Mkaa 2 Napisano Luty 27, 2021 Bardzo nie lubię pożyczać ludziom niczego. Mam dość bogatą kolekcję książek, wszystkie zebrane w biblioteczce w dużym pokoju i ostatnio kuzyn podczas odwiedzin chciał pozyczyć odemnie jedną z książek. A ja wcale nie chciałam jej pożyczyć, ale też nie wiedziałam jak asertywnie odmówić by nie wyjść na gbura czy dziwaka... Ostatecznie postąpiłam wbrew sobie i książka została pożyczona. Łatwiej jest odmówić np pożyczenia pieniędzy, bo tutaj odpowiedź nasuwa się sama, mozna np powiedzieć, że samemu ma się dużo wydatków w tym miesiącu. Ale co wtedy gdy sprawa dotyczy takiej np książki? Czy macie jakieś pomysły co odpowiadać w takich sytuacjach? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marawstala 1995 Napisano Luty 27, 2021 (edytowany) Możesz powiedzieć, że będzie Ci potrzebna... ewentualnie pożyczysz tylko na chwilę i całkiem prawdopodobne, że i tak trzeba się będzie o nią upominać... Bratu i siostrze też kiedyś pożyczyłam tube na pracę i pędzle... niby duperele, ale pożyczyli je jeszcze komuś i tyle je widzieli... dużo osób ma problem z oddawaniem. Edytowano Luty 27, 2021 przez marawstala Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mkaa 2 Napisano Marzec 2, 2021 Dnia 27.02.2021 o 19:02, marawstala napisał: Możesz powiedzieć, że będzie Ci potrzebna... ewentualnie pożyczysz tylko na chwilę i całkiem prawdopodobne, że i tak trzeba się będzie o nią upominać... Bratu i siostrze też kiedyś pożyczyłam tube na pracę i pędzle... niby duperele, ale pożyczyli je jeszcze komuś i tyle je widzieli... dużo osób ma problem z oddawaniem. Ja też niestety miałam wiele sytuacji gdzie musiałam dopominać się o zwrot Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kurka na maśle 251 Napisano Marzec 3, 2021 Dnia 28.02.2021 o 02:47, Mkaa napisał: Ale co wtedy gdy sprawa dotyczy takiej np książki? Odesłać zainteresowanego do biblioteki publicznej. Niektóre oferują nawet bezpłatne korzystanie z wypożyczalni e-książek. Ja nie lubię pożyczać swoich rzeczy, ale też niczego nie pożyczam od innych. I tym argumentem zamykam usta wszystkim, którzy nie przyjmują mojej odmowy do wiadomości od razu za pierwszym razem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach