Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Alinka

Czy są tu mamy 5-6 dzieci? Czy macie ochotę na więcej?

Polecane posty

Gość Alinka

Mam 5 dzieci, zawsze marzyłam o dużej rodzinie . Teraz najstarsze dziecko jest w klasie maturalnej a my chcemy kolejne dziecko. Mam 38 lat i chce wykorzystać te ostatnie lata żeby urodzić jeszcze jedno, albo najlepiej dwoje dzieci. Nie jesteśmy żadną patologią, mąż pracuje, ja jestem krawcową i pracuje w domu. Jesteśmy normalną uczciwą wieżącą rodziną. 

Gość Gosc

Wincyj, wincyyyyyj

Gość Gość

Weszłam tu przez przypadek, bo myślałam, że pytasz o matki dzieci 5-6 letnich 🤣

Kiedy masz czas na bycie krawcową przy takiej gromadce? No i skoro najstarsze w klasie maturalnej, czyli właściwie całe dorosłe życie jesteś matką, nie miałaś chwili wytchnienia, bo co jedno podrosło, to następne. Wcale Ci nie zazdroszczę.

Znam dwie takie wielodzietne rodziny z gromadką dzieci. Obie bardzo blisko kościoła. W jednej jest 5 dzieci, w drugiej 6. Żadna z nich nie jest rodziną patologiczną. Jedna z kobiet jest katechetką i nauczycielem plastyki, druga jest urzędnikiem, ale panie więcej nie pracują niż pracują, wiadomo. Jeśli chodzi o panów, obaj mają własne firmy, przez co nieco łatwiej im zorganizować czas. Jedna z rodzin mieszka w domku szeregowym, druga póki co w kamienicy (mają tylko dwa pokoje!), ale niedawno kupili jakąś działkę ze starym domkiem pod miastem i go remontują. Czy będą mieć więcej dzieci? Nie wiem, ale całkiem możliwe.

Gość Gość

Ja też pomyślałam że chodzi o dzieci 5-6 letnie. 

Kiedyś chciałam mieć 3. Ale mam 2. 

Co do twojego pytania autorko, to kwestia czy jesteś w stanie kolejnym dzieciom zapewnić odpowiednie warunki tj czas i uwagę, warunki lokalowe, edukację itp. 

Bo jak mają się dzieci gnieździc po kilka w pokoju a ty się zastanawiac czy opłacić zajęcia dodatkowe dziecku nr 3 czy czesne na uczelni dziecku nr 1 to średnio to widzę. 

Jeśli jesteście tak majętni, że stać was na duży dom przy takiej rodzinie, dobrą edukację i rozrywkę dla wszystkich dzieci, wakacje dla nich i pojawienie się kolejnych dzieci to dla ciebie nie jest problem finansowy i logistyczny, a do tego masz sily i chęci to czemu nie. 

Ja bym się bała braku czasu dla tylu dzieci oraz czy byłabym w stanie zapewnić tyłu osobom godne warunki. 

Gość Ncnccncn

Co to rodzina wieŻąca ? Mieszkacie w wieży ? 

Gość nff

jestem mamą szóstki i mam ochotę na więcej 🙂 ale się już nie zdecydujemy, chcemy teraz mieć czas dla siebie z mężem. najstarsze ma 17 lat, najmłodsze 4

Gość Pinki

Pochodzę z takiej rodziny. Miałam 6 rodzeństwa, mama była katechetka a tata był emerytowanym żołnierzem-odkąd pamiętam był na emeryturze (jestem przedostatnia) i dorabial jako organista w kościele.

Gość Ggg

Jaki macie dochód przy tak licznej rodzinie? Stać was np na wakacje? 

Gość Nff
1 minutę temu, Gość Ggg napisał:

Jaki macie dochód przy tak licznej rodzinie? Stać was np na wakacje? 

My jeździmy co roku cała rodzina na tydzień wakacji w Polsce (morze albo Mazury) i tydzień za granicą. Plus dzieci jeżdżą na obozy, kolonie. 

Gość Nff
1 minutę temu, Gość Nff napisał:

My jeździmy co roku cała rodzina na tydzień wakacji w Polsce (morze albo Mazury) i tydzień za granicą. Plus dzieci jeżdżą na obozy, kolonie. 

W tym roku najstarsze córki (17 i 15 lat) pierwszy raz nie pojechaly z nami nad morze. Były w domu same Przez tydzień, zagladala do nich moja mama, czy dom jest w całości 😁