Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ahega0

Wizyta u ginekologa

Polecane posty

Cześć, piszę w dość intymnej sprawie... Mianowicie niedawno skończyłam 16 lat, mam chlopaka i od jakiegoś czasu nie jestem już dziewicą. Myślałam że doczekam z wizytą u ginekologa jakoś do 17 chociaż, ale moja mama uznała ze zapisze mnie już niedługo. Zawsze miałam z nią dobry kontakt, ale jakoś nie umiem jej powiedzieć że już zaczęłam to robić... Wiem że ginekolog stwierdzi że nie jestem dziewicą. I tutaj pytanie, czy on powie o tym mojej mamie? Chcę żeby weszła razem ze mną do gabinetu, ale boję się że on powie jej że nie jestem już dziewicą... Czy jeśli poproszę go o dyskretność to nie powie? Czy po prostu będzie siedział cicho i nie pisnie jej ani słówka? Jestem tym wszystkim mega zestresowana i najchętniej odłożyłabym tą wizytę tak bardzo jak tylko się da... Wiem że najlepiej będzie jeśli powiem ze to robiłam, ale wolę żeby mama o tym nie wiedziała... I tak zapewne się dowie, ale czy ktoś tutaj może pomóc mi troszkę i przybliżyć swoje doświadczenia, jeśli miał może podobną sytuację? Za wszystkie odpowiedzi bardzo dziękuję :3

Witaj.

Przyznam że ciut  jestem rozbawiona tym tematem , wcale nie ze względu na twoje obawy  ,tajemnicę i możliwość zdemaskowania przed matką.

Cała to sytuacja przypomina mi moje obawy przed moją pierwszą wizytą u ginekologa , zastanawiałam się czy lekarz pozna podczas badania że się masturbuję i czy się przyznać że to robię jeśli o to zapyta( moja matka była bardzo stanowcza aby być przy badaniu).

Jednak moje obawy okazały się zbyteczne badający lekarz nie dość że nie pytał o masturbację to na dodatek zabronił by moja matka była przy badaniu.

Moja droga takie badania są bardzo intymne i możesz oznajmić matce że będziesz mocno skrępowana jej obecnością, 

Więc głowa do góry ,bądź spokojna.

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to zapraszam.

Pozdrawiam. 

klara302@o2.pl.

Na spokojnie, może poproś mamę, by odłożyć wizytę na później. Jeśli współżyjesz to uważaj by się zabezpieczać, z doświadczenia wiem, że na początku okres występuje różnie, a przy współżyciu (na początku)  są zachwiania i fajnie jakbys sobie zapisywała cykl. Jak już będziesz pełnoletnia i sama będziesz chciała iść do ginekologa to też będziesz mogła przekazać podstawowe informacje o cyklu, ja to używam do zapisu aplikacji afrodyta smart. 

Hej. Myślę, że dobrym pomysłem jest rozmowa z mamą. Możesz spróbować ją przekonać, że na razie nie widzisz potrzeby wizyty u lekarza, bo czujesz, że wszystko jest w porządku. Jeżeli jednak chciałabyś być u lekarza np. aby Ci przepisał środki antykoncepcyjne czy po prostu zadbać o swoje zdrowie, możesz zawsze poprosić mamę, aby wyszła z gabinetu, bo się dodatkowo stresujesz. Jeżeli nie jesteś już dziewicą, to lekarz może wykonać dodatkowe badania, takie jak cytologia. Z pewnością, kiedyś Twoja mama się domyśli lub o tym dowie, ale wszystko na spokojnie. 🙂

P. S. Na razie studiuję położnictwo, ale później chciałabym dostać się na medycynę i zostac panią ginekolog - położnik 😄