Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy jest tu jakiś ksiądz? Mam pytanie, czy jeśli człowiek modli się o śmierć to jest grzech?

Polecane posty

Gość gość
1 minutę temu, Gość Marta napisał:

Ja na szczęście mam z sakramentem pokuty same dobre wspomnienia. Nawet jeśli było trudno coś wyznać - Pan Jezus jest w tym sakramencie zawsze obecny. Dobry rachunek sumienia przed spowiedzią, akt żalu i postanowienie poprawy wraz z modlitwą w intencji swojej i spowiednika to ważne sprawy, naprawdę pomagają. Pamiętam jedną taką moją spowiedź. Było mi okropnie ciężko, to co miałam wyznać zawstydzało mnie samą, miałam też trochę pytań i ufając Cheysrusowi miałam jakoś jednak z tyłu głowy obawy, że ksiądz nie zrozumie, że będzie mną gardził itd... A jednak spotkałam się z taką dawką spokoju i miłością, że lęk gdzieś wyparował. Bóg działa, tylko trzeba Mu na to pozwolić i podejść do wszystkiego z pokorą i ufnością 😊

Masz rację. Mądra z Ciebie dziewczyna. Ale pamiętaj, że są też źli spowiednicy, których nic nie usprawiedliwia. Krzyczą na ludzi, mówią głośno w konfesjonale - po to, by człowieka pogrążyć do reszty....Niedawno widziałam coś takiego... I POWIEM CI NAJWIĘCEJ MODLITWY TRZEBA ZA TEGO CZŁOWIEKA, KTÓRY SIĘ U TAKIEGO KOGOŚ SPOWIADAŁ, BO TEGO BIEDKA MOŻNA JUŻ PRZEZ LATA NIE ZOBACZYĆ W KOŚCIELE...TO TYLE...

Gość gość

Omijać takich, jeśli ma się o nich jakąś wiedzę. Spowiadać się u dobrych...Ja kiedyś modliłam się o dobrego spowiednika i przyszedł taki łagodny jak sam Pan Jezus. 

Gość gość

Omijać takich, jeśli ma się o nich jakąś wiedzę. Spowiadać się u dobrych...Ja kiedyś modliłam się o dobrego spowiednika i przyszedł taki łagodny jak sam Pan Jezus. 

Gość Marta
13 minut temu, Gość gość napisał:

Masz rację. Mądra z Ciebie dziewczyna. Ale pamiętaj, że są też źli spowiednicy, których nic nie usprawiedliwia. Krzyczą na ludzi, mówią głośno w konfesjonale - po to, by człowieka pogrążyć do reszty....Niedawno widziałam coś takiego... I POWIEM CI NAJWIĘCEJ MODLITWY TRZEBA ZA TEGO CZŁOWIEKA, KTÓRY SIĘ U TAKIEGO KOGOŚ SPOWIADAŁ, BO TEGO BIEDKA MOŻNA JUŻ PRZEZ LATA NIE ZOBACZYĆ W KOŚCIELE...TO TYLE...

Pewnie masz rację. Ale mimo wszystko nie warto przekreślać sakramentu, jako takiego! U mnie najdziwniejszą sytuacją było spowiadanie się u wiekowego kapłana. Biedny ksiądz był bardzo sympatyczny, ale i przygłuchy, więc prosił o to, by mówić głośniej, bo niedosłyszy... Ech 🤦🏻‍♀️ Nie było to jednak jakieś upokarzające doświadczenie. Współczuję ludziom, których spotkało jakieś zranienie, myślę jednak, że zdarza się to naprawdę bardzo rzadko 

Gość Kriss

Sama napisałaś, że powiedziałaś tę prośbę w emocjach, a potem żałowałaś. Żeby był cięzki grzech, musi być dobrowolność i świadomość. 

A o śmierć można się modlić... ale tylko o dobrą śmierć (dla siebie, dla innych), w sensie że nie życzę komuś tej śmierci, ale by był (ten ktos albo ja) w chwli, gdy ona nadejdzie, gotowy na spotkanie z Bogiem, czyli pojednany z Nim i bliźnimi. 

Gość gość

Ja życzę wszystkim życia tu na ziemi i wiecznego życia z Bogiem w niebie. Amen.