Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawe pytanie

Znacie osoby 80 letnie? Są one sprawne intelektualnie, tak jak wy?

Polecane posty

Gość ciekawe pytanie

prosze o wypowiedzi

Gość

Moja mama jest takim przykładem.. ma 76Lat,w styczniu 77..I jedyne dolegliwości zdrowotne to teraz trochę stawy,jak to starość,poza tym nic..miala operacje na zacme i syoer widzi.Gotuje i robi imprezy rodzinne na 40 osób,cały czas robi świetne przetwory na całą piwnicę z warzyw i owoców.  szyje na maszynie i żadnych problemów z pamięcią..A całe życie praca w gospodarstwie  i  7 dzieci do wychowania .Silna, cudowna  kobieta ,mam nadzieję,że mam jej geny..A w mojej pracy znam dużo profesorów 80letnich wciąż działających na uczelni w super kondycji psychicznej i fizycznej, bo wciąż coś tworzą ..więc można dożyć starości w świetnej formie.  

Gość ciekawe pytanie

zycze mamie duzo zdrowia

ktos jeszcze zabierze glos?

Gość Katarzyna

Oczywiście, że znam ... nawet dużo ... Ak-owców, Sybiraków i wielu 80 - letnich ludzi ... Profesorów ... W moim mieście dużo takich osób jest i nie raz bardzo ciekawe dyskusje z nimi przeprowadzam . Pracuję obecnie w takiej pracy, w której mam na co dzień styczność z takimi ludźmi i nawet smartphony obsługują ... Jestem historykiem z wykształcenia i lubię z takimi ludźmi rozmawiać o dawnych czasach ... Lubię sobie z nimi pobajać czasami ... o tym jak jest, a jak było ...

Gość Katarzyna

Nie jestem opiekunem osób starszych jakby co ... to bardziej praca biurowa ... 

Gość gość

Tak, moi dziadkowie maja  prawie 85 lat, siostra dziadka i siostra babci  niewiele mniej . Wszyscy  sprawni  intelektualnie. Moja prababcia  zmarła w wieku 99 lat, w pełni świadoma, dobra pamięć. Mam też ciotkę, która ma 101 lat, ta to ma taka pamieć i tak sie dobrze wyrabia umysłowo , ze lekarze nie moga sie nadziwić. 

Gość gość

Tak, moi dziadkowie maja  prawie 85 lat, siostra dziadka i siostra babci  niewiele mniej . Wszyscy  sprawni  intelektualnie. Moja prababcia  zmarła w wieku 99 lat,  była w pełni świadoma, dobra pamięć. Mam też ciotkę, która ma 101 lat, ta to ma taka pamieć i tak sie dobrze wyrabia umysłowo , ze lekarze nie moga sie nadziwić. 

Gość gość

Tak, moi dziadkowie maja  prawie 85 lat, siostra dziadka i siostra babci  niewiele mniej . Wszyscy  sprawni  intelektualnie. Moja prababcia  zmarła w wieku 99 lat, w pełni świadoma, dobra pamięć. Mam też ciotkę, która ma 101 lat, ta to ma taka pamieć i tak sie dobrze wyrabia umysłowo , ze lekarze nie moga sie nadziwić. 

Gość gość

Tak, moi dziadkowie mają  prawie 90 lat, siostra dziadka i siostra babci  niewiele mniej . Wszyscy  sprawni  intelektualnie. Moja prababcia  zmarła w wieku 99 lat,  była w pełni świadoma, dobra pamięć. Mam też ciotcię, która ma 101 lat, ta to ma taka pamieć i tak sie dobrze wyrabia umysłowo , ze lekarze nie moga sie nadziwić. 

Gość gość
1 minutę temu, Gość gość napisał:

Tak, moi dziadkowie mają  prawie 90 lat, siostra dziadka i siostra babci  niewiele mniej . Wszyscy  sprawni  intelektualnie. Moja prababcia  zmarła w wieku 99 lat,  była w pełni świadoma, dobra pamięć. Mam też ciotcię, która ma 101 lat, ta to ma taka pamieć i tak sie dobrze wyrabia umysłowo , ze lekarze nie moga sie nadziwić. 

sorry, policzyłam dokładnie, babcia 85, dziadek 88

Gość kaka

Moja babcia ma 83 lata, sprawna intelektualnie jak ta lala, lata po sklepach, po koleżankach codziennie. Ma tylko problemy z okiem, niestety zaćma, mimo zaoperowania, spowodowała, że na jedno oko nie widzi. To jedyna "dysfunkcja". Moja druga babcia ma 91 lat, do 90 była super sprawna, teraz niestety pamięć jej szwankuje i geriatra stwierdziła, że to demencja. 

Gość kaka

Dodam jeszcze, że babcia, ktora ma 91 lat urodziła 6 dzieci, ostatnie po 40, wszystkie rodziły się praktycznie "w polu", bo babcia do ostatnich dni pomagała w gospodarstwie, więc może dlatego jest tak zahartowana i sadze, ze jeszcze wiele dlugich lat przed nią. 

Gość kaka

Dodam jeszcze, że babcia, ktora ma 91 lat urodziła 6 dzieci, ostatnie po 40, wszystkie rodziły się praktycznie "w polu", bo babcia do ostatnich dni pomagała w gospodarstwie, więc może dlatego jest tak zahartowana i sadze, ze jeszcze wiele dlugich lat przed nią. 

Gość Ouuuu

Mlodosc "jest w umysle, kto bedzie myslal ze 80 to tylko niedoleznosc to tak sie stanie, wycofanie z zycia, zaprzestanie aktywnosci, apatia I czekanie na smierc maja moc sprawcza

moja sw pamieci Babcia.  miala niesamowicie silna psychikę jak i charakter a sprawność umysłowa zachowała do końca 97 lat

Gość Gość

Tak, babcia męża 87 lat jak zmarła i samodzielna do ostatniego dnia, moja jest teraz w identycznym wieku i biega po mieście, po koleżankach, bardzo sprawna psychicznie i nawet fizycznie.  Mama dziadka dozyła do 92 lat i też podobno psychicznie sprawna do końca.