , że nie do końca taki zdrowy 😉

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gruszka
15 minut temu, Gość gość napisał:

olej kokosowy - nasycone kwasy tłuszczowe

puknij się w głowę ..........

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
3 minuty temu, Gość gruszka napisał:

puknij się w głowę ..........

Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (AHA) radzi unikać oleju kokosowego właśnie ze względu na zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, więc im możesz kazać się popukać.

Zresztą, chcesz to sobie jedz "na zdrowie". Przecież nikt Ci nie broni. Smacznego.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Molly

https://zdroweporadniki.pl/zdrowie/dlaczego-warto-jesc-2-lyzki-oleju-kokosowego-kazdego/

pierwsze slysze zeby olej kokosowy byl nie zdrowy, szczerze To nie Wierze we wszystko Co mowia w telewizji czy gazetach... Akurat Wierze w To Ze ten olej jest najzdrowszy Ze wszystkich, wiadomo tani nie jest... ale zauwazcie Ze nikt nie reklamuje „zdrowych produktow „ tylko te niezdrowe na ktorych koncerny moga zarobic... chocby taki Blog lewandowskiej Czy chodakowskiej maja w ofercie te produkty i one wygladaja na super zdrowe🤔

wiec szczerze Ale Wierze im Niz jakiejs tam kadrze kardiologów z Ameryki.... 

poczytajcie sobie trochę o tym na internecie... 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gość

Ja w ogole nie mam w domu cukru bo nie uzywamy go,goscie tez raczej nie. A jak ktos słoszi kawe lub herbate z gosci to ma pecha. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
47 minut temu, Gość Molly napisał:

https://zdroweporadniki.pl/zdrowie/dlaczego-warto-jesc-2-lyzki-oleju-kokosowego-kazdego/

pierwsze slysze zeby olej kokosowy byl nie zdrowy, szczerze To nie Wierze we wszystko Co mowia w telewizji czy gazetach... Akurat Wierze w To Ze ten olej jest najzdrowszy Ze wszystkich, wiadomo tani nie jest... ale zauwazcie Ze nikt nie reklamuje „zdrowych produktow „ tylko te niezdrowe na ktorych koncerny moga zarobic... chocby taki Blog lewandowskiej Czy chodakowskiej maja w ofercie te produkty i one wygladaja na super zdrowe🤔

wiec szczerze Ale Wierze im Niz jakiejs tam kadrze kardiologów z Ameryki.... 

poczytajcie sobie trochę o tym na internecie... 

To sobie poczytaj czemu jest niezdrowy. A to że Chodakowska i Lewandowska go sprzedają oraz wysoka cena nie jest wyznacznikiem niczego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gość

Mam w domu osobę z podwyższonym cukrem. Robiłam konfitury z ksylitolem w zeszłym roku, w tym roku zrobiłam z erytrytolem. Stewi nie używam, jest dziwna w smaku. Na codzień używam erytrytol, który ma indeks glikemiczny zero. Ksylitol ma 9. Dziwię się tej wysokiej cenie, podanej przez autorkę. Ksylitol, a teraz erytrytol kupuję przez internet, w sklepie cośdlazdrowia. Latem kupiłam od razu 10 kg, bo była promocyjna cena, a do tego darmowa przesyłka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość

ja nie wiem jak wy ciasta z tym pieczecie itd, przeciez jak sie tego zje więcej niz dwie łyżeszki to jest s r a cz k a na pól dnia albo cały dzien. Fajnie sobie z rana pół łyzeczki w buzi potrzymac by zabiło bakterie i miec swiezy oddech i dla zębów dobre, ale zeby tym słodzic wszystko nie wierze ze ktos ma takie mocne flaki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kika

Jprdl, nie ma to jak ślepo wierzyć dwóm polskim celebrytkom, a nie wykształconym lekarzom (amerykański lekarze są jednymi z lepszych na świecie). Przestaję się dziwić, czemu to społeczeństwo jest takie durne, skoro wyznacznikiem prawdy jest to, co powiedziała pani Lewandowska lub pani Chodakowska. 

Pomyśl trochę - one są super zdrowe, bo są jeszcze MŁODE, większość młodych ludzi jest zdrowa, a one się do tego sporo ruszają i są pod opieką sztabu specjalistów od zdrowia, urody i wyglądu. Jeszcze jedno, one promują i sprzedają  produkty, bo zarabiają na tym gruby pieniądz, ale wcale nie jest powiedziane, że same jedzą te swoje batony i leją do wszystkiego olej kokosowy. Mieszkasz z nimi, że wiesz co jadają? Czy ślepo wierzysz, że jak pani celebrytka mówi "ja na śniadanie piję wyłączni kawę z olejem kokosowym i zagryzam batonikiem, który promuję" to jest to 100% prawda? No już widzę, jak taka Lewandowska, która forsy jak lodu, żywi się tymi swoimi średnio smacznymi batonikami "food by ann", kiedy może zjeść porządny posiłek przygotowany z najlepszych jakościowo składników, bo ją na to stać. No, ale pewnie na instagramie pokazała, że jada batoniki, więc kafeterianka wierzy. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gggghhh
15 godzin temu, Gość Molly napisał:

Hej,

mam pytanie do was jako mam, żon i kobiet które są świadome i odżywiają się zdrowo. Kupuje od pewnego czasu xylitol zamiast cukru, fakt tani nie jest ( koszt koło 40 zł- 0,5 kg)

uzywam go tez jako cukier puder( tzn miele drobno)

czytalam dużo na temat jego właściwości i zrezygnowałam na jego rzecz całkiem z cukru. 

Uzywacie tez w swoim domu tego specyfiku czy raczej jesteście zwolenniczkami cukru białego???

Czyli uważasz ze tylko mamy i żony zdrowo się odżywiają  i są ,,świadome,,?bo ja widzę ze jest dokładnie odwrotnie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Molly
24 minuty temu, Gość Gggghhh napisał:

Czyli uważasz ze tylko mamy i żony zdrowo się odżywiają  i są ,,świadome,,?bo ja widzę ze jest dokładnie odwrotnie

Napisałam tak bo jest to dział o macierzyństwie, a nie portal dla samotnych🙄

bylam ciekawa opini kafeterianek czy używają zamienników ale widzę ze już się zrobił problem, kto ma racje:/

tu nie chodzi o ta racje, bo każdy ma prawo do swojego zdania...ma swój rozum..a przykład Lewandowskiej podałam, gdyż tworzy bloga, ma fajne przepisy i według mnie żyje zdrowo. 

A pamiętacie jak na masło tez gadali, jakie jest niezdrowe czy jajka bo cholesterol, teraz to odwołali bo już zdrowe... dlatego nie wierze we wszystko, co mówią i piszą... trzeba samemu wyciągać wnioski i jeść UWAGA

w ograniczonych ilościach!!!!!

i nie wierze każdej celebrytce😕do tego nie mam istagrama czy fb, czytam strony poświęcone zdrowemu odżywianiu, ale ile osób tyle różnych teorii😊pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
11 godzin temu, Gość Molly napisał:

Napisałam tak bo jest to dział o macierzyństwie, a nie portal dla samotnych🙄

bylam ciekawa opini kafeterianek czy używają zamienników ale widzę ze już się zrobił problem, kto ma racje:/

tu nie chodzi o ta racje, bo każdy ma prawo do swojego zdania...ma swój rozum..a przykład Lewandowskiej podałam, gdyż tworzy bloga, ma fajne przepisy i według mnie żyje zdrowo. 

A pamiętacie jak na masło tez gadali, jakie jest niezdrowe czy jajka bo cholesterol, teraz to odwołali bo już zdrowe... dlatego nie wierze we wszystko, co mówią i piszą... trzeba samemu wyciągać wnioski i jeść UWAGA

w ograniczonych ilościach!!!!!

i nie wierze każdej celebrytce😕do tego nie mam istagrama czy fb, czytam strony poświęcone zdrowemu odżywianiu, ale ile osób tyle różnych teorii😊pozdrawiam

to ze ktos nie jest żoną czy matką nie znaczy  ze jest samotny...a co do lewandowskiej to gratuluje mentorki- kiedys twierdziła że gęsi smalec jest bogaty w białko:-D:-D:-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dnia 5.10.2019 o 08:59, Gość Molly napisał:

Napisałam tak bo jest to dział o macierzyństwie, a nie portal dla samotnych🙄

bylam ciekawa opini kafeterianek czy używają zamienników ale widzę ze już się zrobił problem, kto ma racje:/

tu nie chodzi o ta racje, bo każdy ma prawo do swojego zdania...ma swój rozum..a przykład Lewandowskiej podałam, gdyż tworzy bloga, ma fajne przepisy i według mnie żyje zdrowo. 

A pamiętacie jak na masło tez gadali, jakie jest niezdrowe czy jajka bo cholesterol, teraz to odwołali bo już zdrowe... dlatego nie wierze we wszystko, co mówią i piszą... trzeba samemu wyciągać wnioski i jeść UWAGA

w ograniczonych ilościach!!!!!

i nie wierze każdej celebrytce😕do tego nie mam istagrama czy fb, czytam strony poświęcone zdrowemu odżywianiu, ale ile osób tyle różnych teorii😊pozdrawiam

Nikt nie twierdzi, że masło jest zdrowe. Jakoś nie widuję artykułów "jedz dwie łyżki masła dziennie", jak w przypadku oleju kokosowego.

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×