Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Rypsyma Sargsan powracam

Nowy Rok I Boze narodzenie po wojnie

Polecane posty

O tym, że te świata będą w żałobie wiedzieliśmy już w sierpniu, kiedy nagle zmarł mój tata. Wojna ogóle zmieniła plany na te dni. Zastanawialiśmy się, czy ubrać choinkę, czy też z nie zrezygnować też i ze świętego Mikołaja. Po ogłoszeniu Stanowska Kościoła i ujawnieniu symbolu choinki, które przecież nie są rodzimą kultura Ormianką, ale ma znaczenie nadziei zielone drewko to nadzieja na rok w 2021. Jednak decyzja zależał od zołniery, czyli mojego syna i siostrzeńca oraz od mojej siostry, która straciła w wojnie męża. Mało to, że poubieramy choinki to tradycja mikołaja również będzie. Z racii, że mój siostrzeniec został ciężko ranny i musi ograniczyć premiesczanie wszyske uroczystości będą w naszym rodnym domu gdzie mięska mój brat z Rodina a po wojnie również siostra z dziećmi. Tam też będzie rodzina mojego męża prócz jednego brat mojego męza, który mieszka w Irlandii i z racji na zła sytuację pandemiczna postanowił świętować w Irlandii a z nami skontaktuje się online. Mój siostreniec  nie może też ze względny na zdrowie uczestnicyć  w liturgiach dlatego każdego dnia od 31 do 7 będzie przychodził kapłan z posługa sakramentalna, mój siostrzeniec będzie też zdalnie słuchać nabożeństw prez. radio .31 grudnia to dzień sylwestra z racji żałoby motywy wielkich tańców czy nawet muzyki będą usunięte. Boska liturgia o godzinie 17 00 po niej udamy się do domu siostry na kolacje. W tym roku wyjątkowo otwiera się klasztor dla winnych, tu jutrznia nie jest rano, ale już o 1 00 i my skorystamy  z tej pięknej klasztornej liturgii. Czyli 17 00 Boska liturgia, 19 30 zacnie się kolacja i przed północą włączymy tv, aby wysłuchać orędzi prezydenta premiera i katolikosa. O 12 złożymy sobie ryczenia odśpiewamy hymn narodowy, a potem Hymn Apostolski. O 1 00 (w tym roku wyjątkowo w klasztorze) udamy się na jurnie. Czy będę pościć, moje zdrowie nie pozwalam mi na tak spore wyreczenie, ale planuje choć w pewnym stopniu ograniczyć  pokarmy w dni międzyswionteczne . 2,3,i 4 stycznai  będą rano o 6 00 liturgie  w wigilje  tradycyjnie 17 00 liturgia światła potem idźmy na kolacje zaczynam si hymnem potem czytamy fragment z pisma świętego i życzymy sobie, ale bez opłatków po kolacji jak to już od paru lat robimy z korzystamy z Boskej liturgi  o północy. Odpowiednik katolickiej Paterki. To przyszło do nas w XXI w. jest w niektórych świątyniach. Pasterka ma wsyke elmenty liturgii swiontecznej dlatego zwalnia z jutrni bozonarodzeniowej . również jest świecenie wody więc możemy ja banbyż oraz świętować Objawienie Panskae, czyli katolickie 3 króli no i Boże narodzenie > po powrocie z luturgi zjemy śniadanie potem udam się na spotkanie świąteczne z chórem i obiad po objedzie kolacja. Wieczorem wewenulanie film jakiś najlepiej religijny. Zaduszki tradycyjnie Boska liturgia na cmentarzu tym roku poświecimy grób taty oraz mojego szfagra  który jest bohaterem narodowym poległym w Stepanakercie.Będą to trudne swinta, ale i pełne nadzieję 2021 rok to przecież jubileusz 1720 Lecha Chrztu Armenii.

15 godzin temu, asiutka99 napisał:

W Armenii jest 7 stycznia Boże Narodzenie?

Przecież te sekty się rozdzieliły w V w. n.e.

7 godzin temu, Rypsyma Sargsan powracam napisał:

nie w armeni Boze Narodenie a tagre Objawini i Chrest panski jest 6 stycznia czyli jescze inaczej

aha

7 godzin temu, Nemetiisto napisał:

Przecież te sekty się rozdzieliły w V w. n.e.

Nie wiedziałam jak to dokładnie wygląda w Armenii

Przed chwilą, Rypsyma Sargsan powracam napisał:

Jakie sekty . Kosciuł orminski nie zniewala ale dje wolnośc to jest róznica

Te, które powstały z podziału w V w.

Przed chwilą, Nemetiisto napisał:

Te, które powstały z podziału w V w.

W Armenii w twoim wiku chłopcy gina  w wojnie . A ci co prerzyli nadal sa w niebespieczenstwie  wienc wymagam troche szacunku zanim nazwiesz nas sektą

2 minuty temu, Rypsyma Sargsan powracam napisał:

W Armenii w twoim wiku chłopcy gina  w wojnie . A ci co prerzyli nadal sa w niebespieczenstwie  wienc wymagam troche szacunku zanim nazwiesz nas sektą

Z faktami się nie dyskutuje. Kościół podzielił się wtedy na kilka sekt.

5 minut temu, asiutka99 napisał:

Jest msza taka jak pasterka, wigilia itp. Jak wyglądają święta?

jesli chodi o czystą starorzytną liturgie to pasterki nie ma . Ale XXI wik zaporycza pasterke Katolicką . Tylko tyle że Liturhgie p pólnocy są nowoscią wprowadzana tylko w niektórych parafiach , ta liturgia równiesz zwalnia z liturgi swiontecznej bo rowniesz wtedy świnci sie wode

1 minutę temu, Rypsyma Sargsan powracam napisał:

jesli chodi o czystą starorzytną liturgie to pasterki nie ma . Ale XXI wik zaporycza pasterke Katolicką . Tylko tyle że Liturhgie p pólnocy są nowoscią wprowadzana tylko w niektórych parafiach , ta liturgia równiesz zwalnia z liturgi swiontecznej bo rowniesz wtedy świnci sie wode

a wigilia?

1 minutę temu, Rypsyma Sargsan powracam napisał:

o oółnocy  z nocy z wigilii na boze nrodzone

w wigilje jet równiesz nabozenstwo świec w wiczornej poże

aha. A opłatek, albo chleb ?

Przed chwilą, Rypsyma Sargsan powracam napisał:

wigilja wyglonda tak nabożenstwo swic potem kolacja  . na stół stawimy pilaw ,  kompot owoce suszone i inne smakołyki

pilaw?