Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

rydzka

Ochrona komutera przed przepięciami i awariami prądu

Polecane posty

Hej Prosze o rade, mamy ostatnio problemy z prądem w domu, coś ciagle wybija korki i są chwilowe przerwy ,  niestety mam też słabą baterie w laptopie i już mi się pojawił kilka razy problem, że  mi częśc pracy sie nie zapisało. Dlatego zanim ogarnę problemy z prądem  potrzebuje a juz jakiejś ochrony  do komputera i chciałam spytać was o rade, zanim do skleu sie udam alb poszperam w sieci . Bo taka zwykła listwa z przyciskiem przepięciowa  mi chyba nie wystarczy więc czy jest coś lepszego co mogłabym kupic?

1 minutę temu, monikat napisał:

Kup zasilacz UPS, listwa moze być za mało

monikat a co to dokłądnie jest ? sorki, nie znam sie kompletnie

Przed chwilą, rydzka napisał:

monikat a co to dokłądnie jest ? sorki, nie znam sie kompletnie

UPS to takie awaryjne zasilanie i ochrona przed rożnymi problemami z prądem. powinno pomóc

Ja mam u siebie w domu takie coś i do tego mam podłączony komputer i laptop podłączam do pracy

Syn też ma i ma podłaczoną do tego konsole i komputer . Mąż jest fanatykiem wszelkich ochron i dba o te sprawy

Mamy w domu całkiem dobre ( jak twierdzi mąż) polskie UPS Armac

Sprawdziłam  ci ten mój - Armac Home Line-Interactive 650E to sobie poczytaj o nim jeszcze w sieci albo zapytaj producenta , moze mają jakąś strone i czat. Powodzenia

2 godziny temu, rydzka napisał:

niestety mam też słabą baterie w laptopie i już mi się pojawił kilka razy problem, że  mi częśc pracy sie nie zapisało.

Do tego to UPS. Im większa pojemność akumulatora tym lepiej.

2 godziny temu, rydzka napisał:

Bo taka zwykła listwa z przyciskiem przepięciowa  mi chyba nie wystarczy więc czy jest coś lepszego co mogłabym kupic?

To jest tylko zabezpieczenie przepięciowe klasy D. Jeśli ma coś dać na przepięcia w sieci typu uderzenie pioruna itp. to musisz mieć jeszcze warystory w klasie C w rozdzielni, iskrowniki w klasie B w złączu a jeśli linia jest napowietrzna to jeszcze iskrowniki w klasie A na słupie. Bez tego zabezpieczenie z listwy można w dúpę wsadzić.