Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Bawidamek z Szczywilka

kącik kulinarny dla leniwych

Polecane posty

3 minuty temu, libedowsky napisał:

no i tym zdaniem spaliles swoje szanse u bab 😄 zadna nie chce byc kolem zapasowym na wypadek jakby milf jednak wrocil do ojca dziecka 😄

 

Zgadzam sie:p

to randkowanie w stylu gen z nie dla mnie 😄 Muchos proszę mnie odobserwowac 😄

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, libedowsky napisał:

lobby lewackjie zmienia definicje miesa 😄 byla jakas sprawa w eu chcieli zarezerowac jakies nazwy ktroe wylecialy mi z glowy dla miesa i sie nie zgodzili 😄 wiec moze byc bezmiesne mieso 😄

 

Osobiscie jest mi to obojetne szczerze mowiac, jesli tylko wiem co kupuje i czy zawiera mieso czy nie. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, libedowsky napisał:

zjadlbym lubie fasole. nie pamietam kto lubil burgery z biedry ale one na pewno tez sa rosline 😄 ew zmielili kosci i skore do nich jeszcze 😄

 

Dania z fasoli to Ameryka Środkowa. Są doskonałe.

  • Thanks 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
34 minuty temu, Bawidamek z Szczywilka napisał:

a to nie tak że jabłecznik to każde ciasto z jabłkami a szarlotka jakieś konkretne ?

Tak właśnie jest.

Szarlotka, to mus owocowy na cieście kruchym.

Można ją zrobić z gruszek, truskawek, śliwek itd. Najczęściej robimy z jabłek, bo jest to najtańsze ciasto.

Jabłecznik jest z jabłek i spody zależne od upodobania. Drożdżowe, biszkopt, francuskie. Jabłecznik można zrobić z musu jabłkowego i surowych tartych jabłek.

Robiłam  też szybki deser bez pieczenia z jabłek.

Na foremkę układam kwadratowe herbatniki. Przegotowany mus jabłkowy zaprawiam suchą galaretką cytrynową. Po ostudzeniu miksuje z połówka miękkiego masła.

Taką masę wylewam na herbatniki, przykrywam też herbatnikami i polewam czekoladą. Jeśli nie mam czekolady, robię swojska lub lukier cytrynowy.

Wierzch można posypać do ozdoby czym chcemy.

Kokos, orzechy mielone, migdały, kolorowe kukiereczki. 

  • Like 2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą, Miecz napisał:

Dania z fasoli to Ameryka Środkowa. Są doskonałe.

Ja lubię chili con carne może se zrobię bo ostatnio brak mi weny na obiady 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, aaaaaaaaa napisał:

Zgadzam sie:p

to randkowanie w stylu gen z nie dla mnie 😄 Muchos proszę mnie odobserwowac 😄

przecież ty wiesz że kocham cię nieszczęśliwie od roku a ty mnie zdradzasz z libedem 

mam żyć w celibacie zanim nagrabi se na tyle że przerobisz go na nawóz do kwiatków ?

na emeryturze może mi nie stawać już

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

uu co za zgodność miecz i libed jakieś lajeczki serduszka co tu się dzieje 😄 znajdźcie sobie pokój 🤣

  • Haha 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Bawidamek z Szczywilka napisał:

przecież ty wiesz że kocham cię nieszczęśliwie od roku a ty mnie zdradzasz z libedem 

mam żyć w celibacie zanim nagrabi se na tyle że przerobisz go na nawóz do kwiatków ?

na emeryturze może mi nie stawać już

Na tym polega prawdziwa miłość 😛 jest nie do zastąpienia 😄 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A ten pierdzielony bogracz, w Polsce ciężko trafić na oryginalny. Można sobie tworzyć nazwy. Zawsze powtarzam, że w każdym domu rosół smakuje inaczej. Ok. Problem w tym, że nie karmimy na zewnątrz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Miecz napisał:

Dania z fasoli to Ameryka Środkowa. Są doskonałe.

znam tylko burito i zype meksykanska ale to sa dobre klimaty pikantne jak u madziarow

jak ktos chce to moge mu polecic dobra zupe meksykanska w krakowie - kolanko. robia od podstaw bo ja zawsze prosze bez smietany i robia albo tam czasami zamiast smietany dodaja jakiegos sera topionego i tez bez tego biore wiec nie jest odgrzewana.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, aaaaaaaaa napisał:

Na tym polega prawdziwa miłość 😛 jest nie do zastąpienia 😄 

będę sfrustrowany i zacznie mi odbijać jak leżakowi

chyba mi tego nie życzysz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, aaaaaaaaa napisał:

Ja lubię chili con carne może se zrobię bo ostatnio brak mi weny na obiady 

o to tez lubie zapomnialem.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą, Bawidamek z Szczywilka napisał:

będę sfrustrowany i zacznie mi odbijać jak leżakowi

chyba mi tego nie życzysz

No jak masz skończyć jak leżak to zrozumiem:p to skomplikowanie życia możesz znaleźć na razie następczynię:p ale czy na pewno musi być ona ze śląska?😄

  • Haha 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, aaaaaaaaa napisał:

Ja lubię chili con carne może se zrobię bo ostatnio brak mi weny na obiady 

Z tego słynie Teksas.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą, Bawidamek z Szczywilka napisał:

zostaw tego patałacha libeda to nauczę się robić burrito i kupię ci śliniak

😄😂😆

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą, Bawidamek z Szczywilka napisał:

zostaw tego patałacha libeda

juz cie nie lubie 😄

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
21 minut temu, libedowsky napisał:

ewka tez zglosila wiec niepotrzebnie ja wyreczasz 😄

 

Ale jakie też skoro ja jeszcze nic nie zgłosiłam?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, aaaaaaaaa napisał:

No jak masz skończyć jak leżak to zrozumiem:p to skomplikowanie życia możesz znaleźć na razie następczynię:p ale czy na pewno musi być ona ze śląska?😄

nie wymawiaj sama se znalazłaś chłopa śląskiego w dópie szerokiego w barach wąskiego

  • Haha 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą, Bawidamek z Szczywilka napisał:

nie wymawiaj sama se znalazłaś chłopa śląskiego w dópie szerokiego w barach wąskiego

Zagłębskiego 😄 w dupie twardego 😄

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Bawidamek z Szczywilka napisał:

zostaw tego patałacha libeda to nauczę się robić burrito i kupię ci śliniak

A potem rzekniesz jej tak: kochanie, skoro mamy już śliniak, zróbmy sobie kaszojada.

  • Haha 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Caryca z czubrycą napisał:

Ale jakie też skoro ja jeszcze nic nie zgłosiłam?

napisalas to sie odnioslem poza tym ty masz tyle nickow ze mozna sie pogubic 😄

 

Edytowano przez libedowsky

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, Bawidamek z Szczywilka napisał:

zostaw tego patałacha libeda to nauczę się robić burrito i kupię ci śliniak

 

2 minuty temu, aaaaaaaaa napisał:

😄😂😆

Zgłoś go za patałacha.

  • Haha 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, libedowsky napisał:

znam tylko burito i zype meksykanska ale to sa dobre klimaty pikantne jak u madziarow

jak ktos chce to moge mu polecic dobra zupe meksykanska w krakowie - kolanko. robia od podstaw bo ja zawsze prosze bez smietany i robia albo tam czasami zamiast smietany dodaja jakiegos sera topionego i tez bez tego biore wiec nie jest odgrzewana.

To ta knajpa na Kazimierzu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
11 minut temu, libedowsky napisał:

ja zeskrinowalem p[rzepis zaby na zupe z pasta miso ale tyle zdjec od tego czasu zrobilem ze nie wiem czy znajde

wychodzi ze zaba glowny kucharz kafeterii 😄

 

O, przepis na miso zawsze w cenie. 

13 minut temu, Żaba Monìka napisał:

Zrob Libedowi 😄

Żaba, jak w skrócie robisz te miso? 🙂

Bo Libed pewnie nie znajdzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Bawidamek z Szczywilka napisał:

jak wolisz niezgułę to sorry xD

nie wiem co to niezguła ty juz chyba po slasko godosz 😄

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

×