Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kasabianka1357

Poczatkujacybkierowca po 1 lekcji, metlik, pomocy

Polecane posty

Mialam 1wsza godz jazdy w sumie to z 10 min, wykonywalam komendy ale mam pare pytan co by soe nie zblaznic nast razem.

1. Kiedy zwalniam na skrzyzowaniu noga z gazu, lekko hamulec i jak czysto to hamulec puszczam i gaz? Czy sprzeglo dodaje? Nie kumam tego kompletnie 

2. Jak jechac powoli to z hamulcem caly czas? Bez sprzegla?

Wiem ze to dla kierowcow pewnie smieszne pytania ale ja nie mam pojecia o prowadzeniu kompletnie..

1 godzinę temu, Kasabianka1357 napisał:

Dziekuje bardzo , rozjasnilo mi to umysl :))

Może jeszcze bardziej Ci rozjaśni, że sprzęgło łączy silnik ze skrzynią biegów a ona z kołami. Dlatego żeby zmienić bieg musisz odłączyć silnik od skrzyni biegów. Inaczej zębatki w środku połamałyby się. Wciskając pedał sprzęgła odłączasz silnik od skrzyni biegów. Po zmianie biegu puszczasz sprzęgło aby znów podłączyć silnik do skrzyni biegów.

Ponieważ skrzynia łączy silnik ze sprzęgłem z kołami, musi mieć też takie położenie, że jest odłączona od kół. To jest luz. Czyli w uproszczeniu, żadne zębatki nie łączą się między sobą. Aby podłączyć koła do skrzyni, wrzucasz bieg. Dlatego musisz wcisnąć sprzęgło, odłączając silnik. Inaczej szarpnąłby tylko i zgasł bo zbyt nagle byłoby połączenie z kołami. Kiedy wrzucisz już pierwszy bieg, koła zostają podłączone do skrzyni ale wciśnięte sprzęgło nadal utrzymuje odłączony od skrzyni silnik. Puszczając powoli z wyczuciem pedał sprzęgła, delikatnie podłącza się silnik do skrzyni, połączonej już zębatkami pierwszego biegu do kół. Dzięki temu podłączenie silnika nie jest nagłe i nie zgaśnie. Sprzęgło łączy silnik ze skrzynią stopniowo, adekwatnie do prędkości puszczania pedału sprzęgła.