libedowsky 58 Napisano 2 godziny temu 12 minut temu, The Big Siur napisał: Ale jakieś argumenty masz czy odwracasz kota ogonem? Bo właśnie wprowadzenie zasady Stand Your Ground, która umożliwia swobodne użycie broni przez człowieka jeśli tylko uważa on, że jego życie jest zagrożone spowodowała już parę zgonów w USA, gdzie gość np. zastrzelił przez drzwi czarnego chłopaka, który zapukał do jego drzwi, bo przyjechał odebrać młodszą siostrę która bawiła się u koleżanki i… pomylił domy im wiecej ludzi ma bron tym bardziej sie oni boja tego ze ktos ja uzyje i sa bardziej nerwowi. chociaz sama idee popieram byloby mniej przestepcow jakby ich mozna bez.karnie zab.ijac zwlaszcza zlodziei. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
The Big Siur 126 Napisano 2 godziny temu 3 minuty temu, Żaba Monìka napisał: Dla Ciebie oczywiste, a dla nich nie, poza tym ignoruja lub umniejszaja przekazy niekorzystne dla nich, a skupiaja sie na tych, z ktorymi sie zgadzaja. Tak jak Rym Cym zupelnie ignoruje zapowiedzi Trumpa o opuszczeniu NATO, a skupia sie na tym, ze Trump tez nie lubi imigrantow i lewakow. Nawet jesli ci imigranci to glownie katolicy czyli jego bracia w wierze, ale to pewnie tez mysl, ktora akurat wygodnie dla siebie ignoruje. No właśnie, ci nasi prawicowcy co kochają Trumpa to biedni zapominają że żadne z nich WASP-y, a dla samych WASP-ów to byli do niedawna biedną, niewykształconą dziecioróbczą hołotą wyznającą prymitywną odmianę chrześcijaństwa i nadającą się wyłącznie do prostych prac Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Żaba Monìka 1091 Napisano 1 godzinę temu 1 minutę temu, libedowsky napisał: wszysckie praciwcowe oszolomy licza na to ze beda rzadzic chwile stad zadluzanie sie i rozdawnaie zasilkow oraz nacjonalistyczna narracja a jak sie im pozwolic zostac pare kadencji to juz widac ze pieniadze nie biora sie znikad a tania sila robocza sie przydaje Po pierwsze partia konserwatywna to nie sa oszolomy (to jest jakas tam mniejsza frakcja) tylko zwykli konserwatysci, poza tym UK wykonczyla wlasnie polityka zaciskania pasa i obciecia zasilkow oraz wydatkow na instytucje publiczne. Ludzie zbiednieli, a politycy oczywiscie wykorzystali kozla ofiarnego w postaci imigrantow, to doprowadzilo do Brexitu, a Brexit do dalszych problemow ekonomicznych, po drodze przyplataly sie pandemia i wojna i nikt teraz nie wie jak to naprawic. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
The Big Siur 126 Napisano 1 godzinę temu Przed chwilą, libedowsky napisał: ewka podreczna ona tym postem chciala tylko zaznaczyc ze jest lepsza bo biala i dobrze sytuowana bo chlop pracuje tylko tak nie wprost to napisac chciala sie tylko pochwalic ja nie sadze ze ona ma takie poglady jak de.bil jakis Aha. To ta co twierdzi, że w wyższych sferach biznesowych wszyscy wciągają kokę? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
libedowsky 58 Napisano 1 godzinę temu 7 minut temu, Żaba Monìka napisał: Dla Ciebie oczywiste, a dla nich nie, poza tym ignoruja lub umniejszaja przekazy niekorzystne dla nich, a skupiaja sie na tych, z ktorymi sie zgadzaja. Tak jak Rym Cym zupelnie ignoruje zapowiedzi Trumpa o opuszczeniu NATO, a skupia sie na tym, ze Trump tez nie lubi imigrantow i lewakow. Nawet jesli ci imigranci to glownie katolicy czyli jego bracia w wierze, ale to pewnie tez mysl, ktora akurat wygodnie dla siebie ignoruje. no nie kumam naprawde on ma taki prosty przekaz ze nie da sie nie wiedziec co on mysli trump to bardzo prosty chlop on mowi wpriost. byc moze oni udaja ze nie widza nie wiem nie rozumiem to dla mnie fenomen trump dostal podobna ilosc glosow kobiet co przed poprzednia kadencja mimo roznych afer zakazu aborcji itd. no to jest niezrozumiale tlumaczy to tylko to ze baby w tych stanach musza byc naprawde tepe maja geny niewolnic i nie sa w stanie tego rpzeskoczyc chca byc niewolnikami i portorykanczycy tez. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dada1995 0 Napisano 1 godzinę temu 35 minut temu, The Big Siur napisał: Byłeś kiedyś na tym “lewackim zgniłym zachodzie”? Zapytam inaczej - oddaliłeś się w swoim życiu od miejsca zamieszkania na większą odległość niż 15 km w lini prostej? Ostatnio przeszedł 32 km bo nie było go stać na bilet na pociąg xDDD Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dada1995 0 Napisano 1 godzinę temu Szczerbaty nie myśli samodzielnie jak wykop był za tuskiem to on też był i tak jest ze wszystkim xDDD Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
libedowsky 58 Napisano 1 godzinę temu zreszta przeciez jak niewolnicy walczyli o wolnosc to tez bylo wielu takich ktorzy nie wyobrazali sobie zycia bez pana i dobrowolnie nadal nimi byli. nie znali innego zycia 'i sie bali tego co nieznane Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
libedowsky 58 Napisano 1 godzinę temu 9 minut temu, The Big Siur napisał: Pewnie Arizona, bo tam najbardziej w stanach liberalne prawo dostępu do broni, poza tym pewnie tzw. Cotton belt, czyli Missisipi, Georgia, Alabama, Louisiana ale tam wszedzie sa narkomani ja wiem ze chodiz jej o te najbardziej zacofane w ktorych jak powiesz sasiadowi ze calun turynski tio falsyfikat to moze cie zastrzelic ale nawet w najlepszje rodzinie trafi sie narkoman Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Śliwka Jukońska 513 Napisano 1 godzinę temu 8 minut temu, libedowsky napisał: wszysckie praciwcowe oszolomy licza na to ze beda rzadzic chwile stad zadluzanie sie i rozdawnaie zasilkow oraz nacjonalistyczna narracja a jak sie im pozwolic zostac pare kadencji to juz widac ze pieniadze nie biora sie znikad a tania sila robocza sie przydaje Zawsze mi się wydawało, że to konserwatyści są bardziej oszczędni a lewica rozdaje kasę i dodrukowuje. W takim klasycznym oczywiście podziale. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Żaba Monìka 1091 Napisano 1 godzinę temu 3 minuty temu, Śliwka Jukońska napisał: Zawsze mi się wydawało, że to konserwatyści są bardziej oszczędni a lewica rozdaje kasę i dodrukowuje. W takim klasycznym oczywiście podziale. No tutaj jest taki klasyczny podzial wlasnie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ZłyKróliczek 230 Napisano 1 godzinę temu 21 minut temu, The Big Siur napisał: Ale jakieś argumenty masz czy odwracasz kota ogonem? Bo właśnie wprowadzenie zasady Stand Your Ground, która umożliwia swobodne użycie broni przez człowieka jeśli tylko uważa on, że jego życie jest zagrożone spowodowała już parę zgonów w USA, gdzie gość np. zastrzelił przez drzwi czarnego chłopaka, który zapukał do jego drzwi, bo przyjechał odebrać młodszą siostrę która bawiła się u koleżanki i… pomylił domy Serio? ;) No poucz mnie jeszcze, doedukuj ciemną masę ;) Akurat wiem na te tematy niewątpliwie więcej niż ty :) Powiem tylko może, że wspomniana przez Ciebie zasada oraz ogólnie dostęp normalnych obywateli do broni, powoduje zwiększenie bezpieczeństwa, a nie odwrotnie. G... mnie obchodzą napinki twoje, a głównie tego drugiego przygłupa :) I nie uważam, ze nie ma narkomanów, byc moze zastosowałam mylacy skrót myślowy, powinnam napisać, że nie ma zombie-ulic, a nocami nie słychać strzałów ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
libedowsky 58 Napisano 1 godzinę temu 5 minut temu, Żaba Monìka napisał: wykonczyla wlasnie polityka zaciskania pasa i obciecia zasilkow oraz wydatkow na instytucje publiczne. Ludzie zbiednieli, a od kiedy to od nie rozdawnai zasilkow sie biednieje ? biednieja nieroby niech ida do pracy panstwo sie bogaci. to bzdury ze od zaciskanai pasa jakis kraj popadl w ruine to zwyczajnie niemozliwe tylko socjalistyczne kraje sa napedzane wydatkami panstwa kazda gospodarka wolnorynkowa opiera sie an wolnym rynku a nie tym ile panstwo wydaje. ktos ci tak samo jak tym prawicowocom opowiada bajki. im nizszy deficyt tym zdrowsze finanse a z czasem musi za tym isc wzrost bo panstwo zamiast dlugow ma oszczednosci wiec moze czynic inwestycje. inwestyucja na kredyt to nie jsst dobry interes to jakbys powiedzial;a ze ktos zyjacy z kredytow bedzie bogarszy od tego ktory oszczedza to niemozliwe nie bedzie nigdy bo kiedys te kredyty trzeba oddac z odsetkami temu kto oszczedza i mu pozyczyl czyli bogaci sie zawsze ten ktory pozycza a nie ten komu pozyczaja. historia zydow na przestrzeni wiekow chyba pokazala czy bogaci sie oszczedny czy ten ktoremu zawsze brakuje i sie zapozycza Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
libedowsky 58 Napisano 1 godzinę temu 8 minut temu, The Big Siur napisał: Aha. To ta co twierdzi, że w wyższych sferach biznesowych wszyscy wciągają kokę? tak a jesli negujesz to to znaczy ze jestes biedny nie zapraszali cie tam to nie wiesz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
The Big Siur 126 Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 4 minuty temu, ZłyKróliczek napisał: Serio? No poucz mnie jeszcze, doedukuj ciemną masę Akurat wiem na te tematy niewątpliwie więcej niż ty Powiem tylko może, że wspomniana przez Ciebie zasada oraz ogólnie dostęp normalnych obywateli do broni, powoduje zwiększenie bezpieczeństwa, a nie odwrotnie. G... mnie obchodzą napinki twoje, a głównie tego drugiego przygłupa I nie uważam, ze nie ma narkomanów, byc moze zastosowałam mylacy skrót myślowy, powinnam napisać, że nie ma zombie-ulic, a nocami nie słychać strzałów To zwiększenie bezpieczeństwa polega na tym, że ludzie zaczynają się strzelać na parkingach, bo jeden drugiemu zajął miejsce? Poza tym skąd przekonanie że wiesz na “te tematy” więcej ode mnie? Edytowano 1 godzinę temu przez The Big Siur Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
libedowsky 58 Napisano 1 godzinę temu 7 minut temu, Śliwka Jukońska napisał: Zawsze mi się wydawało, że to konserwatyści są bardziej oszczędni a lewica rozdaje kasę i dodrukowuje. W takim klasycznym oczywiście podziale. nie to liberalowie sa oszczedni i centrum prawica jest za dotowaniem swoich i drukowaniem kasy a lewica jest za rozdawaniem wszystkiego wszystkim bo mamy dobre serduszka a pozniej sie pomysli co dalej Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Żaba Monìka 1091 Napisano 1 godzinę temu Przed chwilą, libedowsky napisał: a od kiedy to od nie rozdawnai zasilkow sie biednieje ? biednieja nieroby niech ida do pracy panstwo sie bogaci. to bzdury ze od zaciskanai pasa jakis kraj popadl w ruine to zwyczajnie niemozliwe tylko socjalistyczne kraje sa napedzane wydatkami panstwa kazda gospodarka wolnorynkowa opiera sie an wolnym rynku a nie tym ile panstwo wydaje. ktos ci tak samo jak tym prawicowocom opowiada bajki. im nizszy deficyt tym zdrowsze finanse a z czasem musi za tym isc wzrost bo panstwo zamiast dlugow ma oszczednosci wiec moze czynic inwestycje. inwestyucja na kredyt to nie jsst dobry interes to jakbys powiedzial;a ze ktos zyjacy z kredytow bedzie bogarszy od tego ktory oszczedza to niemozliwe nie bedzie nigdy bo kiedys te kredyty trzeba oddac z odsetkami temu kto oszczedza i mu pozyczyl czyli bogaci sie zawsze ten ktory pozycza a nie ten komu pozyczaja. historia zydow na przestrzeni wiekow chyba pokazala czy bogaci sie oszczedny czy ten ktoremu zawsze brakuje i sie zapozycza No wlasnie tez tak mysleli po kryzysie finansowym, ale okazalo sie inaczej. Wydatki publiczne oraz zasilki takze napedzaja ekonomie. Poza tym trzeba inwestowac pieniadze, a nie tylko oszczedzac. Poczytaj sobie o skutkach austerity measures w UK. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
libedowsky 58 Napisano 1 godzinę temu przeciez trump obiecuje nizsze pdoatki i wieksze dochody to nierealne. nie da sie obnizyc podatkow i zwiekszyc wplywow bez niewolnictwa. moze portorykanczycy beda za darmo pracowali u bialych ktorym obnizy podatki to ok zbilansuje sie. liberal by powiedzial nizsze pdoatkie obetniemy to i to i sie zbilansuje lewak mowi wyzsze podatki stac ich to niech placa a my rozdamy leniom tak to zawsze wyglada Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
The Big Siur 126 Napisano 1 godzinę temu 2 minuty temu, libedowsky napisał: tak a jesli negujesz to to znaczy ze jestes biedny nie zapraszali cie tam to nie wiesz Tutaj sporo ludzi ma kompleksy i aspiracje do “wyższych sfer”. QWERTY z samochodami za 200k i wożeniem dzieci na siłę na tenisa, bo jest za darmo (a w domyśle: bo ci z wyższych sfer grajom w tenis i ich dzieci tyż), Ewka z kokainą wśród wyższych sfer Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
libedowsky 58 Napisano 1 godzinę temu 7 minut temu, ZłyKróliczek napisał: owiem tylko może, że wspomniana przez Ciebie zasada oraz ogólnie dostęp normalnych obywateli do broni, powoduje zwiększenie bezpieczeństwa, nie bo jak rozdasz ludziom noze to zawsze sie ktos skaleczy nawet przypadkiem wiec to co piszesz jest niemozliwe statystycznie. ja sie zgadzam ze to nieglupie ale nie mozna pisac ze to powoduje bezpieczenstwo bo nie powoduje.ilosc zab.itych rosnie a ze wiecej przestepcow wtedy bedzie martwych to ja sie zgadzam beda sie bali napadac ze zgina ale normalni tez sie beda bali isc np. do parku noca gdzie cpaja narkomani ktorzy przeciez tez maja bron i np. moga zobaczyc w tobie smoka. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
libedowsky 58 Napisano 1 godzinę temu to czy bron zwieksz abezpieczenstwo pokazal czlowiek bizon i koledzy po przegranej trumpa. jakby mieli tylko drewniane kije to zab.itych by bylo mniej prosta statystyka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
libedowsky 58 Napisano 1 godzinę temu 10 minut temu, ZłyKróliczek napisał: narkomanów poza tym jakby bylo jak chcesz to twoj chlop by mogl w mlodosci zginac bo rozumiem ze chcesz strzelac do cpunow w sumie ja tez do pijanych zataczajacyh sie na ulicach tez by mozna bezkarnie strzelac bo tez sie snuja jak widmo i tez popieram jednak jakbym byl pijusem to bym na takiego kandydata nie glosowal Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
libedowsky 58 Napisano 1 godzinę temu 8 minut temu, Żaba Monìka napisał: No wlasnie tez tak mysleli po kryzysie finansowym, ale okazalo sie inaczej. Wydatki publiczne oraz zasilki takze napedzaja ekonomie. Poza tym trzeba inwestowac pieniadze, a nie tylko oszczedzac. Poczytaj sobie o skutkach austerity measures w UK. napedzaja an chwile o tym pisze ale te kase trzeba oddac z odsetkami a jakby pozwolili firmom wtedy upasc to te zdrowe by zostaly a upadly te mniej wydolne panstwo by zyskalo. poza tym przeciez np kryzys w pandemii wygenerowalo panstwo ludzie chcieli chorowac i chodzic do knajp czy dyskotek to panstwo im nie chcialo pozowlic a nalezalo tak zrobic firmy by nie upadly bezmyslni by wygineli bylby tylko zysk. to wlasnie myslenie lewicowe ze nie pozwolmy glupiemy robic glupot a dlaczego nie ? pozniej ten glupi glosuje i wybiera podobnego sobie i dopiero robi sie problem. jak glupi chce skoczyc z mostu zeby srpawdzic czy przezyje to niech skacze jak glupi chce wciagac fentanyl niech wciaga bez sensu im zabraniac p[rzeciez kryzys w 2009 mogl spwodowac tyylko upadek paru bankow nie musiano im pomagac tylko chciano islandia zrobila cos zgola innego przestala splacac krtedyty w zagranicznych bankach i wykiwala wszystkich bo te banki mogly upasc ale to nie ich banki poczytam co to bo nie znam tego terminu ale nie ma cudow i nie wierze w to ja wiem ze rzadzacy czesto zwlaszcza z lewej strony mowia ze wydatki panstwa cos napedzaja zgadza sie ale na chwile do czasu az nie trzeba oddac za gierka tez napedzil gospodarke ale splacamy to do dzisiaj kopalnie juz sa nierentowne dawno a my jeszcze splacamy dlugi gierka na ich uruchomienie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ZłyKróliczek 230 Napisano 1 godzinę temu 12 minut temu, The Big Siur napisał: To zwiększenie bezpieczeństwa polega na tym, że ludzie zaczynają się strzelać na parkingach, bo jeden drugiemu zajął miejsce? Poza tym skąd przekonanie że wiesz na “te tematy” więcej ode mnie? Interesuję się tym (teraz może już mniej) jako posiadaczka pozwolenia (właściwie pozwoleń) na broń :) Dodam jeszcze, żeby było jasne - Trumpa uważam za oszołoma, to żaden wybór. Ale kierując się racjonalnymi przesłankami, co byłoby dla mnie konkretnie dobre, jako Amerykanka, głosowałabym na niego, no bo nie na Kamalę głupią jak but. Jako Polka, Europejka, nie podzielam orgazmu Dutchu, raczej nie wiem, co dla nas korzystnego z tego wyboru ;) I do betona - nie wysilaj się, nawet nie czytam twoich wys.rywów. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
The Big Siur 126 Napisano 1 godzinę temu 3 minuty temu, libedowsky napisał: nie bo jak rozdasz ludziom noze to zawsze sie ktos skaleczy nawet przypadkiem wiec to co piszesz jest niemozliwe statystycznie. ja sie zgadzam ze to nieglupie ale nie mozna pisac ze to powoduje bezpieczenstwo bo nie powoduje.ilosc zab.itych rosnie a ze wiecej przestepcow wtedy bedzie martwych to ja sie zgadzam beda sie bali napadac ze zgina ale normalni tez sie beda bali isc np. do parku noca gdzie cpaja narkomani ktorzy przeciez tez maja bron i np. moga zobaczyc w tobie smoka. To nie muszą być cpuni. Mało jest ludzi niestabilnych emocjonalnie, ale na tyle dobrze funkcjonujących, że nie zostali nigdy zdiagnozowani. Po wprowadzeniu zasady Stand Your Ground były przypadki, że koleś strzelił do drugiego bo uznał, że tamten drugi zajął mu miejsce na parkingu pod marketem i nie przeprosił go z tego tytułu więc strzelił. Inny gość wieczorem strzelił do dziewczyn, bo stał na parkingu i one wsiadły do jego auta przez pomyłkę, bo zawsze na tym parkingu czekały na podwózkę do roboty, było ciemno i myślały że to ten samochód. Był koleś ze straży osiedlowej który zobaczył na osiedlu jego zdaniem “podejrzanego osobnika”. Wcześniej musiałby zadzwonić po policję ale po wejściu w życie Stand Your Ground stwierdził że weźmie sprawy w swoje ręce, poszedł za gościem, zaczął go prowokować, a jak tamten zareagował, to koleś ze straży stwierdził, że zagraża jego życiu i też go zastrzelił. I tak dalej i tak dalej. Zastanów się nad tymi co ich do wojska nie chcą wziąć a w tym wypadku mogą legalnie broń kupić Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
libedowsky 58 Napisano 1 godzinę temu 11 minut temu, The Big Siur napisał: Tutaj sporo ludzi ma kompleksy i aspiracje do “wyższych sfer”. QWERTY z samochodami za 200k i wożeniem dzieci na siłę na tenisa, bo jest za darmo (a w domyśle: bo ci z wyższych sfer grajom w tenis i ich dzieci tyż), Ewka z kokainą wśród wyższych sfer dokladnie dobrze to ujales ktos im cos powiedzial jak jest w innym swiecie i tak to powtarzaja. pamietam jak w komunizmie moj wujek byl kierowca tira i tez czasami rodzinie na wiosce opowiada;l jak to jest w tych innych panstwach i oni nap[rawde wierzyli w wiele rzeczy a wujek to prosty chlop i czasami powtarzal zaslyszane tam brednie albo cos zinterpretowal na swoj sposob bo np. na parkingu na tirowcow napadali cyganie to mowil ze tam napadaja itd. w calais zawsze koczowaly dzikusy to mowil ze cala francja to bandy dzikich napadajace na tiry itd. jak czytam ewke to zawsze mi sie ten wujek przypomina Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
libedowsky 58 Napisano 1 godzinę temu wiele obserwacji mial celnych i dzieki temu ze jezdzil to sobie teraz w zyciu radzi ale wiele rzeczy nadal rozumuje przez pryzmat parkingu przy autostradzie stad tez pozniej niektorzy maja wnioski ze panstwo jakeis jest super bo ma dobra droge i niemozliwe ze tam kryzys bo droga byla na kredyt i trzeba go splacac wiele osob ma poglad jaki ma bo sasiad mieszkal 5 lat na jackowie albo greenpoincie byl tam szczesliwy a californie zna z telewizji jak ludzie zombie chodza wiec musi byc zla lewacka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Żaba Monìka 1091 Napisano 1 godzinę temu 8 minut temu, libedowsky napisał: napedzaja an chwile o tym pisze ale te kase trzeba oddac z odsetkami a jakby pozwolili firmom wtedy upasc to te zdrowe by zostaly a upadly te mniej wydolne panstwo by zyskalo. poza tym przeciez np kryzys w pandemii wygenerowalo panstwo ludzie chcieli chorowac i chodzic do knajp czy dyskotek to panstwo im nie chcialo pozowlic a nalezalo tak zrobic firmy by nie upadly bezmyslni by wygineli bylby tylko zysk. to wlasnie myslenie lewicowe ze nie pozwolmy glupiemy robic glupot a dlaczego nie ? pozniej ten glupi glosuje i wybiera podobnego sobie i dopiero robi sie problem. jak glupi chce skoczyc z mostu zeby srpawdzic czy przezyje to niech skacze jak glupi chce wciagac fentanyl niech wciaga bez sensu im zabraniac p[rzeciez kryzys w 2009 mogl spwodowac tyylko upadek paru bankow nie musiano im pomagac tylko chciano islandia zrobila cos zgola innego przestala splacac krtedyty w zagranicznych bankach i wykiwala wszystkich bo te banki mogly upasc ale to nie ich banki poczytam co to bo nie znam tego terminu ale nie ma cudow i nie wierze w to ja wiem ze rzadzacy czesto zwlaszcza z lewej strony mowia ze wydatki panstwa cos napedzaja zgadza sie ale na chwile do czasu az nie trzeba oddac za gierka tez napedzil gospodarke ale splacamy to do dzisiaj kopalnie juz sa nierentowne dawno a my jeszcze splacamy dlugi gierka na ich uruchomienie. No to poczytaj jesli mi nie wierzysz. Austerity to po po lsku polityka zaciskania pasa. Owszem, nie oplaca sie inwestowac w nierentowne firmy, ale w ogole nie o tym tu mowa. A podczas pandemii wymyslono tutaj program eat out to help out zeby zachecic ludzi do codzenia po restauracjach. Pomoglo to restauracjom na chwile, ale tez zwiekszylo liczbe zakazen i zgonow oraz jeszcze bardziej obciazylo sluzbe zdrowia. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ZłyKróliczek 230 Napisano 1 godzinę temu Klasa średnia to nie klasa wyższa to raz. Dwa, w życiu pozaosobistym należy się kierować pragmatyzmem i racjonalizmem. Gdybym była Meksykanką bez prawa pobytu w USA albo narkomanem zombie, to bym na Trumpa nie głosowała, ale gdybym miała tam sytuację mniej więcej analogiczną do mojej tu, gdzie żyję, to tak. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
libedowsky 58 Napisano 1 godzinę temu 8 minut temu, The Big Siur napisał: To nie muszą być cpuni. Mało jest ludzi niestabilnych emocjonalnie, ale na tyle dobrze funkcjonujących, że nie zostali nigdy zdiagnozowani. Po wprowadzeniu zasady Stand Your Ground były przypadki, że koleś strzelił do drugiego bo uznał, że tamten drugi zajął mu miejsce na parkingu pod marketem i nie przeprosił go z tego tytułu więc strzelił. Inny gość wieczorem strzelił do dziewczyn, bo stał na parkingu i one wsiadły do jego auta przez pomyłkę, bo zawsze na tym parkingu czekały na podwózkę do roboty, było ciemno i myślały że to ten samochód. Był koleś ze straży osiedlowej który zobaczył na osiedlu jego zdaniem “podejrzanego osobnika”. Wcześniej musiałby zadzwonić po policję ale po wejściu w życie Stand Your Ground stwierdził że weźmie sprawy w swoje ręce, poszedł za gościem, zaczął go prowokować, a jak tamten zareagował, to koleś ze straży stwierdził, że zagraża jego życiu i też go zastrzelił. I tak dalej i tak dalej. Zastanów się nad tymi co ich do wojska nie chcą wziąć a w tym wypadku mogą legalnie broń kupić ja to wiem przeciez te strzelaniny w szkolach biora sie tylko i wylacznie z latwego dostepu do broni niejeden niestabilny nastolatek ma ochote zam.ordowac nauczyciela pewnie sam mialem okazja czyni zlodzieja wiec jak bron jest w kazdym domu to ludzie beda czesciej ginac to oczywiste pewnie zna jakies lobby np. mysliwych bo chwailia sie ze ma bron pewnie w tym temacie tez sie chce nie wprost tym pochwalic wiec powiela te bzdury ktore oni powtarzaja ze bron gwarantuje ze ludzie czuja sie bezpiecznie i mniej ludzi przez to ginie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach