Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zielonetulipany

Toksyczny ojciec. Jak dać radę żyć w takim domu?

Polecane posty

Z racji zdalnego nauczania, wróciłam z miasta uczelnianego do domu. Zapomniałam, jaki jest mój ojciec. Mam tego dość. Jest chamski, krzyczy o najmniejsze rzeczy. Nie można zwrócić mu uwagi, bo nie rozumie, że jego krzyk mnie demotywuje, wprawia w histerię. Budzę się o 6 rano, bo krzyczy, że nie może znaleźć klucza. To chore! Nie ma na uwadze uszanowania spokoju innych.  Nigdy nie powie ,,przepraszam''. Nie potrafi się komunikować. Ja nie daje psychicznie rady. Mam dobry humor, a za minutę płaczę i mam dość, bo on mi go psuje. Jestem cały czas w stresie... On nawet potrafi powiedzieć na mnie najgorsze przekleństwa. Na mnie i na moją mamę, a tak wiele jej zawdzięcza. Nienawidzę go, a zarazem bolałoby mnie gdybym go straciła. Ma prawie 70 lat... Jak rozwiązać tę sytuację? Czy wyprowadzka z domu to jedyne rozwiązanie? Mam 24 lata. Każdy dzień to udręka, bo codziennie jest o coś kłótnia... Odechciewa mi się wszystkiego.

1 godzinę temu, zielonetulipany napisał:

Czy wyprowadzka z domu to jedyne rozwiązanie?

Tak, dokładnie.

[...] On nawet potrafi powiedzieć na mnie najgorsze przekleństwa. Na mnie i na moją mamę, a tak wiele jej zawdzięcza. [...]

Co zawdzięcza? Może jest to coś, co go frustruje i stąd jego nerwowe zachowanie. Na pewno jest jakaś przyczyna, jakkolwiek trudno, byś bawiła się w psychologa. Zatem... 

[...] Czy wyprowadzka z domu to jedyne rozwiązanie? [...]

... na pewno jedno z najlepszych i wskazanych. 

On nawet potrafi powiedzieć na mnie najgorsze przekleństwa. Na mnie i na moją mamę, a tak wiele jej zawdzięcza.

Polski cham zawsze dziękuję kobiecie w ten sam sposób - wyzwiskami i poniżaniem.

Niektorzy ludzie Nie umieja inaczej radzic sobie z problemami. Frustracja moze wynikac rowniez chociażby z faktu ze to moze ostatnia dekada zycia przed nami, niepogodzenie sie z tym, rachunek sumienia, wielki zal do nas samych jak wyglada a jak mogloby wygladac nasze zycie,ale juz lata świetności za nami niestety. Takie rozmyslania lapia kazdego predzej czy pozniej. Ty jestes pod reka zeby sie wyzyc, uciekaj bo w takiej atmosferze nie da sie funkcjonowac. Szkoda nerwow, zdrowia. Ale wczesniej proponuje szczerze porozmawiac i wytlumaczyc czemu chcesz sie wyniesc.