Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gość

Czy to prawda, ze na l4 płaca więcej w ciąży niżby sie pracowało?

Polecane posty

Gość Gość

Jak w temacie 

Gość gość2

Nie. Dostajesz tyle samo, ile wyniosła Twoja podstawa. Więc jeśli jesteś na systemie premiowym, to masz nawet mniej

Gość Gość

Odchodzą pieniądze na dojazd 😀 I jedzenie z stołówkach 

Gość Gosc

U mnie było więcej bo policzyli średnia gdzie miałam premie i nadgodziny. No i odpadło 300 zł na dojazdy

Gość Gosc

Ja miałam 500 zł więcej.na zwolnieniu niż pracując. Doliczyli nagrody z całego roku, trzynastķę i wyszła średnia miesięczna wyższa niż pensja. 

Gość Gość

Nadgodziny tez sie do średniej liczą? To chyba zależy co jest w regulaminie.

Gość Gosc

U nas tak dlatego wychodźi więcej

Gość Biedna

Ja pracuję w dużym hipermarkecie i z miesiąca na miesiąc mam coraz niższą wypłatę!!! Bez zwolnienia i bez nadgodzin miałam około 2300 złotych na rękę. Pierwsza wypłata na L4 była 2386 złotych z groszami, ciągle jest trochę mniej, a ostatnio dostałam już tylko 1942 z groszami. Zadzwoniłam tam i spytałam o co chodzi, to mi pani kadrowa powiedziała, że się wszystko zgadza i mam sobie policzyć średnią z ostatnich 12 miesięcy pracy, to mi właśnie tyle wyjdzie...

Gość gosc

Tak, średnia z 12 miesięcy... 

Gość Gość

To czemu masz mniej teraz?

Gość Luneta

Jak masz premie to więcej wyjdzie niż podstawa. Ja zgarnęłam bardzo wysoką premie za sprzedaż (jestem handlowcem i sfinalizowałam 2mc przed pójściem na l4 kontrakt nad którym pracowaliśmy ponad 8 miesięcy), plus kwartalne premie i mam jakby podstawę x3 😂

Gość Lois

Tak. U mnie w pracy sumuja wszystkie moje zarobki z 12mcy poprzedzajacych L4 (doslownie wszystko co dostalam, czyli podstawe, premie, nadgodziny, trzynastke, ekwiwalent, uznaniowe...), dziela przez ilosc dni roboczych w tych 12 miesiacach i w ten sposob licza mi "srednia dniowke". No i ta kwote dniowki mnoza mi teraz razy ilosc dni roboczych w danym miesiacu w ktorym mam L4. W rozrachunku wychodzi ze dostaje, wzaleznosci od ilosci tych dni roboczych, od 300 do 600zl wiecej na reke.

Gość Gość

A czy w przypadku l4, który trwa kilka miesięcy, po urodzeniu macierzyński bedzie niższy niżby sie pracowało? Jak to w końcu jest?

Gość Lill

Do średniej wlicza się wszystko od czego odprowadzono składkę na ubezpieczenie chorobowe. Nie ma ze od premii nie, od nadgodzin nie. Jeżeli była od tego odprowadzona składka ro wlicza się to do średniej. I nie ma znaczenia jakoś regulamin w pracy a kp i odpowiednie akty prawne. 

Gość gość
1 godzinę temu, Gość Lill napisał:

Do średniej wlicza się wszystko od czego odprowadzono składkę na ubezpieczenie chorobowe. Nie ma ze od premii nie, od nadgodzin nie. Jeżeli była od tego odprowadzona składka ro wlicza się to do średniej. I nie ma znaczenia jakoś regulamin w pracy a kp i odpowiednie akty prawne. 

Dokładnie. Jak się ma odprowadzone składki od nadgodzin i premii, to się dostaje też od nadgodzin i premii.

10 godzin temu, Gość Gość napisał:

To czemu masz mniej teraz?

Pytasz Biednej? Bo na początku L4 widocznie do jej średniej z 12 miesięcy weszły nadgodziny. Po kilku miesiącach, te miesiące z nadgodzinami się nie złapały do ostatnich 12 miesięcy. Jeśli ostatnią wypłatę miała w wysokości ok 1950zł, a wcześniej 2300, tp by znaczyło, że Biedna dostawała premię od której nie są odprowadzane składki. Poza tym po 30dniach L4, pensję wypłaca już zus. 

Gość Gość

Czy jesli duża firma, to pieniądze idą prze firmę a nie przez ZUS?( a pózniej oni rozliczają sie miedzy sobą?)

Gość Ola Ola

Tak, dostaniesz na konto przelew z firmy. A to firma rozlicza się z ZUS. Rozumiem że nie masz umowy do dnia porodu? Jeżeli masz, to widzieć będziesz przelew z ZUS 

Gość gość
1 minutę temu, Gość Gość napisał:

Czy jesli duża firma, to pieniądze idą prze firmę a nie przez ZUS?( a pózniej oni rozliczają sie miedzy sobą?)

Nie. No gdzie? Jakim cudem? Co ma iść przez Zus? Nic nie idzie przez Zus. Do zusu idą twoje składki wpłacane przez firmę. Ile tego idzie, to zależy, czy masz składki zapłacone od wszystkiego co zarobisz w tej firmie, czy masz zapłacone pod stołem, albo umowę o dzieło. Pierwsze 30 dni L4 w roku wypłaca pensję pracodawca, a jak jesteś na dłuższym L4 nieważne na co, to kolejne miesiące wypłaca zus. Czyli jesteś 2 tygodnie na L4 w styczniu, potem 2 tyg, np w marcu, a kolejne 2 tyg we wrześniu to L4 ze stycznia i marca wypłaci ci pracodawca, natomiast L4 z września już zus. I tak, aż do grudnia. Nie wiem jak jest przy ciągłości L4, czyli jakbyś była np 4 miesiące na L4 i załapała się na styczeń. Jedynie co, to zus może przesłać pieniądze firmie, jeśli nie łapiesz się już na L4 firmowe, aby firma mogła to dostać w jednej wypłacie, ale tego akurat pewna na 100% nie jestem.

W mojej firmie wszystko od wszystkiego odliczą. A jej firma może pewne rzeczy od których odprowadza się tylko podatki liczyć jako premie. Tzn. Firma przyznała pracownikom dofinansowanie do posiłku regeneracyjnego w wysokości 300zł miesięcznie i od tego nie płaci się zusu, nawet podatku nie trzeba, a pracownik ma jakieś pieniądze. Możliwe, że u niej tak było, lub podciągnięte pod wyższą wypłatę były inne świadczenia. Ja też mam posiłek regeneracyjny, ale nie mam tego do wypłaty, a osobno. Mam przelew na osobne konto, do którego dostałam od firmy kartę. Biedna może nie wiedzieć ile czego ma, bo paski z wypłaty, aby wydać pracownikom są nieobowiązkowe.

Gość Gość
22 minuty temu, Gość Ola Ola napisał:

Tak, dostaniesz na konto przelew z firmy. A to firma rozlicza się z ZUS. Rozumiem że nie masz umowy do dnia porodu? Jeżeli masz, to widzieć będziesz przelew z ZUS 

Mam umowę na czas nieokreślony. 

Gość Gość

Jeszcze pytanie może któraś z was sie orientuje, na pewno ta która pracuje/pracowała w korpo. Czy jesli bede powyżej 30 dni na l4 to już nie bedą mi przysługiwać punkty z mybenefit i opieka z luxmedu?

Gość gość
Przed chwilą, Gość Gość napisał:

Jeszcze pytanie może któraś z was sie orientuje, na pewno ta która pracuje/pracowała w korpo. Czy jesli bede powyżej 30 dni na l4 to już nie bedą mi przysługiwać punkty z mybenefit i opieka z luxmedu?

O te rzeczy musisz pytać w swoje firmie. Każda firma rządzi się swoimi prawami jeśli chodzi o takie rzeczy.

Gość aaa
4 minuty temu, Gość Gość napisał:

zapytaj w kadrach

Gość Gość

Ja wiem, ze w każdej firmie jest inaczej. Pytam sie jak to było u was jesli miałyście podobna sytuacje. Do kadr nie bede uderzać od razu z takim pytaniem, bo założą z góry, ze nie bede chodzić.

Gość Iua

To prawda, ja też dostawałam od 300 do 500 zł więcej, w zależności od miesiąca. 

Gość Gosia
3 godziny temu, Gość gość napisał:

Dokładnie. Jak się ma odprowadzone składki od nadgodzin i premii, to się dostaje też od nadgodzin i premii.

Pytasz Biednej? Bo na początku L4 widocznie do jej średniej z 12 miesięcy weszły nadgodziny. Po kilku miesiącach, te miesiące z nadgodzinami się nie złapały do ostatnich 12 miesięcy. Jeśli ostatnią wypłatę miała w wysokości ok 1950zł, a wcześniej 2300, tp by znaczyło, że Biedna dostawała premię od której nie są odprowadzane składki. Poza tym po 30dniach L4, pensję wypłaca już zus. 

Nie ma opcji, że zmienia się średnia. Na L4 nie są odprowadzane składki, więc średnia się nie zmienia. Żeby średnia została naliczona na nowo trzeba przepracować 3 pełne miesiące kalendarzowe. 

Gość Gosia
10 godzin temu, Gość Lois napisał:

Tak. U mnie w pracy sumuja wszystkie moje zarobki z 12mcy poprzedzajacych L4 (doslownie wszystko co dostalam, czyli podstawe, premie, nadgodziny, trzynastke, ekwiwalent, uznaniowe...), dziela przez ilosc dni roboczych w tych 12 miesiacach i w ten sposob licza mi "srednia dniowke". No i ta kwote dniowki mnoza mi teraz razy ilosc dni roboczych w danym miesiacu w ktorym mam L4. W rozrachunku wychodzi ze dostaje, wzaleznosci od ilosci tych dni roboczych, od 300 do 600zl wiecej na reke.

Inaczej jest to liczone. Najpierw sumuje się wszystko z 12 miesięcy, potem dzieli przez 12 i tą kwotę dzieli się na 30. I to jest dniówka. W zależności od ilości dni w miesiącu mnoży się ją razy 30/31. Dlatego w miesiącach 31dniowych niemal każda ciężarna wychodzi na plus. Najgorzej w lutym, gdy ma 28 dni - wtedy zasiłek jest najniższy. 

Gość Gosc

Jakbym teraz poszła na l4 w ciąży to miałabym ok 1000 zł więcej niż wypłaty.