Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Car Bomba

Największa zdetonowana bomba nuklearna

Polecane posty

Gość Car Bomba

"Wybuch nastąpił na wysokości 4 tys. m. Błysk eksplozji widziany był z odległości tysiąca kilometrów, zaś chmura dymu o charakterystycznym kształcie grzyba osiągnęła wysokość 64 km. Przebieg próby śledzony był przez dwie ekipy obserwacyjne w samolotach, oddalonych o dziesiątki kilometrów od poligonu. Jak zapamiętał jeden ze świadków: „Chmury pod samolotem i daleko przed nami zostały podświetlone potężnym błyskiem. Morze światła rozlało się pod pokładem, nawet chmury zaczęły świecić i stały się przezroczyste. W tej chwili nasz samolot wynurzył się spomiędzy dwóch warstw chmur i w dole, w prześwicie wyłoniła się wielka, świetlista, pomarańczowa kula. Kula była wielka i przytłaczająca jak Jupiter. Powoli i w ciszy unosiła się do góry... Przebiła się przez cienką warstwę chmur i wciąż rosła. Wydawało się, że wessie całą Ziemię. To był fantastyczny widok, nierzeczywisty, nadnaturalny”. Inny uczestnik lotu opisywał: „Zobaczyłem potężny, biały błysk nad horyzontem, a po dłuższym czasie usłyszałem odległe, niewyraźne i ciężkie tąpnięcie, tak jakby ktoś zabił Ziemię!”.

Jak relacjonował Adamski, „jeden z [naziemnych] obserwatorów testu dostrzegł błyskawicę poprzez czarne gogle i poczuł na twarzy uderzenie gorąca nawet z odległości 270 km. W rejonach odległych o setki kilometrów drewniane domy zostały zrównane z ziemią, a murowane straciły dachy, okna i drzwi. Łączność radiowa została przerwana niemal na godzinę”.

Zdetonowana próbnie a nie największa. Zaje.bisty widok.

Cytat

youtube.com/watch?v=4R7pZOAWQrk

Gość Gość

Widziałem.