Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Muminka

Trądzik w ciąży

Polecane posty

Czy ktoś się orientuje czy w ciąży można używać kosmetyków z tymiankiem? Od lat borykam się z trądzikiem choć jestem po 30. Trądzik w ciąży się nasilił. Wiadomo, że stosowanie specyfików na trądzik w ciąży jest mocno ograniczone. Obecnie jestem w 6 miesiącu. Wieczorem stosuje krem OnlyBio z papainą na zmianę z kremem nawilżającym Avene. Na wypryski żel Sylveco z aloesem i olejkiem herbacianym plus maść cynkowa. Rano stosuje krem z tymiankiem "Nature Queen Krem do Cery Trądzikowej Owies i Tymianek". Skóra wygląda jako tako. Nie mogę znaleźć żadnej rzetelnej informacji czy w ciąży można używać kosmetyków z tymiankiem, a ten krem widzę że pomaga. Przed każdym stosowaniem jakiegoś kosmetyku najpierw sprawdzam czy nie ma w składzie szkodliwych składników a w tym przypadku nie mogę znaleźć żadnej konkretnej informacji. 

Do ziół i przypraw stanowczo zakazanych w ciąży zaliczamy:

- tymianek - ma działanie poronne.

- rozmaryn - ze względu na działanie rozkurczające może prowadzić do poronienia.

- żeń-szeń - to wyjątkowo niebezpieczny składnik dla Twojego maluszka. Sięganie po żeń-szeń w czasie ciąży może negatywnie wpływać na rozwój płodu (spowalniać go, a nawet doprowadzić do uszkodzeń, a tym samym wad wrodzonych).

- aloes - może wywołać skurcze macicy, a tym samym przedwczesny poród.

- chmiel - poprzez pobudzanie produkcji estrogenów może doprowadzić do uszkodzeń płodu i wystąpienia wad wrodzonych.

- cząber - to zioło o właściwościach odwadniających. Dla kobiet w ciąży jest niebezpieczny ze względu na działanie prowadzące do przekrwienia narządów rodnych.

- cynamon - to pięknie pachnąca przyprawa może zagrażać utrzymaniu ciąży. To zawarta w cynamonie kumaryna zwiększa ryzyko poronienia, a także powstania wad wrodzonych u dziecka w obrębie zmysłu wzroku i słuchu.

- kurkuma - przyprawa ta ma działanie wywołujące skurcze macicy, a zatem jej stosowanie może prowadzić do poronienia.

- curry - ze względu na obecność w tej mieszance przypraw m.in. cynamonu i kurkumy, jest ona niewskazana do stosowania podczas ciąży.

- kolendra, a także szałwia, arnika, szafran, jałowiec, estragon - mogą wywołać skurcze macicy i przedwczesny poród.

Aloes zakazany na bank, zabroniono mi go uzywac w szpitalu do okładów. I tak dowiedziałam się o tym za pozno, bo uzywalam maseczek z aloesu w ciazy.

Konsultowałam się z dermatologiem w tej sprawie i poleciła nie stosować kremu z tymiankiem. Nie ma dowodów na to, że zewnętrznie używany może szkodzić w ciąży ale lepiej z niego na ten czas zrezygnować. 

Wiem, że aloesu nie można spożywać w trakcie ciąży ale jest mnóstwo informacji, że można go stosować zewnętrznie...Sporo firm kosmetycznych poleca go w swoich produktach dla kobiet w ciąży 

Większość porduktów tak ma, że nic im nie udowodniono, ale lepiej nie stosować. Z aloesem jest tak samo, tzn tak mi powiedział lekarz i tyle. Ja to nawet wcześniej piłam aloes, bo lubię. Ze wszystkiego zakazanego w ciąży i tak się nie da zrezygnować.