Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gość

Dlaczego kobietom tak bardzo zależy na ślubie?

Polecane posty

Względy praktyczne

Gdy i tak żyjesz z kimś w parze, może zdarzyć się nieszczęście, partner trafia do szpitala, a Ty nawet nie możesz się dowiedzieć co z nim. Bo wedle prawa jesteś obca.

Dziedziczenie. Gdy ludzie się dorabiają jest już o co walczyć

Kasa. Nie oszukujmy się, większość kobiet zarabia gorzej niż mężczyźni. Dodatkowo pogarszają swoją sytuację finansową rodząc dzieci (przerwa w karierze). W wypadku rozstania, ich sytuacja finansowa najczęściej się pogarsza. Bez ślubu mogą się cmoknąć, a jeśli papierek był, to nawet jeśli nie ma dzieci, można wywalczyć alimenty na siebie. Jak Isabel😁

Gość Gość
12 minut temu, Gość URL napisał:

Co innego gdy małżeństwo się rozpada i jesteś rozwódką a co innego gdy konkubinat się rozpada i zostaniesz starą panną z dziećmi. Serio nie czaisz różnicy?

Nie. Nie czaje. Ale może ty mi wytłumaczysz?

Gość gość

Konkubinat kojarzy mi się  z  patologia , śmieciową umowa . Jak komuś pasuje ok ale to nie dla mnie .

Gość Gość
1 minutę temu, Gość gość napisał:

Konkubinat kojarzy mi się  z  patologia , śmieciową umowa . Jak komuś pasuje ok ale to nie dla mnie .

Małżeństwo kojarzy mi się ze związkiem z przymusu, aranżowaną umową biznesową, niewolnictwem kobiety i mężczyzny, zimną kalkulacją. Jak komuś pasuje to ok ale to nie dla mnie.

Gość gość
2 minuty temu, Onkosfera napisał:

Względy praktyczne

Gdy i tak żyjesz z kimś w parze, może zdarzyć się nieszczęście, partner trafia do szpitala, a Ty nawet nie możesz się dowiedzieć co z nim. Bo wedle prawa jesteś obca.

Dziedziczenie. Gdy ludzie się dorabiają jest już o co walczyć

Kasa. Nie oszukujmy się, większość kobiet zarabia gorzej niż mężczyźni. Dodatkowo pogarszają swoją sytuację finansową rodząc dzieci (przerwa w karierze). W wypadku rozstania, ich sytuacja finansowa najczęściej się pogarsza. Bez ślubu mogą się cmoknąć, a jeśli papierek był, to nawet jeśli nie ma dzieci, można wywalczyć alimenty na siebie. Jak Isabel😁

W szpitalu nikt nigdy nie sprawdzał aktu małżeństwa. Mówiłam, że jestem żoną i tyle. Mój facet mówił że jest mężem i już.

Majątek mamy od samego początku uregulowany i w razie czego nie będziemy o nic walczyć. W razie śmierci jednego z nas rodzina nie ma nic do gadania. Wszystko dziedziczy jedno z nas. W razie rozstania to nawet  jeszcze prostsze. To właśnie rozwodzący się ludzie najczęściej latami się szałwią o majątek.

Nie musiałam wisieć finansowo na mężczyźnie i niczego sobie nie pogorszyłam przez urodzenie dziecka.

Ślub bierzemy dopiero teraz po 10 latach związku. 

Gość gość

Małżeństwo kojarzy mi się ze związkiem z przymusu, aranżowaną umową biznesową, niewolnictwem kobiety i mężczyzny, zimną kalkulacją. Jak komuś pasuje to ok ale to nie dla mnie.

No jak tak jest w twojej rodzinie  to może lepiej zostań konkubina . U mnie w rodzinie  nikt nikogo nie zmusza  do ślubu. 

Gość Gość
Przed chwilą, Gość gość napisał:

W szpitalu nikt nigdy nie sprawdzał aktu małżeństwa. Mówiłam, że jestem żoną i tyle. Mój facet mówił że jest mężem i już.

Majątek mamy od samego początku uregulowany i w razie czego nie będziemy o nic walczyć. W razie śmierci jednego z nas rodzina nie ma nic do gadania. Wszystko dziedziczy jedno z nas. W razie rozstania to nawet  jeszcze prostsze. To właśnie rozwodzący się ludzie najczęściej latami się szałwią o majątek.

Nie musiałam wisieć finansowo na mężczyźnie i niczego sobie nie pogorszyłam przez urodzenie dziecka.

Wszystko OK. Tylko z tym dziedziczeniem nie jest aż tak różowo, bo po pierwsze rodzina może domagać się zachowku, czyli de facto połowy spadku, a po drugie dziedziczący będzie musiał zapłacić niemały podatek od spadku.

Gość Gość

No jak tak jest w twojej rodzinie  to może lepiej zostań konkubina . U mnie w rodzinie  nikt nikogo nie zmusza  do ślubu. 

To są moje skojarzenia i mam do nich prawo. Tak samo jak komuś konkubinat może się kojarzyć z patologią. Jeśli ktoś ma patologię w rodzinie to współczuję. U mnie w rodzinie nie ma patologii 🙂

Gość Oto
6 minut temu, Gość Gość napisał:

To są moje skojarzenia i mam do nich prawo. Tak samo jak komuś konkubinat może się kojarzyć z patologią. Jeśli ktoś ma patologię w rodzinie to współczuję. U mnie w rodzinie nie ma patologii 🙂

Tylko że żyjąc w konkubinacie nie stanowicie odrębnej rodziny lecz luźny związek.

Gość Gość
Przed chwilą, Gość Oto napisał:

Tylko że żyjąc w konkubinacie nie stanowicie odrębnej rodziny lecz luźny związek.

Kwetia definicji rodziny. Dla mnie mój konkubent jest moją rodziną.

PS. Jeszcze raz współczuję patogii w rodzinie.

Gość Oto
11 minut temu, Gość gość napisał:

Aha więc jednak bierzecie ślub po 10 latach związku. I odpowiedz dlaczego bierzecie ślub? No właśnie z tych samych powodów inni ludzie biorą ślub po roku związku, nie muszą czekać i upewniać się aż 10 lat.

Gość gość

No tak heheh ślub ble , małżeństwo   ble ale jednak sama ten blee ślub bierzesz i za chwile  sama będziesz ta niewolnica która przymusowo wydano  na maź . 

Wiesz jak to się nazywa ...hipokryzja HEHEHE  

Gość gosc

Nie gadajcie farmazonów bo zawarcie małżeństwa ułatwia wszystko jeżeli chodzi o prawo spadkowe ,wspólne rozliczanie się podatków, dzieci,majątek.Tworzy się rodzinę.Jedność.

Gość gosc

no niestety prawdą jest że najczęściej do przemocy domowej dochodzi w rodzinach patologicznych,czyli  tam gdzie rodzice nie mają ślubu. Dlatego wszystkim konkubinat kojarzy się z patologią bo są ku temu podstawy.

Gość Gość

No tak heheh ślub ble , małżeństwo   ble ale jednak sama ten blee ślub bierzesz i za chwile  sama będziesz ta niewolnica która przymusowo wydano  na maź . 

Wiesz jak to się nazywa ...hipokryzja HEHEHE  

A ty umiesz czytać czy nie za bardzo? Gdize ona napisała, że "ślub ble , małżeństwo   ble"? Normlna jesteś?

Gość gosc

Kiedys kobieta byla zalezna finansowo od mezczyzny i czesto nadal jest choc to sie powoli zmienia. Czym bardziej kobiety sie uniezalezniaja tym mniejsze maja parcie na slub.

Gość Gość
2 minuty temu, Gość gosc napisał:

Nie gadajcie farmazonów bo zawarcie małżeństwa ułatwia wszystko jeżeli chodzi o prawo spadkowe ,wspólne rozliczanie się podatków, dzieci,majątek.Tworzy się rodzinę.Jedność.

A świstak siedzi i zawija... 😄

Ciekawe skąd tyle rozwodów tej "jedności"?

Gość Gość
1 minutę temu, Gość gosc napisał:

no niestety prawdą jest że najczęściej do przemocy domowej dochodzi w rodzinach patologicznych,czyli  tam gdzie rodzice nie mają ślubu. Dlatego wszystkim konkubinat kojarzy się z patologią bo są ku temu podstawy.

Podaj statystyki.

Gość gość

Małżeństwo to rodzina , konkubinat nie . 

Małżeństwo zawsze jest czymś  lepszym  a konkubinat jednak kojarzy się z  patologia . 

Gość URL
3 minuty temu, Gość gosc napisał:

Kiedys kobieta byla zalezna finansowo od mezczyzny i czesto nadal jest choc to sie powoli zmienia. Czym bardziej kobiety sie uniezalezniaja tym mniejsze maja parcie na slub.

Ale czy ty widzisz coś złego w tym że kobieta jest uzależniona finansowa od mężczyzny? Niektórym to odpowiada, bo i tak w małżeństwie to kobieta zarządza pieniędzmi.Przepracowalam 13 lat i od 4 lat nie pracuję.Odpowiada mi to,pieniędzy nam nie brakuje.Nie chce mi się pracować,wstaję o 9.

Gość gość

o niestety prawdą jest że najczęściej do przemocy domowej dochodzi w rodzinach patologicznych,czyli  tam gdzie rodzice nie mają ślubu. Dlatego wszystkim konkubinat kojarzy się z patologią bo są ku temu podstawy.

To akurat prawda  wystarczy  rok popracować w opiece społecznej .  

Gość gość
6 minut temu, Gość Oto napisał:

Aha więc jednak bierzecie ślub po 10 latach związku. I odpowiedz dlaczego bierzecie ślub? No właśnie z tych samych powodów inni ludzie biorą ślub po roku związku, nie muszą czekać i upewniać się aż 10 lat.

Nie, nie chodziło o żadne upewnianie się. Nie chcę tu za dużo zdradzać ale powód jest raczej nietypowy, chodzi o nazwisko. Mój partner z pewnych powodów nie chce już nosić swojego nazwiska i nie chce żeby nasze dziecko je miało. Rozważaliśmy różne opcje i ta wydała nam się najprostsza i najbardziej korzystna dla naszej trójki. Dam dziecku i partnerowi swoje nazwisko.

7 minut temu, Gość Gość napisał:

A ty umiesz czytać czy nie za bardzo? Gdize ona napisała, że "ślub ble , małżeństwo   ble"? Normlna jesteś?

Nie rozumiem, nic nie pisałam o niewolnictwie...

Gość Gość

Małżeństwo to rodzina , konkubinat nie . 

Małżeństwo zawsze jest czymś  lepszym  a konkubinat jednak kojarzy się z  patologia . 

"Małżeństwo to rodzina , konkubinat nie ." - kwestia definicji rodziny. Są różne definicje. Wedłuch niektórych bezdzietne małżeństwo również nie jest rodziną. Wedłuch innych drugie małżeństwo również nie jest rodziną.

"Małżeństwo zawsze jest czymś  lepszym  a konkubinat jednak kojarzy się z  patologia ." - według ciebie małżeństwo jest czymś lepszym. Tobie się kojarzy z patologią.

Gość Gość
6 minut temu, Gość URL napisał:

Ale czy ty widzisz coś złego w tym że kobieta jest uzależniona finansowa od mężczyzny? Niektórym to odpowiada, bo i tak w małżeństwie to kobieta zarządza pieniędzmi.Przepracowalam 13 lat i od 4 lat nie pracuję.Odpowiada mi to,pieniędzy nam nie brakuje.Nie chce mi się pracować,wstaję o 9.

No jaakurat widze same wady sytuacji, gdy jedna osoba jest uzależniona od drugiej.

Niektórym to odpowiada. Owszem. Tak samo jak niktórym odpowiada to, gdy mąż je tłucze lub gwałci.

Gość Gość
5 minut temu, Gość gość napisał:

o niestety prawdą jest że najczęściej do przemocy domowej dochodzi w rodzinach patologicznych,czyli  tam gdzie rodzice nie mają ślubu. Dlatego wszystkim konkubinat kojarzy się z patologią bo są ku temu podstawy.

To doczekam się jakiś statystyk czy tak będziecie swoje prywtne opinie Karyn wygłaszać?

Gość gość
7 minut temu, Gość gość napisał:

Ale ty chyba pewnych zależności nie rozróżniasz. Przecież sam fakt , że nie masz ślubu nie generuje patologij. Po prostu patusy i pijaki nie dbają o formalności, wymieniają się we wszystkich konfiguracjach partnerami co nie znaczy, że każda para bez ślubu to taka właśnie patologia. Większość z tych patusów była czy nawet formalnie nadal jest w związkach małżeńskich z innymi ludźmi niż ich obecni konkubenci i co? Mieli śluby i co im to dało skoro się stoczyli? Przecież ja 4 lata pracowałam w MOPSie i to tak nie działa jak ci się wydaje.

Gość Gosc

W moim przypadku to bylo rozczarowanie i zlosc, chodzilam z chlopakiem 8 lat, po 6 oswiadczyl sie (nie spodziewalam sie), ale to ja po okolo 4 latach bycia razem nakrecalam temat slubu, potem odpiscilam. 2 lata po oswiadczynach rozstalismy sie, tak mnie to „uderzylo”, ze juz wiedzialam ze jezeli kogos poznam to o slubie nawet nie pisne, ale jezeli on tez po jakims roku nie zacznie tematu tzn.ze to facet nie dla mnie i sie żegnamy.

I poznalam takiego, dla ktorego to było wqzne 🙂 po 7 miesiacach oswiadczyl mi sie, potem mieszkalismy razem 2 miesiace i wzielismy slub.

Najbardziej podobalo mi sie to, ze on sie w to wszystko angazowal, ogladal ze mna zdjecie bukietow, razem robilismy zaproszenia, a poprzedni partner nigdy nie zaczal tematu slubu, nigdy nie powiedzial jaka ma wizje tego, czy skromny czy nie, ile gosci i w jakim miescie

Jednak po kilku latach widzi sie jakie naprawde były osoby, które kochałyśmy.

I dla innych kobiet moge poradzic zeby nie zaczynac jako pierwsza tematu slubu, a jezeli wasz facet nie kwapi sie do oswiadczyn tzn.ze to typ nie stworzony do czegos powaznego, wg mnie ten kto mysli o dzieciach, bedzie chcial zeby wyrosly w zalegalizowanym zwiazku.

Gość Gosc

I innym kobietom*

sorki za blad, tata jest ze wschodu a ja skonczylam szkole polska i te w ambasadzie i czasem wkrada mi sie „dla” w celowniku 😊

Gość gość

Małżeństwo to rodzina , konkubinat nie ." - kwestia definicji rodziny. Są różne definicje. Wedłuch niektórych bezdzietne małżeństwo również nie jest rodziną. Wedłuch innych drugie małżeństwo również nie jest rodziną.

Według prawa małżeństwo jest rodzina , konkubinat nie jest ., Maz i zon to rodzina , konkubent , konkubina nie . 

Popracuj rok w opiece to będziesz widziała swoje statystyki. ...

Gość Gość

Małżeństwo to rodzina , konkubinat nie ." - kwestia definicji rodziny. Są różne definicje. Wedłuch niektórych bezdzietne małżeństwo również nie jest rodziną. Wedłuch innych drugie małżeństwo również nie jest rodziną.

Według prawa małżeństwo jest rodzina , konkubinat nie jest ., Maz i zon to rodzina , konkubent , konkubina nie . 

Popracuj rok w opiece to będziesz widziała swoje statystyki. ...

Czyli nie potrafisz podać statystyk. Tak myślałm.