Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mika

Dom rodziców

Polecane posty

Gość Mika

Witam.
Mój rodzinny dom na chwilę obecną jest wynajmowany obcym ludziom. 
Mieszkam z rodzeństwem i rodzicami za granica.
Ja i mój mąż chcemy wrócić za 3 lata do Polski a rodzice moi chcą mi przepisać dom. Żadna z sióstr go nie chce. Rodzice mają kilka działek i mówia że podziela to tak aby było sprawiedliwie. 
Ja i mój mąż chcemy zacząć remont domu w maju ale dom nie jest na mnie. Rodzice dopisz mnie jako współwłaściciela w kwietniu, a dom darowizna oddadzą mi dopiero za 2 lata. 
Moje pytanie:
Boję się remenotowac dom którym będę tylko współwłaścicielem, ponieważ jeśli władze w remont domu około 100 tysięcy złotych a w razie śmierci moich rodziców, moje dwie siostry mogą zmienić zdanie i jednak chcieć dom. 
Czy jako współwłaściciel, po śmierci rodzicow tylko ja będę miała prawo do tego domu czy nie? 

Gość pikaczu889

Twoje będzie 50 proc. domu + zachowek. Ale zachowek przysługuje też siostrą w równej części, nawet jak zostaną pominięte w testamencie. Rodzice musieli by wydziedziczyć siostry ( potrzebna realna podstawa, trudna do podważenia).

Gość pikaczu889

Rodzice czyli ojciec i matka. Zapewnie po śmierci jednego z rodziców drugi pozostanie właścicielem - jeśli dom jest własnością rodziców. Chyba że jest jeszcze inny współwłaściciel.

Gość Gość

Nie inwestuj w cos co nie jest twoje.Teraz masz tyle mozliwosci jak kredyt mieszkanie z urzedu ktore mozesz wykupic. Nie pakuj pieniedzy bo hieny tylko czekaja. Majac swoje jesteś sam panem. Ja wiele lat mieszkalem z matką i siostrą robilem remonty dokladalem do utrzymania i wieczne wymowki bo prad bo woda i tak na okraglo. Teraz jestem w sporze z siostra w sadzie i ona nie chce mnie splacic. Pamietaj co twoje to twoje lepiej finansowac biedaka niz w rodzinny dom gdzie jest kilku współwłaścicieli.