Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kinia

Kobiety, mamy proszę o pomoc, błagam.

Polecane posty

Gość Kinia

Niedawno zostałam mamą, noworodek ma 3 tygodnie i wydaje mi się, że gdzieś popełniamy z mężem błąd. Od kiedy maluszek jest u nas w domu nigdy nie udało nam się uspac i położyć go spać przed 2 w nocy. Walczymy z nim kilka godzin i nic, zasypia dopiero po 2 i po 4 budzi się znowu na jedzenie, po karmieniu jeszcze zaśnie. Może mamy złe metody na usypianie,  a może dziecko ma jakieś zaburzenia? 

Gość paris

Gdzie stoi łóżeczko maluszka? 🙂 Może warto je przestawić?

Gość gość

Uśpić a nie "uspać" (nie ma takiego słowa). Jak wygląda czas przed snem dziecka, co po kolei robicie? Gdzie śpi?

Gość Gość

Od samego początku trzeba pokazywać dziecku kiedy jest noc (cisza, ciemno, spokój) a kiedy dzień (jasno, głośno). Ja od początku robiłam tak że bawiłam się z córką (oczywiście jeśli można było to nazwać zabawa) około 6:30. Po 7 kąpałam ją czy tam przebierałam, czyściłam nosek, pieluszka itd (czasami malowałam ja olejkami. Bardzo pomagało) po czym kładłam ja do łóżeczka. Dawałam jeść i zasypiała. Niestety przy piersi ale jednak. 

Spokojnie. Z twoim dzieckiem jest wszystko ok. To normalne. Tylko musisz ustawić jej dzień. Oczywiście nie musi być co do minuty ale mniej więcej rób wszystko o tej samej porze to się przyzwyczai 

Gość Gosc

Łóżeczko mamy dostawne, karmimy na żądanie dłuższych przerw niż 3 godziny nie ma. Zawsze po karmieniu zmieniamy pieluchę, kąpiel co drugi dzień o podobnej porze. 

Dzień wygląda tak: o 2 w nocy zasypia 

O 4 budzi się jesc, zaraz po jedzeniu zmiana pieluszki, potem zasypia 

Koło 6 znowu pobudka na jedzenie, pieluche i koniec spania. 

Nosimy, tulimy, śpiewamy, skaczemy na piłce przez większość dnia - zawsze zasypia nam na rekach lecz próby odłożenia dziecka do kołyski mobilnej zawsze kończą się porażką. Dziecko otwiera oczy i prezy się machajac nogami, rączkami i wszystko od początku. 

O 19 kąpiel, witamina d, pielęgnacja, karmie i dziecko do 2 w nocy oczy jak 5 zł, czasami popłacze ale nie tak, że ciągiem kilka godzin bujanie na piłce przeważnie uspokaja malucha. 

Gość gość2

Może spróbuj chustę? Dziecko do Ciebie będzie nadal doklejone, ale chociaż ręce wolne i odpoczniesz od bujania.

A wychodziliście już na jakieś pierwsze spacery? Jeśli zasypia w wózku, to możesz tak spróbować usypiać

Gość Ania

3 tygodnie to za wczesnie aby dziecko mialo ustalony rytm dnia i nocy. O wiele za wczesnie na rutyne. Moja strasza corka zaczela lepiej sypiac okolo 5, 6 miesiaca zycia a mlodszy syn przesypial pieknie cale noce od razu, z przerwa na jedzenie. Dzieci sa rozne i nie ma reguly. Musicie po prostu to przetrwac.

Gość Gość

Może za dużo nosisz ja na rękach? Połóż do łóżeczka to prędzej czy później zaśnie