Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nauczyciel

Zadanie z matmy klsa III

Polecane posty

Gość nauczyciel

Antek miał 5klockow.jeden był cięższy a pozostałe ważyły po tyle samo .chłopiec na takiej wadze zważył klocki dwa razy i wskazał który jest cięższy powiedz jak wazyl klocki

Jak to zrobić?

Gość Homo sentimentals

Antek... Antek... Odpowiedź to Bolesław Prus.

Gość Homo sentimentals
10 minut temu, Gość nauczyciel napisał:

Antek miał 5klockow.jeden był cięższy a pozostałe ważyły po tyle samo .chłopiec na takiej wadze zważył klocki dwa razy i wskazał który jest cięższy powiedz jak wazyl klocki

Jak to zrobić?

Jeśli był jakiś rysunek poglądowy i cięższy klocek wyglądał inaczej, to odpowiedź jest prosta, jeśli nie, to jest awykonalne. 

Gość nauczyciel

Jest jedynie rysunek wagi z dwiema szalkami.

Gość Homo sentimentals
4 minuty temu, Gość nauczyciel napisał:

Jest jedynie rysunek wagi z dwiema szalkami.

Skoro tak, to nie da się tego rozwiązać. Za mało danych. 

Czyli pytanie jest doslownie tylko "Jak antek wykazał, który klocek jest ciezszy"?

Gość Gość

Wy tak serio?:classic_biggrin: 

Gość Homo sentimentals
2 minuty temu, VKE napisał:

Czyli pytanie jest doslownie tylko "Jak antek wykazał, który klocek jest ciezszy"?

Dosłownie, ale czy to coś zmienia?

Przed chwilą, Gość Gość napisał:

Dziwie sie ze w zyciu uczuciowym matme rozwiazuja, i czemu zadanie z matmy ma 0 algebry i tylko klepanie opisu rozwiazania, no ale jakbym nie traktowal wszystkich na necie serio chociaz z poczatku to musiałbym prawie kazdego za trolla uznac. 

Gość Homo sentimentals
2 minuty temu, Gość Gość napisał:

Ja serio. Dla mnie to fascynujące jak dla niektórych "Taniec z gwiazdami". Niestety, zagadka została rozwiązana, na to pytanie nie ma odpowiedzi. 😞 

Przed chwilą, Gość Homo sentimentals napisał:

Dosłownie, ale czy to coś zmienia?

Jak najbardziej. 

Antek wybiera 2 pary po 2 klocki i kladzie na szalkach. 

Jesli sa rowne to bierze pozostaly klocek i jeden inny klocek, wazy, i ten nieparzysty klocek jest ciezszy. 

Jesli nie sa rowne to wie po ktorej stronie ma ciezszy klocek, wiec bierze tylko dwa klocki z tej strony i wazy naprzeciw siebie. 

Gość alicer

To proste, pierwszy pomiar
2 kolocki po jednej i 2 po drugiej strony waggi. jeśli zadna z szali się nie przechyliła, ten 5 klocek, który nie został połozony na wagę jest tym cięższym.

jeśli jedna szala poszła w doł, wez oba klocki z tej szali i zrob pomiar 2:

połóż po jednym klocku po każdej ze stron, i zobacz na która szala pójdzie w doł

Gość alicer

sorki, dopiero teraz widzę jak beznadziejnie napisałam, mam tylko ang slownik na ipadzie ;<

Gość Homo sentimentals
4 minuty temu, VKE napisał:

Jak najbardziej. 

Antek wybiera 2 pary po 2 klocki i kladzie na szalkach. 

Jesli sa rowne to bierze pozostaly klocek i jeden inny klocek, wazy, i ten nieparzysty klocek jest ciezszy. 

Jesli nie sa rowne to wie po ktorej stronie ma ciezszy klocek, wiec bierze tylko dwa klocki z tej strony i wazy naprzeciw siebie. 

Bez sensu. 🙂 Każdy klocek może mieć inną wagę, nawet jeśli dwie pary ważą po tyle samo.

Gość nauczyciel

Jak nie ma jak zadanie  jest z podręcznika do matematyki z klasy III podstawówki?

Gość nauczyciel

Jak nie ma jak zadanie  jest z podręcznika do matematyki z klasy III podstawówki?

Gość Homo sentimentals
3 minuty temu, Gość alicer napisał:

2 kolocki po jednej i 2 po drugiej strony waggi. jeśli zadna z szali się nie przechyliła, ten 5 klocek, który nie został połozony na wagę jest tym cięższym.

połóż po jednym klocku po każdej ze stron, i zobacz na która szala pójdzie w doł

JW. Bez sensu.

1 minutę temu, Gość Homo sentimentals napisał:

Bez sensu. 🙂 Każdy klocek może mieć inną wagę, nawet jeśli dwie pary ważą po tyle samo.

W zadaniu doslownie napisane jest ze jeden jest ciezszy a inne waza po tyle samo. 

Gość Homo sentimentals
Przed chwilą, Gość nauczyciel napisał:

Zrób zdjęcie prowokatorze. 

Gość odp

Pytanie jak ważył klocki.
Ja myślę, że brał po dwa na jedną szalkę a resztę na drugą szalkę Albo po trzy na jedną resztę na drugą

Gość alicer
4 minuty temu, Gość Homo sentimentals napisał:

nie, w zadaniu jest wyraźnie napisane: Antek miał 5klockow.jeden był cięższy a pozostałe ważyły po tyle samo. załóżmy że masz 5 klocków, kolejno: 4x20gr i 1x50gr (hipotetycznie). wtedy kombinacje jakie mogą wystąpic to: 90gr po jednej stronie wagi i 80gr po drugiej, lub 80gr po jednej i 90gr po drugiej, lub 80gr po obu stronach a wtedy wiesz, że klocek, który nie lezy na wadze jest tym najcięższym

1 minutę temu, Gość alicer napisał:

nie, w zadaniu jest wyraźnie napisane: Antek miał 5klockow.jeden był cięższy a pozostałe ważyły po tyle samo. załóżmy że masz 5 klocków, kolejno: 4x20gr i 1x50gr (hipotetycznie). wtedy kombinacje jakie mogą wystąpic to: 90gr po jednej stronie wagi i 80gr po drugiej, lub 80gr po jednej i 90gr po drugiej, lub 80gr po obu stronach a wtedy wiesz, że klocek, który nie lezy na wadze jest tym najcięższym

Dokładnie, poniewaz nie dano zadnych dodatkowych danych o wadze tych klockow to chyba jedyna metoda rozwiazania to zważyć 4 klocki po 2vs2 i stad eliminowac tak jak to oboje opisalismy. 

Gość alicer
2 minuty temu, Gość alicer napisał:

sorki, miało być 40gr po jednej i 70gr po drugiej, lub 70gr po jednej i 40 gr po drugiej, lub 40 gr i 40gr (jestem już bardzo zmęczona, jeszcze raz przepraszam za zamieszanie)

Gość Homo sentimentals
7 minut temu, VKE napisał:

W zadaniu doslownie napisane jest ze jeden jest ciezszy a inne waza po tyle samo. 

Pewnie masz rację, pewnie o to właśnie chodzi. 😄 Niemniej to głupie, bo wyklucza jakąkolwiek losowość. 

Przed chwilą, Gość Homo sentimentals napisał:

Pewnie masz rację, pewnie o to właśnie chodzi. 😄 Niemniej to głupie, bo wyklucza jakąkolwiek losowość. 

Ja generalnie uwazam ze wiekszosc zadan z matmy powinno sie opierac o jakas funkcje czy liczenie na tym etapie, a nie "Jak odroznic klocki". Rownie dobrze moze je kuźwa w rece brac i sam wyczuje ktore ciezsze xD

Gość Homo sentimentals
1 minutę temu, VKE napisał:

Ja generalnie uwazam ze wiekszosc zadan z matmy powinno sie opierac o jakas funkcje czy liczenie na tym etapie, a nie "Jak odroznic klocki". Rownie dobrze moze je kuźwa w rece brac i sam wyczuje ktore ciezsze xD

I pewnie to był mój błąd, bo skupiłam się na matematycznym zapisie, a tego nie da się zrobić, znaczy da, ale to znów będą naciągane obliczenia, niczym ważenie. Kto to wymyśla?

Nie mam w pracy klocków, no może dwóch. 😉 

Gość nauczyciel
17 minut temu, Gość alicer napisał:

Brawo, jesteś mistrz, dzięki!