Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Małg

Niedoczynność, odstawienie tabletek anty a ciąża.

Polecane posty

Część wszystkim. 

Może któraś kobitka jest lub była w podobnej sytuacji i może trochę rozwieje moje wątpliwości. :classic_smile: To tak może w skrócie... Mam 24 lata, od 6 lat biorę tabletki antykoncepcyjne (microgynon 21) od ok 5/6 lat leczę się również na niedoczynność tarczycy ( Letrox 50/75). W tym miesiącu chciała bym odstawić tabletki anty i zacząć się starać z mężem o dziecko, ale martwię się że przez moją chorobę i przez to że brałam tabletki będę miała duży problem z zajściem w ciążę. Wizytę u endokrynologa miałam w kwietniu i Pani doktor powiedziała że moje wyniki są bardzo dobre i daje zielone światło jeśli chodzi o ciążę u ginekologa też byłam, cytologia wyszła ok i nie ma żadnych torbieli. Czy któraś z was też była w takiej sytuacji a mimo to udało jej się szybko zajść w ciążę ? 

Sama choruje na niedoczynność i hashimoto. Od prawie roku staramy się o dziecko, bez rezultatów. Nie ma reguły na to jak szybko zajdziesz w ciąże, inni zachodzą od razu, inni mają problem. Dobrze jest przed staraniami zacząć brać witaminy - kwas foliowy. Słyszałam, że po anty najlepiej odczekać trzy miesiące.

Po odstawieniu tabletek wróci owulacja i będzie wszystko jak należy. Kiedyś nawet słyszałam, że po odstawieniu tabletek jest wyższe ryzyko ciąży bliźniaczej przez jakiś okres ale nie mam na to dowodów 😉 Leczona niedoczynność tarczycy nie powinna być przeszkodą w zajściu w ciążę. Ja oprócz niedoczynności miałam za wysoki poziom prolaktyny oczywiście obie przypadłości leczone i wyniki takie jak powinny być. W lipcu stwierdziliśmy, że idziemy na całość (oczywiście po konsultacji z lekarzem), w październiku dowiedziałam się, że jestem w ciąży. 2-3 cykle i poszło. Bardzo ważne żeby kontrolować tarczyce w trakcie ciąży i brać leki zgodnie z zaleceniami od lekarza. Powodzenia. 

Jeśli masz uregulowane hormony przez letrox to spokojnie uda się  😘

Sama osobiście mam niedoczynność i przy uregulowaniu hormonów lekami (Letrox) problemów nie było aby zajść w ciążę  

Wiadomo jeśli odstawisz antykoncepcyjne to fajnie byłoby gdybyś zaczeła  brać kwas foliowy . Tak jak pisały dziewczyny wyżej owulacja wróci więc będzie wszystko gotowe na dzieciątko  🙂

pozdrawiam  ! I trzymam kciuki  ❤