anczeinok 0 Napisano Październik 28, 2024 (edytowany) Bardzo proszę o pomoc osób, które były w podobnej sytuacji. Mąż we wrześniu 2022 rozpoczął pracę w Norwegii. Ja jestem z dziećmi w Polsce i obecnie nie pracuję. Od samego początku pobieraliśmy zasiłek w Polsce, ale MUW po czasie wysłał dokumenty do Norwegii, ponieważ w naszej sytuacji to ich zasiłek ma pierwszeństwo. ALE. My od początku nie chcieliśmy się starać o żadne dodatki stamtąd. I ostatnie pismo z NAVu otrzymaliśmy w wakacje, gdzie prosili o dosłanie jakichś dokumentów, w przeciwnym wypadku ŚWIADCZENIE NIE ZOSTANIE PRZYZNANE. Więc oczywiście tak to zostawiliśmy i był spokój. A dziś dostałam list z NAVu, że do końca miesiąca zostanie przesłane na konto wyrównanie za CAŁY ten okres - czyli od września 2022 do września 2024 Więc moje pytanie brzmi - czy będziemy musieli wracać całe te 500/800, które pobieraliśmy w tym czasie? Albo jakieś wyrównanie? Gdybym wiedziała od początku, że w Norwegii nam je przyznają, to w zyciu bym w Polsce nie brała i od razu byśmy to wstrzymali... Może się wypowiedzeć ktoś w podobnej sytuacji??? Edytowano Październik 28, 2024 przez anczeinok Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Trevor Berbick 7 Napisano Październik 28, 2024 Sam nie wiem.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
anczeinok 0 Napisano Październik 29, 2024 14 godzin temu, Trevor Berbick napisał: Sam nie wiem.. To tak jak ja Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Trevor Berbick 7 Napisano Październik 29, 2024 6 godzin temu, anczeinok napisał: To tak jak ja Ciężko powiedzieć Powiem ci szczerze Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
anczeinok 0 Napisano Październik 29, 2024 Tyle zdołałam doczytać, że w naszej sytuacji - czyli mąż pracuje tam, a ja nie pracuję tu - teoretycznie można pobierać i tu, i tu. Ale w praktyce, w zależności od rejonu Polski/Norwegii mogą się upomnieć o zwroty... ALE NIE MUSZĄ. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach