Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jolka

IBS strach, biegunki

Polecane posty

Gość Jolka

Pisze z bardzo trudna sprawą. Zawsze stres wywoływał u mnie biegunki. W wieku 17 lat nagle, podczas drogi na imprezę dostałam ataku biegunki. Naprawdę ostrej biegunki. Panika, strach, wstyd - jak powiedzieć znajomym z którymi jadę, przecież mnie wyśmieja! Pod pretekstem siku poprosiłam o zatrzymanie w krzakach. Problem trwał cała imprezę, w klubie były już toalety więc jakoś dałam radę. Jednak od tamtej pory panicznie bałam się że dostanę biegunki w szkole, w kolejce w sklepie, w korku, w każdej sytuacji w której nie mogłabym NATYCHMIAST wydostać sie i skorzystac z toalety. Kilka miesięcy po tym zdarzeniu musiałam zrezygnować ze szkoły, diagnoza lekarzy uczulenie na laktoze oraz IBS, leczenie farmakologiczne oraz psychiatryczne. Oczywiście bez żadnego skutku. Liceum musiałam dokończyć zaocznie, za każdym razem biorąc stoperan 2-3 kapsułki. Oczywiście nie było mowy o wyjściu ze znajomymi czy dalszych wyjazdów. O dalszej edukacji również mogłam zapomnieć. Tak więc po zaocznym liceum poszłam do pierwszej lepszej pracy fizycznej. I tak żyje do dziś. Mam 26 lat. Do pracy mam blisko więc nie mam problemu z dojazdem, forma pracy również pozwala mi na swobodne korzystanie z toalety więc nie mam stresu, pojawia się jednak gdy padnie hasło 'zebranie' lub 'szkolenie'. Znów panika, strach, bol brzucha, od razu biegunka. Każda trasa do sklepu czy na większe zakupy jest już z góry zaplanowana na podstawie toalet. Moje życie to jakiś żart. Nie ma mowy o spontaniczny wyjeździe czy nawet wyjściu na piwo, każde wyjście z domu musi być zaplanowane tydzień przed. Dzień wcześniej nie Jem absolutnie nic, i od wieczora zazywam stoperan. Przeważnie do samego wyjścia ok 4 tabletki. Mam dość, nikt nie umie mi pomóc, czy jest ktoś z podobnym problemem ? Ktoś kto chciałby porozmawiać?