Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

podeszwawe

fobia społeczna czy nieśmiałość?

Polecane posty

Mam 15lat i bardzo trudno mi funkcjonować wśród ludzi. W szkole nie udzielam się, nie odzywam, chociaż znam odpowiedz na pytania czy dany temat. Na spotkaniach ze znajomymi nie lubię chodzić do galerii, bo nie chce za bardzo mieć kontaktu z ludźmi. Nie lubię chodzić do restauracji, barów bo boje się sama zamawiać jedzenie. Trudno mi zadzwonić do kogoś, rozmawiać z jakaś ważna osoba (zazwyczaj 10razy ustalam co powiem) Przy większej grupie ludzi nie odzywam się, a jak już chce coś powiedzieć to tyle minut się zastanawiam, ze temat przemija. Gdy spotkam kogoś nieoczekiwanie to czerwienie się i pocę się na twarzy. Nie wiem czy jest to zwykła nieśmiałość czy fobia. Dużo o tym czytałam i zaznaczam, że nie mam ataków paniki ani innych dolegliwości zdrowotnych, dlatego nie jestem pewna co się dzieje. Byłabym wdzięczna za każda odpowiedz i pomysły, jak to zmienić;)

Gość Latarenka
4 minuty temu, podeszwawe napisał:

Mam 15lat i bardzo trudno mi funkcjonować wśród ludzi. W szkole nie udzielam się, nie odzywam, chociaż znam odpowiedz na pytania czy dany temat. Na spotkaniach ze znajomymi nie lubię chodzić do galerii, bo nie chce za bardzo mieć kontaktu z ludźmi. Nie lubię chodzić do restauracji, barów bo boje się sama zamawiać jedzenie. Trudno mi zadzwonić do kogoś, rozmawiać z jakaś ważna osoba (zazwyczaj 10razy ustalam co powiem) Przy większej grupie ludzi nie odzywam się, a jak już chce coś powiedzieć to tyle minut się zastanawiam, ze temat przemija. Gdy spotkam kogoś nieoczekiwanie to czerwienie się i pocę się na twarzy. Nie wiem czy jest to zwykła nieśmiałość czy fobia. Dużo o tym czytałam i zaznaczam, że nie mam ataków paniki ani innych dolegliwości zdrowotnych, dlatego nie jestem pewna co się dzieje. Byłabym wdzięczna za każda odpowiedz i pomysły, jak to zmienić;)

Szukasz pomocy na forum. Natomiast ja Ci podpowiadam abyś udała się ze swoim problemem do psychologa. Wiem, że teraz sa trudności w kontakcie osobistym, lecz może Twoja mama doradzi Ci jak się dostać, do jakiegoś dobrego psychologa. Może prywatnie? Prywatnie przyjmują normalnie lekarze. Porozmawiasz sobie z kimś kto doradzi Ci co masz robić i czy Twój problem wynika rzeczywiście z nieśmiałości czy to już fobia. Wydaje mi się, że im wcześniej się z tym udasz do kogoś profesjonalnego (może jakaś terapia?) tym szybciej uporasz się z tą ''niedogodnością'' dla Ciebie, lub wcześniej rozpoczniesz terapię i będziesz miała szansę na uporanie się z problemem.

Nie szukaj porad w internecie. Potrzebny Ci jest kontakt z żywym człowiekiem. Myślę, że cierpisz na szereg kompleksów, a poza tym brak Ci jest obycia społecznego. Czy chodziłas do przedszkola? Jakie masz stosunki z matką? Troche mi wyglądasz na zahukaną dziewczynkę co wszystko robi źle wg matki.