Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Monikadekiel

Czy położna w ciąży jest obowiązkowa?

Polecane posty

Witam, mam pytanie odnośnie spotkań z położną od 21 tygodnia ciąży. Czy one są obowiązkowe, jak to wygląda?

Chyba nie są. W pierwszej ciąży chodzilam do szkoły rodzenia i położna, która prowadziła szkołe, przychodziła do mnie dopiero po porodzie. Proponowala spotkania w ciazy dla chętnych jedynie. W drugiej ciąży nawet nie pomyślałam o spotkaniach z położna środowiskowa i wybralam ją po porodzie 

2 minuty temu, Eralda napisał:

Chyba nie są. W pierwszej ciąży chodzilam do szkoły rodzenia i położna, która prowadziła szkołe, przychodziła do mnie dopiero po porodzie. Proponowala spotkania w ciazy dla chętnych jedynie. W drugiej ciąży nawet nie pomyślałam o spotkaniach z położna środowiskowa i wybralam ją po porodzie 

No właśnie ja teraz jestem w drugiej ciąży i jakoś nie mam ochoty na spotkania z położną. Chyba wybiorę po porodzie, albo jakiś miesiąc przed zadzwonię do niej uprzedzić 

Zawsze będziesz mogła poprosić o przyjscie po porodzie położna z przychodni, do której zapiszesz dziecko

U mnie to wyglądało tak : na jednej z wizyt u ginekologa położna powiedziała że "chciałaby żebym chodziła na spotkania z położną". Dała mi namiary w jedno miejsce, ale ze względu na odległość najzwyczajniej w świecie zadzwonilam do ośrodka który jest najblizej mnie i zapytalam o położną. Dostalam nr telefonu i umówiłyśmy się na spotkanie. Chodzilam dość często i chętnie, chociaż momentami mialam wrażenie że posiadam większą wiedzę niż ona, nie raz zagięłam ją jakimś pytaniem... 🙂

Koleżanka nie miała ochoty/czasu na spotkania i była tylko na pierwszym a pozniej jeszcze 2 razy rozmawiały na telefon i u niej na tym się skończyło. Tylko że my obie byłyśmy młode, i w pierwszej ciąży. Może dla mam które są w kolejnej ciazy nie jest to obowiązkowe, nie mam pojęcia.