dygotka 0 Napisano Grudzień 8, 2021 Cześć. Mam 37 lat. Od dziecka miałam problemy z nadwagą. Zaczęłam pierwszą dietę w wieku 13 lat - schudłam prawie 20 kg. Przez następne 10 lat udawało mi się utrzymywać wagę na poziomie 65-70 kg przy wzroście 170 cm. Dla mnie było zdrowo i optymalnie. Po urodzeniu dziecka też szybko zrzuciłam kilka dodatkowych kg ,bez żadnego wysiłku. Problem zaczął się w momencie , kiedy zdiagnozowano u mnie zespół lęku napadowego z depresją. Dostałam komplet leków, z których dwa mogły powodować tycie. Przytyłam 27 kg w ciągu 1,5 roku. Zaczęłam ponownie się odchudzać, zrzuciłam 13 kg. Utrzymałam wagę ( nadwagę) ok 4 lat . Czułam się dobrze. Od ok 2018 roku zaczęłam sukcesywnie przybierać na wadze. Praca , którą wykonuję bardzo mocno mnie stresuje, a ja z tych co stres zajadają. Mam niepełnosprawne dziecko, męża, który głównie pracuje za granicą, ogólnie dom , opieka nad synem ( gdy nie jest w ośrodku) jest na mojej głowie. Nadal przyjmuje leki przeciwdepresyjne , które mogą powodować tycie ( niestety przestestowano na mnie pół apteki i tylko te odpowiednio działają). Teraz czuję ,że mam zdecydowanie mniej siły do ponownej walki o zdrowie i sylwetkę niż w poprzednich latach. Czy jest tutaj ktoś kto ma podobne problemy psychiczne i wagowe i jednak udało mu się odzyskać dobrą wagę? PS. Psychoterapię odbyłam, prawie 5 lat rozmów :) Odezwijcie się proszę Ci , którzy macie depresję i problemy z otyłością.Dziekuje! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dygotka 0 Napisano Grudzień 9, 2021 16 godzin temu, Maria. napisał: Zawierz swoje zdrowie Panu Bogu, a wszystko się wtedy uda. Bóg jest wszechmogący. Moja wiara przez lata też zmieniała się. Słabła. Wiara wiarą ale siła tkwi w człowieku... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Foko Loko 1973 Napisano Grudzień 11, 2021 A byłaś kiedykolwiek u dietetyka? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dygotka 0 Napisano Grudzień 11, 2021 12 minut temu, Foko Loko napisał: A byłaś kiedykolwiek u dietetyka? Nawet u psychodietetyka. Zrzuciłam kilka kg, potem już nie miałam kasy na wizyty ( odbyłam 5 lub 6). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Foko Loko 1973 Napisano Grudzień 11, 2021 1 godzinę temu, dygotka napisał: Nawet u psychodietetyka. Zrzuciłam kilka kg, potem już nie miałam kasy na wizyty ( odbyłam 5 lub 6). No to trzymaj się diety, którą tam dostałaś i kilogramy powinny lecieć w dół. Jeżeli leki w jakiś sposób powodują tycie (ale nie powodują, mogą hamować metabolizm albo zwiększać łaknienie), to ich skutki powinno sie zrównoważyć odpowiednią dietą i aktywnością fizyczną, żeby kalorie się zgadzały. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dygotka 0 Napisano Grudzień 11, 2021 Leki niestety spowalniają metabolizm ,bez nich mi ciężko funkcjonować. Moją zmorą jest to ,że jem kompulsywnie, ośrodek nagrody ciągle domaga się "antydepresantu" w postaci jedzenia, szczególnie słodyczy, najlepiej w samotności i wieczorem. Wiem ,że jestem uzależniona od jedzenia, w szczególności od tego który zawiera jak najwieksze ilości cukru. Próbuje z tym walczyć ale sama nie daje rady. Dlatego szukam kogoś kto ma podobny problem psychiczny i może razem uda nam się wyjść na prostą... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mildor 2 Napisano Grudzień 13, 2021 Dnia 11.12.2021 o 14:29, dygotka napisał: Leki niestety spowalniają metabolizm ,bez nich mi ciężko funkcjonować. Moją zmorą jest to ,że jem kompulsywnie, ośrodek nagrody ciągle domaga się "antydepresantu" w postaci jedzenia, (..) Wiem ,że jestem uzależniona od jedzenia, w szczególności od tego który zawiera jak najwieksze ilości cukru. Serio? Wiesz co.. za dużo w tym wszystkim tej farmakologii i prania mózgu u terapeutów.. Rzuć to wszystko w diabły dziewczyno.. dość już na Tobie kasy zbili, a i tak Ci nie pomogli. Czas żebyś wzięła sprawy w swoje ręce.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Hejter_999 61 Napisano Grudzień 13, 2021 aplikacja YAZIO za free i grupa wsparcia na fb PL: YAZIO App - Zdobądź motywację! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach