Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Karolina_012

Wyprowadzka z psem z domu rodzinnego

Polecane posty

Cze艣膰,

Nie wiem czy to odpowiednie miejsce na ten temat, ale chcia艂abym prosi膰 o porad臋, poniewa偶 sama nie wiem ju偶 co mam zrobi膰.

Moim problemem jest pies. W domu s膮 og贸lnie trzy psy. Dwa s膮 zwi膮zane blisko z moj膮 mam膮, a trzeci ze mn膮. Nie odst臋puje mnie na krok, 艣pi ze mn膮 w 艂贸偶ku, nawet na spacery chce wychodzi膰 tylko ze mn膮. Jest bardzo do mnie przywi膮zany tak samo jak ja do niego. M贸j pok贸j jest jego miejscem, jak tylko inny pies do niego wejdzie to odrazu zaczyna na niego warcze膰. Zrobi艂 si臋 w domu taki psi podzia艂.

Nied艂ugo bior臋 艣lub i czeka mnie wyprowadzka z domu rodzinnego do nowego miejsca, jakie艣 200km od domu w zupe艂nie innym wojew贸dztwie. Naturalnie chcia艂abym zabra膰 ze sob膮 swojego ukochanego zwierzaka, poniewa偶 nie wyobra偶am sobie bez niego 偶ycia. Ale niestety moja mama nie chce si臋 na to zgodzi膰 i przy ka偶dej rozmowie na ten temat powtarza, 偶e mi go nie odda i pies zostaje w domu. Nie wspominaj膮c ju偶, 偶e m贸j pies z ni膮 nie sp臋dza czasu wcale tylko ze mn膮.

Moja mama nie jest jakim艣 wybitnym opiekunem. Praktycznie wog贸le nie zabiera ich na spacery, pieski mieszkaj膮 w ogrodzonym domu i wychodz膮 na podw贸rko tylko za potrzeb膮. Do tego s膮 przekarmiane. Ca艂ymi dniami tylko 艣pi膮 i jedz膮. Ona nawet nie zdaj臋 sobie sprawy z tego, jak膮 robi zwierzakom krzywd臋 swoj膮 "opiek膮". Wiem, 偶e jak zostawi臋 tutaj swojego psiaka to jego 偶ycie do ko艅ca tak w艂a艣nie b臋dzie wygl膮da艂o, na spacer pewnie ju偶 nigdy nie p贸jdzie, bo nie b臋dzie mia艂 go kto zabra膰. Nie wspominaj膮c o tym, 偶e po ka偶dej mojej wizycie w domu rodzinnym jak wyjad臋 to b臋dzie t臋skni艂 za mn膮 i cierpia艂. Ponadto praktycznie ka偶dy kto przychodzi do nas z wizyt膮 m贸wi, 偶e powinnam go zabra膰, bo zaboli go ta roz艂膮ka.

Zastanawiam si臋 te偶 jak m贸j piesek zniesie tak膮 przeprowadzk臋. Zosta艂 wzi臋ty ze schroniska, przez to te偶 jest troszk臋 problematyczny. Boi si臋 bardzo wielu rzeczy, obcych ludzi albo jak co艣 trza艣nie na zewn膮trz. G艂贸wnie siedzi w domu i 艣pi, nawet wychodzi膰 bardzo nie chce. Na spacerach cz臋sto jak kto艣 jest w pobli偶u robi si臋 zestresowany. Do tego ma spor膮 nadwag臋. No i tu w domu ma swoich psich przyjaci贸艂. Ale pracuj臋 nad nim i my艣l臋, 偶e s膮 to przeszkody do pokonania, nawet uwa偶am, 偶e przeprowadzka do nowego domu wyjdzie pieskowi na dobre, poniewa偶 b臋dzie mia艂 wi臋cej kontaktu z lud藕mi, b臋dzie wi臋cej spacer贸w, bo w okolicy jest du偶o pieszych szlak贸w. Przeprowadzam si臋 do domu, kt贸ry jest ogrodzony, b臋d臋 wiele rzeczy robi膰 przed domem dzi臋ki czemu piesek b臋dzie wi臋cej przebywa艂 na zewn膮trz. Na wakacje te偶 b臋dziemy go zabiera膰 ze sob膮. I do tego planuj臋 go odchudzi膰, w domu rodzinnym to nie wchodzi w gr臋, poniewa偶 nie jest jedynym psem i jest przekarmiany. A przyje偶dzaj膮c do domu rodzinnego z wizyt膮 planuj臋 zabiera膰 go ze sob膮.

Czy warto zabiera膰 psa z domu rodzinnego gdzie jest jego dotychczasowe miejsce je偶eli jest do mnie tak mocno przywi膮zany? I jak przekona膰 do tego kogo艣 tak za艣lepionego jak moja mama? Bardzo pro艣b臋 o rad臋, bo przez zachowanie mojej mamy i t膮 spraw臋 wyla艂am ju偶 bardzo wiele 艂ez, nie wyobra偶am sobie przeprowadzki bez mojego psiaka馃槥

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach